Gear

Huawei P10 [Test]

En gennemgang af Huaweis seneste topskud

Huawei P10 [Test]
edf
Mikkel M. Vermeulen
Af Mikkel M. Vermeulen 24. april 2017
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede Galleri billede Galleri billede Galleri billede Galleri billede

5 ud af 6 stjerner

 

Det er den tid på året. Nye topmodeller skyder frem fra de forskellige mobilproducenter, og Huawei er tro mod traditionen. 

Den nye model i P-serien, P10, er netop landet, og er klar til at tage over for sidste års succes, Huawei P9. Sidste års model var en positiv overraskelse, der især var mærkbart anderledes, på grund af samarbejdet med Leica, der satte Huawei i gang med 2-linse teknologi, som siden da har været at finde på deres modeller i den øverste del af produktprogrammet. Dual-lens teknologien giver mulighed for fantastisk billeder med god dybde, og det har været en stor force for Huawei siden lanceringen. Siden da har Apple også taget deres eget dual-lens kamera i brug, mens resten af markedet stadig holder fast i andre løsninger. 

Huawei P10 byder derfor, selvfølgelig, endnu en gang på Dual-lens kamera, men teknologien er blevet videreudviklet og forfinet. 

 

Overblik

Seneste model i P-serien er blevet opgraderet på alle fronter. Telefonen er udstyret med Huaweis Kirin 960 chipset, der byder på octa-core processorkraft (4×2.4GHz + 4×1.8GHz), Mali G71 grafikprocessor, 4GB RAM, 64GB indbygget lager og 3200 mAh batteri, suppleret med det opgraderede Leica Dual-Cam 2.0 med 20MP monochrom-sensor og 12MP RGB-sensor og SUMMARIT-H F/2.2 linsetech. Frontkameraet byder på 8MP med forbedret selfie-portrætfunktion, med en 5.1" full-HD skærm, hele herligheden pakket ind i et unibody af metal. Alt i alt en ganske fornuftig omgang hardware, der er 2017 værdig. 

 

Form

Lad mig starte med at gå lidt i kødet på designet. 

P10 er lidt anonym i designet ved første øjekast. Her er ikke skrå kanter, buede skærme eller den slags lir. Til gengæld har vi en forholdsvis konservativ form, der viderefører designtankerne fra sidste års P9. Det her er ikke en telefon der wow'er ved første øjekast, til gengæld skræmmer den heller ingen væk.

Nederst på fronten af telefonen finder vi en lille forsænkning – det er ikke en home-knap, men en fingeraftrykssensor. Kun. Home-knap og navigation er flyttet op i bunden af skærmen, og det kræver lidt tilvænning, ikke at kunne navigere med fingeraftrykssensoren, som en home-knap – umiddelbart ikke et intuitivt valg. Dog kan man med lidt roden rundt i menuerne, faktisk tilpasse sensoren, til navigation – men i så fald skal man til at lære nye swipe-teknikker, og så er spørgsmålet hvilken tilvænning, man helst vælger. 

Men vent. Der er alligevel lidt spil i designet, P10 kommer nemlig i en række forskellige farver; (grafit)-sort, (mystic)-sølv, (prestige)-guld og (dazzling)-blå. Og faktisk er alle de her farvekombinationer, ret interessante på hver deres facon. Jeg ved ikke om det ligger i de fancy tilnavne, men farvespillet i giver de her telefoner hver deres unikke udtryk, og især Dazzling Blue med 'Hyper Diamond Cut'-finish, er en velkommen nyhed. Hyper diamond-cut finish, giver en bagside med let tekstur, der gør telefonen meget lettere at holde fast i, og samtidig holder fedtede, glinsende fingeraftryk langt væk. Pluspoint. 

Kameraplaceringerne er som de var i P9, udemærkede – og folk med jack-plug headsets kan ånde lettet up – der er stadig 3.5mm stik. Det sidder i bunden, lige ved siden af USB-C indgangen. 

 

Funktion

Ud over den lille irritation ved fingeraftryks-knappen, der ikke fungerer som home-knap, vil jeg faktisk gerne rose Huawei for deres userinterface. Huawei P10 bygger på Android 7.0, men som altid med Huawei, har deres egen UI bygget ovenpå. I P10 hedder den UI EMUI 5.1 og den er virkelig god. Alle apps er tilgængelige med højre eller venstre-swipe fra hjemmeskærmen, og faktisk kan langt de fleste af telefonens funktioner nås ved bare tre interaktioner. 

Hardwaren er solid nok, til at alt går fantastisk hurtigt. Ingen tøven ved programopstart, og ingen stakåndethed ved krævende grafiske apps. Faktisk bliver telefonen hurtigere, efter de første par dages brug. Det gør den takket være nogle maskinlæringsalgoritmer, der lærer dine yndlingsapps at kende, og forfordeler systemressourcerne til disse.

En anden lille sejr i EMUI 5.1, er at default-keyboardet er SwiftKey Keyboard, en klar opgradering i forhold til tidligere P-modellers Huawei Swype. 

Batteriet på 3200 mAh, lyder i første omgang til at være mere end rigeligt, men jeg må indrømme, at jeg hen mod aftentid, begynder at nærme mig et tidspunkt, hvor jeg har brug for opladning. Men er det ikke standard? Kunne man godt spørge sig selv. Her må jeg bare sige, at efter jeg har leget en del med Huawei Mate 9 Pro, er blevet alt for godt forvænt. Det skyldes selvfølgelig, at nævnte smartphone har en endnu højere kapacitet på 4000 mAh. Men den gav altså uden problemer 1½ døgns brug i sig. 

Løsningen på den – normalt forventelige – batteritid, er en endnu vildere power-opladning end tidligere. Huawei P10 kommer nemlig med HUAWEI Supercharge – altså endnu et trin over fastcharge. Det betyder at man på et lille kvarter, kan hente strøm nok til en sen aften – og det er så en funktion jeg i den grad har benyttet. 

Huawei P10 er ikke blevet begavet med en vand- og støvtæt IP-certificering, så selvom den holder til et par regndryb, er det altså ikke en telefon, man lige nonchalant smider i et glas vand. (Hvem gør også det?) 

Kamera

Normalt bruger jeg ikke alt for meget energi på frontkameraet – historisk set har de været et nedprioriteret nødvendigt onde, der primært bruges til snapchat og videokald, men i takt med at præcis de to former af brug stiger, vælger producenterne at dedikere mere opmærksomhed til fronten. Derfor har P10 også fået et ganske godt 8MP frontkamera, og en ret speciel portræt-funktion, der giver skarpe selfies, og slørede baggrunde. Det er slet ikke en dum funktion. 

Men når det er sagt, er det store udstyrsstykke i denne telefon, selvfølgelig det forbedrede Leica Dual-Lens 2.0. De to linser arbejder sammen, for at skabe ret fantastiske fotos. Den 20MP store monokrom-sensor giver alle billederne dybde og imponerende detaljegrad – og kan faktisk bruges alene, så man kan tage ægte sort/hvid fotos, i høj høj opløsning. Men det er selvfølgelig i kombination med en 12MP RGB-sensor, at trylleriet sker. Og også det der giver muligheden for at tage billeder, med justerbar dybdeskarphed – en funktion jeg virkelig er blevet glad for, siden introduktionen tilbage i P9.

P10 tager mindst lige så gode billeder som vinterens Mate 9 Pro – som indtil nu, har været det mest overbevisende mobilkamera, jeg er stødt på. Nummer 1, fordi at fotos allerede fra standard-indstillingerne, har potentiale til at blive rigtig gode. Nummer 2, fordi at man lynhurtigt, ved et up-swipe, kan trylle PRO-skærmen frem, for så at kunne lege med alle indstillinger, lige fra ISO til lukkehastighed, fokus og meget mere. 

Dommen

Huawei P10, er endnu et skridt på vejen frem, for Huawei, der efterhånden står for en tredjedel af smartphonesalget herhjemme. For de knap 4500 kroner, man skal slippe for telefonen, får man et solidt og tidssvarende stykke elektronik, der med form og design kan gå an for de fleste, og som prismæssigt, trods en højere pris end P9, stadig er billigere end topmodellerne på markedet. 

Kameraet er fantastisk, let at bruge og bedre i denne, nyeste generation. Batteritiden er ikke noget der tager en langt ud over forventningerne, men man er godt hjulpet på vej af supercharge-funktionen. Fingeraftrykssensor-knappen er placeret, hvor man intuitivt gerne vil have den til at fungere som hjem-knap, men denne funktion kan kun opnås, ved at ændre vanerne, til en radikal anderledes navigation – en navigation der formentlig er lettere for tidligere apple-brugere, men lidt vanskelig i omstillingen for inkarnerede android-brugere. Jeg dvæler en del ved den anti-knap, men måske også en smule mere, end hvad godt er. I bund og grund handler det om tilvænning. 

Alt i alt har vi at gøre med endnu en flot telefon fra Huawei, der denne gang får sneget sig op på et lille femtal, ud af seks mulige. – Prisen taget i betragtning.  

  • Operativsystem: Android 7.0 + EMUI 5.1
  • Processor: Kirin 960, Octacore 2.4/1.8 GHz
  • Hukommelse: 4.0 GB RAM, 64 GB, microSD
  • Skærm: 5.1” FHD 1920×1080
  • Netværk: LTE Cat 9 B1/3/7/8/20/38
  • Primært kamera: 12MP+20MP Leica Dual Camera, Hybrid AF, OIS, Dual Tone LED
  • Sekundært kamera: 8MP frontkamera
  • Batteri: 3200mAh batteri, Huawei SuperCharge
  • Forbindelse: BT4.2, Wifi 11a/b/g/n/ac, NFC, Fingerprint 3.0 (niveau 4), USB Type-C™
  • Sensorer: Fingeraftrykssensor, G-Sensor, Gyroscope sensor, Kompass, Ambient Light Sensor, Nærhedssensor, Hall Sensor, barometer

Pris: 4.499,-

Læs mere på Huaweis hjemmeside

Intel Arc Battlemage-serien: Et budgetvenligt grafikkort-valg for gamere?

Læs også: Intel Arc Battlemage-serien: Et budgetvenligt grafikkort-valg for gamere?

Nighthawk M3: Netgear lancerer mobil 5G-router med imponerende ydeevne

Læs også: Nighthawk M3: Netgear lancerer mobil 5G-router med imponerende ydeevne