Connery

Huawei Mate 9 Pro [Test]

Vi har kigget nærmere på Huaweis nye flagskib

6 6 0 8
6 ud af 6 stjerner

For en god uge siden kunne Huawei præsentere deres seneste topmodel på det nordiske marked. Modellen hedder Huawei Mate 9 Pro, og det er en model der umiddelbart er pakket med imponerende hardware. Ved første øjekast ser designet ud til at være inspireret af Samsung, det ses især i den let buede skærm, og fingeraftryksscanneren, der er blevet flyttet fra bagsiden, og ned under skærmen. Et hurtigt blik kunne snyde en til at tro, at den telefon der er præsenteret, er en lille klon af Samsungs Edge-serie. Men sådan forholder det sig altså ikke. 

Mate 9 Pro modellen vi får her i Danmark, er ikke den samme som man finder i resten af Europa - der er den nemlig rullet ud i samarbejde med Porsche Design, og det er et samarbejde, der ikke umiddelbart appelerer til den gængse bruger i Norden. (Mere om det, her). 

Jeg har nu haft telefonen til test som hverdagstelefon siden produktafsløringen, og jeg er klar til at afsige dom. 

Huawei Mate 9 Pro [Test]

Features

Mate 9 Pro er en maskine der er pakket en i et unibody-kabinet af aluminium - den er udstyret med et 5.5" AMOLED display, opløsningen på 2560x1440 pixel er lækker og i det hele taget har man et konstant veloplyst billede med god tæthed.  Det er - selvfølgelig - en Android (7.0) telefon, og så har den fået det kraftfulde Kirin 960 chipset.

Hovedkameraet er "næste generation" i Huaweis samarbejde med Leica (Første generation så vi på Huawei P9 i foråret). Det betyder et dual-linse kamera med hhv en 12 megapixel sensor og en 20 megapixel monokrom sensor. Mere herom senere i artiklen. Frontkameraet er udstyret med en udemærket 8 megapixel sensor. 

Kirin 960 Chipsettet gør telefonen pokkers hurtig. Den har fire Cortex-A73 kerner og fire A53 kerner. Det er en samlet processorkraft på 4 x 2.4 GHz og 4 x 1.8 GHz. Dertil kommer der en G71 grafikprocessor og hele 6 GB RAM. 

På lagersiden har Huawei fjernet muligheden for udvidelse via SD-kort, men til gengæld kommer telefonen med 128 GB indbygget - hvilket formentlig er nok til de flestes brug, og i hvert fald rigeligt til mit eget. Der er dog blevet plads til dual-SIM, så alle de fancy forretningsmænd og globetrottere kan få plads til en ekstra udbyder on the go. 

Mate 9 Pro har fået plads til et 4000 mAH batteri (Over dobbelt op ift iPhone 7). Det giver en levetid på godt to dage uden opladning. Som i: Stå op, brug telefonen en dag, glem at sætte den til opladning om aften - og brug den så en dag til. Og det kan den. Ved normalt brug. Hvis du er full on med Farmville i alle dine vågne timer, er det selvfølgelig ikke muligt. 

Telefonen har også fået den seneste turboopladningsteknologi via den medfølgende USB-C-lader, der kan håndtere 4.5 ampere. I praksis betyder det, at man kan lade sig til en hel dags strømforbrug, på omkring 20 minutter. En fuld opladning tager en god times tid.

Huawei Mate 9 Pro [Test]

Design

Huawei har siden starten på det danske marked (og internationale) oppet sig milevidt i konstruktion og kvalitet fra telefon til telefon. Huawei Mate 9 Pro er ikke en decideret forbedring i forhold til sidst. Huawei P9 var der ikke en finget at sætte på konstruktionen, og som sådan er det svært at gøre det meget bedre. Men. Mate 9 Pro har alligevel et lille es i ærmet, i forhold til konstruktionen - de kurvede overflader er nemlig en ganske god forbedring. 

Ved præsentationen af den buede skærm, tænkte jeg: "Hold da op, det minder meget om Samsungs designlinje." Det er aldrig helt populært at kopiere design, men alligevel ligner alle smartphones jo hinanden i dag - og selvfølgelig er det i alles interesse, hvis de bedste designtræk trækkes med udviklingen, i hvet fald konstruktionsmæssigt. 

Da jeg fik telefonen i hånden, blev jeg positivt overrasket. Det kurvede skærmdesign er måske inspireret af Samsung (og andre), men det er ikke et plagiat, og faktisk er det langt fra. En af ulemperne ved tidligere buede mobilskærme jeg har leget med, er nemlig at de går helt til bagsiden, og det gør telefon hyperfølsom - og en smule irriterende hvis man bruger den i horisontalt format. 

Mate 9 Pro skærmen buer, men den buer ikke for meget. Og: Bagsiden er også kurvet. 

Kabinettet er et unibody design udført i metal, og helhedsindrykket er virkelig godt. 

Telefonen bliver tilgængelig i to farver: Space Grey og Champagne Gold.

Huawei Mate 9 Pro [Test]

UI

På softwaresiden fungerer det godt: Huawei Mate 9 Pro kører på Android 7.0, beklædt med Huaweis eget EMUI 5.0 interface. Det giver et par små facelift til styresystemet, hvor menuen blandt andet er direkte tilgængelig ved swipes fra startskærmen. Huawei siger selv at de fleste funktioner kan nås ved tre interaktioner med systemet - det passer umiddelbart meget godt, men nu er det ikke sådan at et enkelt klik her og der har afskræmt mig fra en given telefon. 

Hvad der er mere vigtigt, er at telefonen ikke er smækpakket med alskens bloatware fra fabrikkens side - ærligt talt så gider vi ikke en milliard freeware programmer, der giver tidsbegrænset permium adgang, blot for at gøre os afhængige af en betalingsapp. Ellers tak. 

Systemet er afsindigt hurtigt, og Mate 9 Pro er bestemt blandt de allerhurtigste på markedet pt. Det samme gælder fingeraftryksscanneren, der er integreret i knappen lige under skærmen, det går så hurtigt med oplåsning, at men overhovedet ikke registrerer, at der rent faktisk er en låsefunktion. 

Huawei Mate 9 Pro [Test]

Kamera

Dual lens kameraet i Mate 9 Pro er bestemt en interessant hovedfeature. Det er 2. generation af Huaweis samarbejde med kameraproducenten Leica, og er uden tvivl det bedste smarthponekamera jeg til dato har leget med. Rent teknisk har vi at gøre med en 12 megapixel RGB sensor og en 20 megapixel monokrom sensor. Sidstnævnte bærer på monokrom-featuren, der gør det muligt at tage sort/hvid fotos med en detaljegrad der sagtens kan gøre sig på print og plakater. 

Der er selvfølgelig også 4K-video.

Kameraet har 2x hybrid zoom, en funktion der matcher hvad den seneste iPhone kan klare. Desiden har kameraet optisk billedstabilisering, laserfokus og dybdefokus. Hvis man gør brug "wide aperture" funktionen når man skyder sine billeder, har man efterfølgende mulighed for at tweake sine billeder enormt meget med dybdefokus og kontrast. Det er en virkelig lækker feature, som går igen fra Huawei P9 og Honor 8. Herunder kan du se hvordan et enkelt skud kan få en række helt forskellige udtryk:

Huawei Mate 9 Pro [Test]

Huawei har med Mate 9 Pro lanceret en telefon der er betegnelsen flagskib værdig. Kvaliteten er i top, og man får en af de kraftigste smarthphones på markedet pt. Kameraet er især værd at hæfte sig ved, og hvis man er glad for at skyde billeder med mobilen, er der her et rigtigt godt valg. Prisen på 5.999,- er forventelig. Når man kigger på specifikationerne, og skæver til de andre telefoner i samme klasse, er der stadig god værdi for pengene ved Huawei. 

Mate 9 Pro er et gennemgående godt bekendtskab, og selvom der ikke er mulighed for lagerudvidelse via SD-kort, er de indbyggede 128 GB rigeligt at stille sig tilfreds med. Derfor får Huawei Mate 9 Pro en score på 6 ud af 6 mulige Connery-ninjas. 

Desuden er Huawei så sikre i deres sag, at de tilbyder det, de kalder VIP-service: 3 års garanti. Hvis skærmen går i stykker indenfor de første 3 måneder er der gratis udskiftning - og skulle man, mod forventning være ramme en hardwarefejl inden for de første 3 måneder, får man også en gratis ombytning, i stedet for at skulle vente på reperation. 

Specifikationer og tilgængelighed:

Specifikationer:

Display: 5.5'' WQHD AMOLED, 2560x1440, 534ppi
CPU: Kirin 960
GPU: G71 [email protected]
ROM: 128 GB
RAM: 6GB
System: Android 7.0
Batteri: 4000 mAh
Opladning: HUAWEI Super charge3.0, 5V/4.5A
Kamera: 12MP OIS+20 MP, 2x Hybrid zoom, bokeh, OIS,4-i-1 autofokus, dual tone flash, 1.0um for monokrom, 1.25um for color (1.6um i alt), f2.2, 8M Front, AUTO FOKUS
Optagelse: 4K: [email protected], HD: [email protected],[email protected],[email protected] fps
slo-mo: [email protected] fps,[email protected]
Fingeraftryk: Front
Connector: Type-C
Farver: Grey, Gold
Vægt: 169g
Dimensioner: 152.0×75.0×7.7

Pris: 5.999,- kroner

I butikkerne fra 20. december 2016. 

Del