Connery

Har du stress?

Hvad er stress i dag? Hvor kommer det fra og vigtigst af alt: Er du en af de 70%, der lider af det?

Har du problemer med at koncentrere dig i dagligdagen? Har du ofte på fornemmelsen at du ikke får ført noget fra hånden eller at vennerne, kæresten, opgaverne og forpligtelserne hober sig op over dit hoved. Så er du måske en af de 70% af befolkningen der lider af stresssymptomer og måske af et større eller mindre tilfælde af stress.


Artiklen kommer nu, fordi der sikkert er mange af jer derude, der sidder med eksamenslæsningen langt ud af halsen, fortsat har timer på skolen, har en trykkende økonomi, har fået influenza og ikke føler i har tid til en skid... Eller også er det kun mig.... Måske har I blot undret jer over noget ved jer selv og ikke kunne sætte en finger på hvad det er.

Stress er en rigtig sniger... Det kommer langsomt, men sikkert listende ind på dig om så du er studerende, arbejdsløs, arbejdsnarkoman eller teenager på et sabbat år.
ANNONCE
Har du stress?
I Danmark og resten af den vestlige verden har der været en stigende tendens på arbejdsmarkedet og generelt i vores kultur til at blive mere og mere effektive og efficiente. Tingene går stærkere og stærkere og der stilles højere krav end nogensinde til den enkelte - Både i virksomheden men også i skolen eller fritiden. Du skal konstant være "på" eller parat. "Fleksibel" og "Social" er blevet nye nøgleord i jobansøgningen og det forventes fra flere sider, at du konstant er til rådighed.

Tendensen har været at vi som mennesker har svaret på disse krav helt uden tanke og i højere grad også har gjort os tilgængelige for omverdenen. Dette er blandt andet en af årsagerne til de stigende grader af stress i dagligdagen. Mobiltelefonen er den private samtale"s fjende nummer ét! MSN Messenger, ICQ, Yahoo Messenger, e-mail, chat- og kontaktsider, GPS, KRAK og headsets i bilen og videotelefoni så man ikke længere kan have morgenhår når man taler i telefon... Vi er konstant "plugged in" så man skulle tro vi levede i en virkeliggørelse af "The Matrix".

Grunden til at disse elementer er så stressende er denne: Det er i højere grad blevet svært at skelne mellem hvad der er fritid og hvad der er arbejdstid. Private samtaler føres på mobilen på skolen eller i arbejdstiden og arbejdet tages med hjem foran hjemmecomputeren hvor man kan ligge sidste hånd på det. Grænserne mellem arbejde og fritid udviskes og vi bliver ude af stand til at nyde vores fritid. Sidder vi på arbejdet kan der nemt gå en time med at file negle eller surfe på nettet, men sidder vi derhjemme med en arbejdsrelateret opgave kan vi blive ekstremt stressede over konstant af udskyde arbejdet til efter den næste episode af "Frasier" eller "Big Brother"

Symptomerne på stress kan være en eller flere af følgende

• Træthed eller søvnmangel

• Anspændthed og hovepine

• Ryg-, skuldre- eller nakkesmerter.

• Utålmodighed, svært ved at vente - selv i kortere perioder

• At foretage sig mange ting på en gang uden at være i stand til efter at slappe af og nyde resultatet

• Følelsen af mangel på tid

• Besvær med koncentration

• Glemsomhed

• Maveproblemer

• Angst for dagligdagsproblemer der normal synes overkommelige

• Besvær med at lytte til, og forstå, andre. Afbryder tit.
ANNONCE
Har du stress?
Vær opmærksom på at denne liste ikke er udtømmende, men heller ikke kun dækker over stress. Flere af disse symptomer kan skyldes andre psykiske eller fysiske problemer. Det er kun en læge der kan konstatere hvorvidt der er tale om stress eller en anden "lidelse".

Stress er noget meget menneskeligt. Det er en menneskelig forsvarsmekanisme som består i at forsvare kroppen mod en fare. Kroppen kan bare ikke skelne mellem en fysisk og en psykisk fare, derfor optræder stress ofte i sammenhæng med overbebyrdelse af problemer eller opgaver. Reaktionerne kan være meget stærke og skal ikke tages alt for let på.

Et eksempel der kan nævnes er stenaldermanden der møder isbjørnen. Kroppens umiddelbare reaktion er at styrke sanserne, hørelse og syn. Man bliver også fysisk stærkere i en periode af alvorligt stress. Til gengæld vælger kroppen af "skrue ned" for kroppens yderligere funktioner, f.eks. fordøjelsen, for at frigøre energi - dette leder til de symptomer vi kender på stress. Kroppens blodkar trækker sig sammen for at kroppen ikke skal bløde meget efter en evt. slåskamp, det medfører hovedpinen og et evt. forhøjet blodtryk som er meget usundt i det lange løb. Vejrtrækningen flytter sig fra maven op til brystet og kan medføre åndedrætsforstyrrelser og smerter i brystet. Hjernen trækker sig altså sammen og det gælder især områderne der vedrører indlærte færdigheder og korttidshukommelsen så vi bliver glemsomme. Også vores sociale færdigheder nedsættes i perioder med stress. Man kan blive meget indadvendt og ufølsom over for andre menneskers behov og følelser.

I værste fald og også mere sjældent kan længerevarende stress lede til stigende grad af migræne og tilfælde af paniksyndromer og angstforstyrelser.

Uha! Siger man så. Det lyder slemt. Ja, stress kan være en slem ting. Men det er også fordi det er en ond cirkel. Mere stress, leder til dårligere koncentration og glemsomhed og det påvirker ens produktivitet så man begynder at arbejde endnu hårdere, som leder til mere stress. Faktisk er sygefraværet i Danmark pga. stress næsten lige så stort som arbejdsløsheden (talt op i arbejdstimer) så det er et stigende problem i hele den vestlige verden som også WHO (World Health Organisation) har fokus på.
ANNONCE
Har du stress?
Hvad kan jeg så gøre?

For det første! Lad være med at begynde at stresse over det faktum at du måske i øjeblikket er ramt af en smule stress. Det siger vel sig selv. Træk vejret, tag det med stiv nakke, rettet ryg og oprejst pande og prøv at følgende nogen af følgende råd:

• Skriv evt. en liste over dagens eller ugens vigtigste arbejdsopgaver. Planlæg realistisk så der er tid til overs hvis nogen opgaver ikke går som planlagt

• Arbejd bevidst mod god selvdisciplin, og slå bremserne i hvis det går for stærkt.

• Hold MINDST en hviledag i ugen hvor du slapper helt af og ikke forpligter dig til noget eller nogen form for arbejde

• Gør det til en vane at gøre folk mindst én tjeneste hver dag. (Stress påvirker som sagt de sociale færdigheder, og der er ikke nogen bedre måde at komme ud af sin skal på end at gøre folk en tjeneste. Det kræver nemlig at du først snakker med dem og finder ud af hvad de egentlig er interesseret i :-)

• Prøv at slukke for din mobil en gang i mellem når du er sammen med en ven/veninde (Ikke bare på lydløs, HELT slukket)

• Hvis du studerer. Så tag ind på dit uddannelsessted for at læse dine lektier, få adskilt arbejdet fra fritiden.

• Log af Messenger eller ICQ (Eller hvad du har nede i hjørnet af din skærm) mens du arbejder så du ikke lader dig forstyrre. Log evt. helt af nettet hvis det er muligt.

• Lad være med altid at svare din mobiltelefon eller besvare dine SMS"er med det samme. Sortér i de opkald du "har lyst" til at tage i mod på givne tidspunkter og fortæl evt. folk hvilket tidspunkt du foretrækker de ringer på og ikke ringer på.

• Udelegér noget af din arbejdsbyrde til dine ansatte (Hvis du har sådanne nogen). Ellers kan du prøve med din lillebror eller skolekammerater :-)

• Hav aldrig mere end én kæreste

Den sidste er ikke så lægelig, men synes den skulle med

Vigtigt af alt. Hvis du kan læse denne artikel og uden problemer eller tvivl nikke genkendende til mange af disse ting, så er det derfor du har en læge. Din læge skal også kunne konstatere stress og kan hjælpe med gode råd til hvordan du kommer det til livs. Held og lykke :-)

Kilder

http://www.netdoktor.dk

http://www.stress.dk

http://www.who.int/occupational_health/publications/stress/en/
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce