Connery

Her er din festivalsommer

Vi har taget et kig på Danmarks musikfestivaler

Sommer er lig med festival i min bog. Også selvom det skulle vise sig at stå ned i stænger fire dage i streg, som det gjorde så mange steder sidste år. Så i stedet for at sidde hjemme i sofaen og se Tour de France, Wimbledon og OL, så burde du tage dit telt under armen og tage ud i sommerlandet og besøge en af sommerens festivaler. Vi giver dig her et overblik over de største!
ANNONCE
Roskilde 2010 - Her er din festivalsommer Roskilde 2010

ROSKILDE 5.-8. juli (warm-up fra 30. juni)


Musikken

Festivalen er Danmarks klart største og mest internationale, og Roskildefestivalen formår at tiltrække de allerstørste navne. I år er Bruce Springsteen, Björk og The Cure blandt topnavnene, der skal tiltrække danske og internationale musikelskere. For Roskilde er mere end nogen anden dansk festival en magnet for musik-conneiseurs. Navnene er ofte musikkritikernes yndlinge, hvor andre festivaler har en tendens til af lefle lidt mere for det poppede, og lidt mere for bredden og det folkelige. 


Publikum og stemning

Roskilde tiltrækker som nævnt rockelskere. Ikke bare fra Danmark, men mere end nogen anden dansk festival også tusindvis af svenskere, nordmænd, tyskere, finner osv. 
I 2012 er der 77.500 partout-billetter til salg, og 20.000 endagsbilletter. Til disse tal kan du lægge 30.000 frivillige medhjælpere, 3.000 artister og 3.000 journalister og mediefolk.

Du vil passe fint ind på Roskilde, hvis du går i stramme Levi's 501, ikke tager solarium, farver dit hår sort eller grønt, kan leve uden bad en uge, har flere piercinger end du kan tælle, har en rotte eller slange som kæledyr, og nyder lunkne Harboe-pils i campen med stor lyst.

Gennemsnitsalderen på Roskilde er 23 år. Og psst, drenge: 54% af gæsterne på Roskilde er piger!
 

ANNONCE

VIG 12.-14. juli


Musikken


På Vig tiltrækker man de største danske navne, og i år inkluderer det Medina, Nik&Jay, Rasmus Seebach, Kim Larsen, Tim Christensen, men også årets nye kometer fra Lukas Graham, og tilsat Smokie fra England og De Glade Sømænd, så har man en perfekt cocktail for det publikum, som musikkritikerne elsker at kritisere.


Publikum og stemning

Vig har siden starten i 1996 formået at komme op blandt de store og etablerede festivaler. I alt kommer cirka 20.000 til Vig i år. Publikum er ikke bare lokale, men kommer fra hele landet, men der er nok kun en begrænset fællesmængde med folk, der har været på Roskilde ugen før. Selvom Vig måske ikke ligefrem er en familiefestival på linie med Langeland, så er der populært sagt gæster i alle aldre, og uden at have statistisk grundlag for det, tillader jeg mig at tegne et billede af den gennemsnitlige festivalgænger som 30 år og fra en provinsby på Sjælland.

Stemningen er god og munter, der bliver drukket fadøl i lange baner, og Vig er folkefest for bredden, når det er bedst.

ANNONCE

SAMSØ 18.-21. juli


Musikken


Samsø er ikke blandt de største festivaler, men tiltrækker alligevel et udmærket udvalg af landets største navne. I år indbefatter det L.O.C., Medina, Tim Christensen, Dúné, Aqua og det lokale fænomen Poul Krebs, som godt nok kommer fra Jylland, men i en årrække har boet på Samsø.

Publikum og stemning

På øen midt i mellem Sjælland og Jylland, mellem Kalundborg og Århus, er man langt fra landets største festival, men måske den mest hyggelige. Festivalen ligger et stenkast fra stranden, og er en af mine absolutte favoritter, netop på grund af intimiteten og den gode stemning. 

Her er masser af 15-18-årige, og det sætter selvfølgeligt sit præg på festivalen, men der er også god grund til at tage turen til Samsø, hvis du er lidt ældre end det. Men skynd dig, hvis du vil derover, for den har været udsolgt de senere år, og derudover anbefales det også at du booker din færgebillet i god tid, uanset om du kommer sejlende fra Sjælland eller Jylland.

ANNONCE

LANGELAND 21.-28. juli


Musikken


Som mange af de andre mellemstore festivaler, så sværger man på Langeland især til danske bands. Til gengæld har man så godt som alle de store navne på plakaten, og det er i år blandt andet Magtens Korridirer, Rasmus Seebach, Lukas Graham, The Storm, D-A-D, Medina - og så lige Johnny Logan fra Irland.


Publikum og stemning

Langeland er en familiefestival - med stort F. Her er masser af børn, der er taget til det sydfynske øhav sammen med mor og far. Men hvis du ikke har planer om at tage på festival med mor og far, så har du stadig god grund til at tage til Langeland, for her er også masser af teenagere og folk i tyverne. Og så er der endda en single-camp!

ANNONCE

RINGSTED 2.-4. august


Musikken


Ringstedfestival er den nye klasse i drengen. Festivalen startede i 2005, og det var ikke engang som en decideret festival, men som et éndags-arrangemet. Men man har i lyntempo etableret sig som en af de etablerede. I år spiller D-A-D, Rasmus Seebach, Carpark North, Magtens Korridorer, Lukas Graham og Tim Christensen, bare for at nævne de største.


Publikum og stemning

Festivalen ligger som den eneste, lige midt i byen; nemlig i Anlægsparken, omgivet af træer, og det gør at stemningen er lidt Skanderborg-light. I Ringsted har man et ret divergeret publikum, hvor den gennemsnitlige festivalgænger måske er i slutningen af 20'erne, men her er virkeligt plads til alle. Og selvom festivalen som alle andre festivaler tilbyder camping, så er her også her i udbredt grad tale om en byfest, hvor deltagerne i vidt omfang kommer fra byen.

ANNONCE
Smukfest 2011, hvilken koncert er forsvundet fra hukommelsen... - Her er din festivalsommer Smukfest 2011, hvilken koncert er forsvundet fra hukommelsen...

SMUKFEST (SKANDERBORG) 8.-12. august (warm-up fra 5. august)


Musikken


Skanderborg har etableret sig som Danmarks næststørste festival, og har topnavne fra den internationale scene. I 2012 er dette blandt andre Blur, White Lies, Toto, Bryan Adams og David Guetta, men udover det, er de største danske navne naturligvis også repræsenteret, og Kashmir spiller i år en af sine meget få festivalgigs netop i bøgeskoven i Skanderborg. Og nå ja, hvis man er fan af De Eneste To, så er det Skanderborg man skal til, for her giver man det eneste show i år!


Publikum og stemning

Lad os bare slå det fast: Danmarks Smukkeste Festival har fået dette navn med rette. Og ikke bare festivalen er smuk, men det er også her du kan møde de notorisk dejlige jyske piger. Og Roskilde - beat this: 57% af publikum er piger! 

Festivalen ligger i udkanten af 8-6-6-0 (Skanderborgs postnummer, som Peter Sommer jo har gjort kendt for alle), i Bøgeskoven, og hvis du ikke har været her før, så har du virkeligt snydt dig selv for en oplevelse. 

ANNONCE
En af de andre festivaler... - Her er din festivalsommer En af de andre festivaler...

DE ANDRE FESTIVALER...


Vi ved godt at vi ikke har dem alle sammen med. I skrivende stund har Skive Festival (tidl. Skive Beach Party) været afholdt, og det samme har Jelling Musikfestival. Dem lover vi at skrive om næste år.

Vi har heller ikke fået plads til Kløften, Nibe Festival, Bork Havn Musikfestival og alle de andre, men hvis du må gerne skrive om dem herunder. Hvilke festivaler skal du til, kære Connery-læser? Og hvilken festival er din yndlings...? Og hvorfor?

ANNONCE
Jens Fisker har arbejdet professionelt med festivaler i en årrække, og har besøgt alle de ovennævnte festivaler. Og hvis nogen skulle spørge, så elsker han Danmarks Smukkeste Festival mere end de andre...
Del

Seneste nyt