Connery

Hvad er Denguefeber - og hvorfor skal du bekymre dig om det?

Når vi taler om sygdomme, der kan sætte en stopper for en ellers eksotisk ferie, tænker mange på klassikere som malaria eller turistmave. Men én sygdom, der ofte går under radaren, er denguefeber – og den bør du tage alvorligt, hvis du planlægger at besøge tropiske og subtropiske destinationer.

Denguefeber, også kendt som "breakbone fever" (et navn, der i sig selv lyder smertefuldt nok), er en virussygdom, der spredes via myggestik. Den lille Aedes myg, som trives i varmt og fugtigt klima, er den helt store synder her. Og det er ikke et sjældent fænomen: Denguefeber rammer millioner af mennesker hvert år, især i områder som Sydøstasien, Afrika, Sydamerika og Caribien.

OBS: Hvis du mistænker at du har fået Denguefeber, bør du tjekke den senest opdaterede guide fra Statens Serum Institut.

Symptomer

De fleste, der bliver stukket af en Aedes-myg, vil ikke opleve de helt store problemer, men hvis du er en af de uheldige, der får denguefeber, vil du vide det. Symptomerne minder i starten om influenza: høj feber, voldsom hovedpine og smerter bag øjnene. Men det stopper ikke her. Denguefeber er kendt for at give muskelsmerter og ledsmerter så slemme, at det kan føles som om dine knogler brækker – deraf det skræmmende kælenavn breakbone fever.

Sygdommen kan i værste tilfælde udvikle sig til den livstruende tilstand dengue hæmoragisk feber, som kan føre til blødninger, organskader og i sjældne tilfælde død.

Hvordan beskytter du dig selv?

Heldigvis er der måder at mindske risikoen på, når du rejser til dengue-ramte områder. Myggespray med et højt indhold af DEET er din bedste ven, og lange ærmer og bukser kan også hjælpe med at holde de små blodtørstige bæster på afstand. Hold dig fra steder med stillestående vand - det er her, myggene elsker at formere sig.

Er der en kur?

Desværre er der ingen specifik behandling for denguefeber, når først du er ramt. De fleste vil komme sig efter et par uger med masser af hvile, væske og smertestillende midler. Det vigtigste er at få diagnosticeret sygdommen i tide og sørge for at overvåge for eventuelle komplikationer.

Skal du være bekymret?

Hvis du planlægger en tur til et tropisk paradis, er det altid godt at være forberedt, men denguefeber bør ikke afskrække dig fra at rejse. Med de rette forholdsregler kan du stadig nyde din ferie uden at skulle bekymre dig om, at den bliver ødelagt af et uventet myggestik.

ANNONCE
Del

Seneste nyt