Connery

Historien om Berlinmuren

Lidt forsinket. I anledning af 20 års-jubilæumet for Berlinmurens fald, kigger Connery.dk på, hvorfor muren blev bygget, murens betydning, murens fald og hvad det førte med sig.

Historien om Berlinmuren

At der engang har været en mur, der delte et land i to, virker absurd set med nutidens øjne. Ikke desto mindre var det tilfældet.

Den 13. august 1961 begyndte man byggeriet af Berlinmuren. En 45,1 km lang mur af beton, der delte Tyskland i to – Vesttyskland og Østtyskland.

Det var det tidlige DDR (Deutsche Demokratische Republik) også kendt som Østtyskland, som byggede muren. Det officielle grundlag for byggeriet, var at beskytte Østtysklands borgere fra fascismen. Man mente nemlig at Vesttyskland og de kapitalistiske NATO-lande var fascistiske.

Den virkelige årsag til muren var at forhindre den østtyske befolkning i at flygte til den rige og demokratiske Vesten. Det ville nemlig resultere i et økonomisk kollaps for DDR.

Murens betydning var markant. Den blev det mest tydelige symbol på et Europa, der var splittet mellem demokrati og kommunisme under den kolde krig.

I perioden 1961 og 1989 flygtede over 5.000 fra øst til vest. 3.200 af dem blev anholdt for flugtforsøg, op mod 1.000 andre blev dræbt. Et utal af familier blev splittet af muren. Og der skulle gå mange år, før de blev genforenet med hinanden igen.

Vesttyske Willy Brandt, Berlins overborgmester, protesterede mod muren. Andre så muren som et forsøg på at dæmpe det i forvejen meget anspændte forhold mellem vest og øst.

ANNONCE

Der blev skrevet verdenshistorie i natten mellem torsdag 9. november og fredag 10. november 1989. Den nat faldt berlinmuren. Det blev offentliggjort i en pressekonference med politbureaumedlemmet Günter Schabowski, som blev transmitteret direkte i fjernsynet.

Hovedårsagen til murens fald var det enorme pres fra den tyske befolkning. De ville have rejsefrihed. Dertil kom den store republikflugt fra DDR til Vesttyskland. Flugten skete til dels gennem ambassader i de forskellige østeuropæiske lande og gennem Ungarn, som havde åbnet sin grænse til Østrig.

Vesttyskere og østtyskere mødte hinanden med åbne arme, og muren blev fysisk smadret. Det var enden på den kolde krig, og Tyskland var ikke længere delt i to. Den skelsættende begivenhed blev fejret over hele verden.


Efter murens fald fulgte en række retssager mod de DDR-folk, der var ansvarlige for murens eksistens. Der fulgte også retssager mod vagter, der enten tilhørte DDR's nationale folkearmé eller var en del af grænsetropperne. Retssagerne sluttede i efteråret 2004 og i alt blev 11 personer idømt fængselsstraffe, 44 betingede straffe og 35 blev frikendt.

ANNONCE
Historien om Berlinmuren
Den 9. november 2009 blev 20 årsdagen for Berlinmurens fald fejret i Berlin ved Brandenburger Tor. Store poliktere som Angela Merkel, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy, Hillary Clinton, Dmitrij Medvedev, Lech Walesa og præsident Barack Obama holdt taler til den tyske befolkning.

Der blev desuden væltet 1000 kæmpe dominobrikker på en 1,5 km lang række. Hver en dominobrik var 2,5 meter høj og vejede 20 kg.

Det var en stor oplevelse, for de mange tyskere og udlændinge, der var mødt op for at fejre den nat for 20 år siden, hvor Tyskland blev en hel nation igen.
ANNONCE
Mere information om Berlinmuren
Wikipedia om Berlinmuren

Den Store Danske om Berlinmuren

Modkraft.dk om Berlinmuren
Del

Seneste nyt

Annonce