Connery

Hvad koster en bytur i.. Rio de Janeiro

Turen er kommet til sambaens hovedstad!

Hvad koster en bytur i.. Rio de Janeiro

I denne serie her på Connery ser vi lidt på, hvad det koster at drikke sig i hegnet uden for Danmarks grænser. Sagt på en anden måde. København, Aalborg, Odense, Lemvig og så videre - det kan godt blive lidt kedeligt i længden. Nu er vi kommet ned på den sydlige halvkugle - og første stop er Rio de Janeiro.

Hvad koster en bytur andre stedet i verden?

ANNONCE
Hvad koster en bytur i.. Rio de Janeiro

Piger i mikroskopiske bikinier, Copacabana, fodbold, banditter, samba, karneval og så dén der Jesus-statue. Det er hvad folk først nævner, når snakken falder på Rio de Janeiro. Vi har været et smut i byen i sambaens hovedstad for at finde ud af hvad en bytur koster.

Flybilletter

Det er ikke billigt at flyve til Rio. Men Iberia har ofte kampagnepriser til omkring 5000 kr. Hvis du vil afsted til nytår eller karneval, så forvent at skulle slippe mere!

Hoteller

Det er heller ikke billigt at overnatte i Rio. En seng på et hostel fås for under 100 kr, mens et 3-stjernet hotelværelse på Copacabana koster omkring 600 kr pr nat, mens et 5-stjernet let kan koste 3000 kr. Lejligheder er en billigere løsning, og her kan du ofte finde gode tilbud på fx AirBnb. Uden for højsæsonen ligger en studiolejlighed på omkring 350 kroner pr nat. Hvis man er nogle stykker, kan man som vi gjorde, leje en større lejlighed. Her gav vi 4000 kr pr nat for en stor lejlighed med tre soveværelser, kæmpe terrasse og egen pool.

ANNONCE
Hvad koster en bytur i.. Rio de Janeiro

På stranden

Det ligger ligetil højrebenet. Man starter en ordentlig bytur ved at ligge på stranden hele dagen og tylle dåseøl. Konceptet er klart, uanset om du vælger Copacabana, Ipanema eller andre strande i byen. Du lejer en stol (cirka kr 10-12 for en hel dag) og evt en parasol (cirka 15-20 kr), og så rækker du bare armen i vejret, når du er tørstig. Du har regning hos din stole-udlejer, og du betaler først når du går (altså sidst på dagen). En iskold dåseøl koster omkring kr 12, og ja, du kan godt medbringe dine egne fra supermarkedet eller lejligheden, men du skal nok ikke regne med at de er kolde så længe. De fleste stoleudlejere laver også caipirinhaer og andre cocktails. Faktisk bygger de hele set-uppet med telt, bar, stole osv op hver dag, dvs. naturligvis kun på solskinsdage. Jeg holder som regel til omkring Posto 9 på Ipanema, og "min" stoleudlejer (Milton fra Barraca do Uruguay #80) laver i øvrigt også nogle legendarisk gode sandwiches.


Barer

Hvad er mere oplagt end at starte en bytur på en bar. Og dem mangler Rio ikke. En lille fadøl (og de fås som regel kun små, da de ellers bliver varme hurtigt) koster omkring 12-15 kroner, en caipirinha ofte omkring 25 kroner. Det med at købe flasker som man kender fra Danmark og i et vist omfang i andre lande, kender man ikke til. Der er masser af uformelle barer overalt i Rio. Et godt sted at afslutte en tur i byen er på Emporio i Rio. Det er kaotisk, beskidt og det er altid propfyldt. Men det har alligevel en fantastisk vibe, billige øl og det er relativt let at score!
Der er kun få engelske/irske pubs i Rio. Shenanigans og Old Lord Jim i Ipanema har været mine stamsteder i en årrække.

ANNONCE
Rio Scenarium - Hvad koster en bytur i.. Rio de Janeiro Rio Scenarium

Diskoteker/Klubber

Selvom middelklassen vokser eksplosivt, så er Brasilien et meget to-delt land: enten har du penge, eller også har du ikke. For at holde fattigrøvene ude fra de fine steder, så har man vanvittigt høje entrépriser. Om lørdagen kan det på steder som Londra (som ret beset bare er en snobbet bar i kælderen på Hotel Fasano) koste 1200 kroner at komme ind for fyre, mens det måske koster 250 kr for piger. Øl og drinks er dyre, men ikke ekstremt. En flaskeøl koster omkring 35 kroner, og en cocktail 100 kroner.
Ofte er der i indgangsprisen et vist beløb man kan drikke for, dvs af eksempelvis 250 kroner entré, er der inkluderet 150 kroner drikkevarer. Som på stranden betaler man først sin samlede regning, når man forlader stedet. Det gælder næsten alle barer og klubber i Brasilien.
Et af de hotteste steder pt er Miroir, der ligger i bydelen Lagoa, ikke langt fra de populære turistområder Copacabana, Ipanema og Leblon. Her koster det 500 kr for fyre at komme ind om lørdagen, og lidt mindre de andre dage. Et andet hipt sted er Nuth Barra, som har åbent alle dage i ugen. Det ligger dog ca. 15 km vest for Ipanema, men har været et hotspot for de rige, kendte og smarte i en årrække. Forvent lang kø fredag og lørdag. Et trick er at komme tidligt for at spise der. På den måde kan du bare blive der, når det omdannes til natklub. På disse steder skal du forvente at betale 25 kroner for en flaskeøl og 50-75 kroner for en cocktail. 

Hvis man ikke er til smarte og dyre steder, så skal man bare sige "Lapa" til taxachaufføren. For 50 kroner kører han dig ned til bydelen Lapa, hvor der er fuld skrue på hver aften, men dog især fredag, lørdag og søndag. Her kan du købe en øl af en gadesælger med en køleboks, og du slipper omkring 10 kr for en halvliters dåse. Festen foregår næsten lige så meget på gaden, som på barerne og klubberne. Men når du er i Lapa, må du ikke snyde dig selv for et besøg på Rio Scenarium (ons-lør), der er et kæmpe sted med både livemusik og diskotek. Entre er 100 kr om lørdagen, og lidt billigere de øvrige dage. Køen kan være ekstrem lang, så kom tidligt eller tag på Lapa 40 graus i stedet.

Hvis du skulle være i Rio den første fredag i måneden, så tag forbi Jazz at The Maze - også selvom du ikke er til jazz. The Maze er en slags hotel eller pensionat, der ligger oppe i en favela bag bydelen Catete. Stedet drives af englænderen Bob og hans brasilianske kone. Bob har boet i Rio siden 1970'erne, og er altid god for en røverhistorie. Hans bedste ven var togrøveren Ronnie Biggs, der i en menneskealder boede lige i nærheden. Og se i øvrigt Snoop Dogg-videoen herunder, hvor begyndelsen er filmet i og omkring The Maze...

ANNONCE
Rio de Janeiro - Brasiliens hovedstad indtil 1960
Indbyggere: 11 mio.

Alkohol: De mest udbredte ølmærker er Skol, Brahma, Antarctica, Itaipava og Bohemia, hvor Bohemia er bedst. Devassa er et lidt dyrere ølmærke, som har deres egen kæde af barer. De producerer bl.a. Loira, Ruiva og Negra, der hentyder til pigernes hårfarver: blond, rødhåret og mørkhåret. 

Ellers er cachaça nationaldrikken. Det er alkohol fremstillet af sukkerrør (ligesom rom). Ofte blandes den med sukker, limefrugter - og saft og is, og bliver dermed til caipirinha...

Baberating: 9/10 Det bliver ikke meget bedre. Der er nemlig noget for enhver smag. Nougatbrune, latinaer, lyshårede - og turister!

ANNONCE
Del

Seneste nyt