Connery

Hanekamp

Hanen hviler i sin stolte ejers arme. Den virker upåvirket af omgivelserne, der ellers burde give den grund til bekymring. Ejeren venter nemlig kun på én ting - at der kommer en udfordrer, der tør tage kampen op mod den firedobbelte vinder, han holder i sit skød.

To vindere og én taber fordelt på to haner og en mand. - Hanekamp To vindere og én taber fordelt på to haner og en mand.
På jorden sidder en flok filippinere i en rundkreds og betragter hinandens stoltheder. Nogle af dem har gået adskillige kilometer fra deres bambushytter ude på markerne med hanerne i armene for at komme til cockfight denne eftermiddag. Det handler om prestige og om en kontant gevinst i en størrelse, der får de fleste danskere til at trække på skuldrene.

Larmen fra de ophidsede, heppende tilskuere blander sig med hanegal og lyden af ølflasker, der bliver klirret mod hinanden. For haneejerne i rundkredsen er der en vigtig opgave, der skal løses, før de kan slå sig på flasken. De skal finde en modstander til deres hane, som tør tage kampen op, og som de mener, deres hane har en chance imod. Her drejer det sig dels om, hvor høj hanen er, hvor tykke og stærke benene ser ud men også om stamtavlen og om, hvor mange haner den tidligere har besejret.
ANNONCE
Hanekamp
Dødbringende våben

Endelig dukker der en udfordrer op. De to duellanter melder deres ankomst til løbslederen, og derefter får hanerne monteret det dødbringende våben. Fra naturens side er hanen forsynet med en klo på bagsiden af benet, som den kan bruge til at sparke andre haner med, hvis de kommer for tæt på dens høner. For at øge spændingen binder man et krumt knivblad fast på denne klo. Når hanen sparker efter sin modstander, er det derfor med stål, der er skarpt som et barberblad.
ANNONCE
Hanekamp
De to kamphaner bliver lukket ind i folden, stadig ledsaget af deres ejere. Publikum observerer med stor interesse, hvordan de to haner bliver præsenteret for hinanden. Imens ejerne holder fast i hanernes haler, bliver de sat overfor hinanden i gruset. Ved synet af hinanden begynder de at skrabe i jorden og gøre fagter til at hakke hinanden til ukendelighed med det skarpe næb. Hanerne bliver trukket fra hinanden igen, og det er tid til at gøre indsatser.

Løbslederen har udpeget den firedobbelte vinder som favorit, og inden jeg når at gøre tegn til en af de mange bookmakere, er der lukket for indsatser på favoritten. Imens bookmakerne forsøger at samle indsatser på outsideren, bliver en hønserøv stukket op i hovedet på hanerne for at holde dem kampklare. Hanerne bliver hidsige og plukker et par fjer fra hønen.
ANNONCE
Hanekamp
Publikum bliver stille. Ejerne holder stadig fast i halerne på deres haner men giver dem lov til at hakke hinanden i hovedet et par gange.

Bookmakerne, der stadig befinder sig inde i folden, trækker sig ud til hjørnerne for at beskytte sig imod knivbladet på hanernes ben. Hanerne bliver sat ned på jorden og kampen er i gang! Hanerne rejser fjerene på halsen ud som en krave og går i ring som to boksere, lige indtil den ene angriber.

Imens publikum råber af begejstring, basker hanerne med vingerne og forsøger at hoppe over hinanden, så de kan sparke hinanden i hovedet med kniven. Denne gang går det hurtigt. Den firedobbelte vinder sætter kniven i struben på sin modstander, der falder til jorden uden at sige en lyd. Imens taberens blod løber ud i gruset, sætter vinderen sig udmattet ned.
ANNONCE
Hanekamp
Heldig suppedas

Begge haner var heldige. Vinderen slap uden skrammer, og taberens dage som kamphane fik en ende. Hvis den havde overlevet, ville den blive sat til at kæmpe igen, når dens sår var helet. I stedet blev den til suppe samme aften.
Om hanekamp:
-Hanekamp er udbredt i dele af Asien og Sydamerika. I Filippinerne, hvor denne kamp er overværet, er der mange steder bygget store arenaer til formålet.

 

- Hanerne trænes op til kamphaner og fodres med en ekstra vitaminholdig kost. Det er ikke unormalt at kamphaner er dopede.

- Kampen her fandt sted i udkanten af byen Donsol. I Donsol er der hanekampe hver eftermiddag, dog på forskellige lokationer hver dag.

- På Filippinerne fungerer hanekampe som et socialt samlingspunkt for mænd.

- Ifølge Dyrenes Beskyttelse vil hanekamp være i klar strid med den danske dyreværnslov.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce