Connery

Hvad forårsager tømmermænd?

Fra at være stjernen på dansegulvet til at have den værste hovedpine nogensinde....

Jeg drikker ALDRIG igen... - Hvad forårsager tømmermænd? Jeg drikker ALDRIG igen...
Du lover dig selv ”aldrig mere at drikke alkohol igen..”. Er det en situation du kan genkende? Det gør de fleste, som har været på en ordentlig bytur, men hvad er det egentlig som sker?

Aftenenen er lige begyndt og du har lige drukket din første øl. Du føler dig pludseligt vældigt glad og opstemt. Dette har ikke kun noget at gøre med at du har fået fri fra jobbet og at du nu har hele weekenden foran dig. Alkohol øger frigivelsen af dopamin som er kroppens ”belønningssystem” m.a.o. alkohol bliver en form for belønning som gør os glade.

Tid til at begive sig ud i byen, du rejser dig op og bliver overrasket over, hvor meget gulvet lige pludselig hælder i din lejlighed. Du bliver vidst nødt til at ringe til viceværten på mandag! Alkohol stimulerer noget som hedder GABA hvilket regulerer bl.a. vågenhed og motorik, d.v.s. du får dårlig motorik og bliver langsom af alkohol.

Vel ude af lejligheden, øv du glemte jakken, men det er jo rigtigt varmt udenfor på trods af det sner. Må være fordi man er viking eller? Alkohol udvider blodkarrene og øger blodcirkulationen hvilket gør at du føler dig varm. Det anbefales dog at tage jakken på selvom man er viking, for at mindske risikoen for forfrysning af både det ene og andet.

Du stopper på vej til disko for at tisse bag en busk, på trods af du tissede lige inden du skulle gå. Må have verdens mindste blære. Alkohol hæmmer udladningen af ADH, hvilket er et hormon som regulerer mængden af vand ind og ud af kroppen. Mindsket mængde ADH gør at mere urin produceres, og du skal tisse mere. Desværre er det ikke bare vand som ryger ud af kroppen, men også en masse vitaminer og mineraler. Man risikerer ennda at blive dehydreret af alkohol, hvilket kan give hovedpine. Gør dig selv en tjeneste og drik en del vand uden kulsyre i løbet af aftenen og ”lad op” inden drukturen med ordentlig mad og drikke. Med mad i maven optages alkoholen langsommere. Spis også mad inden du ligger dig til at sove for at erstatte lidt af det som du har skyllet ud i løbet af aftenen.

I byen og i fuld gang på dansegulvet. Det er tredje gang den pumpede fyr puffer til dig, nu må det være nok! Du vender dig om og beder fyren, som er et hoved højere end dig og har overarme på størrelse med dine lår, om at følge med udenfor og få en omgang tæsk. Alkohol påvirker kroppens såkaldte serotoninsystem, som kontrollerer flere af vores følelser. En del bliver aggresive, andre deprimerede og visse mister helt hæmningerne og gør ting, som man normalt ikke ville gøre.

Smidt ud af udsmideren på disko. Du begynder pludseligt at få det dårligt og skal kaste op. Selvfølgelig lykkedes det dig at kaste op på en piges sko. Når alkoholen kommer ned i kroppen optages den i maven og i tarmen. Alkoholen cirkulerer siden i blodet og når det når leveren så brydes det ned til noget som hedder acetaldehyd. Det er dette stof som er synderen. Det får dig til blive dårlig og kaste op. Leveren er ikke altid i stand til at nedbryde al den alkohol som indtages. Så cirkulerer alkoholen videre og når hjernen og vi føler os så berusede.

Det lykkedes på forunderlig vis for dig at få veninden til hende med skoene med hjem. I havner snart i sengen og der svigter din bedste ven gennem alle årene dig. Hvad skete der? Man ved ikke helt sikkert hvad der sker, nogle mener det kommer sig af at nervesignalerne bliver forstyrrede af alkohol, andre mener at alkoholen mindsker mængden af testosteron i kroppen.

Du sover og vågner dagen efter med en sindssyg hovedpine, kvalme, lysfølsomhed og alt hvad der kendetegner tømmermænd.
ANNONCE
Hvad forårsager tømmermænd?
Der er få studier på hvad tømmermænd er og hvad som forårsager det, men her kommer nogle forslag. Fusel som findes i større eller mindre mængde i alkolholrige drikke, menes at være en årsag til tømmermænd. Undgå derfor drikke med meget fusel.

Acetataldehyden som tidligere blev nævnt er giftigt og giver bl.a. kvalme.

Dehydrering som også er nævnt tidligere, giver hovedpine.

Alkohol sænker blodsukkeret og leveren kan ikke få blodsukkeret op igen, da den har travlt med at tage hånd om alkoholen.

Forsøg at erstatte de udskyllede vitaminer og mineraler samt at forøge blodsukkeret. Banan, appelsinjuice og tomat menes, at være godt mod tømmermænd. Hvad med en Frugtsmoothie med banan og appelsinjuice? Hvis du altså orker lyden fra blenderen....
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce