Connery

Hillsborough tragedien

I dag er det 19 år siden katastrofen på Hillsborough fandt sted.

Datoen var 15. april 1989. Stedet var Hillsborough, Sheffield Wednesdays hjemmebane. Anledningen var semifinalen i FA Cuppen mellem Liverpool FC (med danske Jan Mølby på holdet) og Nottingham Forrest.
Hillsborough tragedien
Kl. 15.00  blev semifinaleopgøret sat igang, men allerede seks minutter senere fløjtede dommeren kampen af, da der var tumultlignende tilstande i den ende, hvor Liverpools supportere befandt sig.

Politiet og stadionmedhjælpere havde, for at lette tilskuerstømmen til tribunen, åbnet op for en ekstra indgang, så de mange tilskuere kunne komme på plads hurtigst muligt.

Denne beslutning resulterede i en flaskehals ved de to indgange til Leppings Lane afsnittet, som var reserveret til Liverpools tilhængere, så folk blev nærmest "skudt" ind på pladserne.

Denne kæmpemæssige bølge af mennesker, der væltede ind på Leppings Lane, fik de foreste tilskuere til at rykke helt op mod det hegn der skulle holde tilskuerne tilbage fra selve fodboldbanen. Flere og flere mennesker pressede sig fremad og de første menneskers skrig overdøvede og overskyggede selve fodboldkampen.

Politiet havde allerede der mistet overblikket over situationen, og på trods af den eskalerende situation, kæmpede de med, at holde tilskuerne tilbage på tribunen. Jan Mølby som jo så tingene ske, har i et interview med Tipsbladet for år tilbage udtalt flg.:
ANNONCE
Hillsborough tragedien
"Vi var ikke klar over, hvor slemt det var. I Hillsborough brugte de bruserummene til at ligge folk ind, og vi kunne jo godt se, at de ikke alle sammen var i live. Vi sad derinde i et par timer og gik derefter ovenpå, hvor de fortalte at der var 94 døde. Det var slemt."

Mølby fortsætter: "I 1989 blev Anfield et sted, hvor folk kom og bad. Der kom en million mennesker til Anfield i den uge. Vi spillere sad og snakkede med familier, som havde mistet fædre og sønner. Klubben garanterede at der ville dukke minimum en tidligere eller nuværende spiller op til hver begravelse. Jeg var med til 10 begravelser. Ni sammen med Ian Rush eller John Barnes og alene til en. Det var de værste oplevelser, det var det sgu..."

I årene efter katastrofen, var der et kæmpe retsligt efterspil, for at få placeret skylden for det der skete. Rygterne og meningerne var mange, bl.a. at det var typisk Liverpool fans ikke at opføre sig ordentligt. Disse kommentarer skal naturligvis ses i lyset af Heysel-katastrofen, som fandt sted fire år forinden, hvor hooligans hærgen havde resulteret i 39 menneskers død.

En af de største forkæmpere for, at det var Liverpool supporternes skyld, var tabloidavisen "The Sun", som i flere år stod urokkeligt fast ved deres påstand om, hvem der havde skylden med overskrifter som 'THE TRUTH', efterfulgt af underoverskrifter som: "Some fans picked pockets of victims"; "Some fans urinated on the brave cops"; "Some fans beat up PC giving kiss of life".
ANNONCE
Hillsborough tragedien
Uvildige undersøgelser har dog sidenhen modbevist påstanden, og det resulterede i undskyldning og dementering af historien fra "The Sun", dog med henvisning til, at det var en stadionofficial, der havde været deres kilde.

I alt døde 94 personer på stadion, som direkte følge af katastrofen. Fire dage senere døde den kun 14-årige Lee Nicol på hospitalet, som følge af de kvæstelser han havde pådraget sig.

Det endelige dødstal nåede op på 96, da den 22-årige Tony Bland døde d. 22. marts 1993, efter at have tilbragt næsten fire år i koma...

Ved "Shankley Gate" på Anfield brænder i dag den evige flamme, som minde om dem der døde på Hillsborough.

Hvert år klokken 15.06 afholdes en mindehøjtidelighed på Anfield for at minde ofrene og deres pårørende. Det er en meget rørende begivenhed, hvor alle i klubben bakker op og er med til højtideligheden. Det er en pligt for Liverpools spillere, ledere, træner og folk, der i øvrigt har forbindelse til klubben.
ANNONCE
Hillsborough tragedien
Del

Seneste nyt