Verden
Halvdelen af russerne er trætte af krigen: Vil have våbenhvile i Ukraine
Støtten til våbenhvile er størst blandt kvinder, unge under 24 år, systemkritikere og dem, der ikke sluger stats-tv råt.
Det begynder at knirke i den russiske krigsmaskine, ikke kun på frontlinjen, men også i stuerne.
En ny meningsmåling viser, at halvdelen af russerne gerne ser en pause i krigen mod Ukraine.
Midlertidig våbenhvile vinder opbakning
Ifølge en undersøgelse fra det uafhængige Levada Center støtter 50 % af russerne en midlertidig våbenhvile i Ukraine.
Undersøgelsen kommer i kølvandet på, at Ukraine den 11. marts accepterede et amerikansk forslag om 30 dages fuld våbenhvile under forhandlinger i Saudi-Arabien.
Noget, som Kreml nægtede at acceptere uden en række betingelser. Blandt andet ønskede man stop for udenlandsk våbenhjælp til Kiev.
I stedet blev der opnået enighed om en delvis våbenhvile, der skulle dække energi-infrastruktur og Det Sorte Hav.
Men den er, som det meste i denne krig, blevet overtrådt fra begge sider, og Rusland kræver nu lempelse af sanktioner, før de overholder den.
Ifølge målingen støtter 26 % en våbenhvile helhjertet, mens 24 % støtter den “i nogen grad”. 41 % er imod – heraf 25 %, der direkte afviser ideen.
Læs også:
Kommer an på hvor du ser nyheder
Støtten til våbenhvile er størst blandt kvinder, unge under 24 år, systemkritikere og dem, der ikke sluger stats-tv råt.
De russere, der får deres nyheder via YouTube og uafhængige kilder, er markant mere tilbøjelige til at støtte fred.
På den modsatte fløj finder man især mænd, ældre, Putin-støtter og trofaste seere af stats-tv, som i årevis har solgt krigen som en eksistentiel kamp mod Vesten.
Nogle modstandere af våbenhvilen frygter, at det vil give Ukraine tid til at genopbygge (37 %), mens andre kalder det spild af tid eller mener, at Rusland skal “gå hele vejen”.
Levada-undersøgelsen blev gennemført mellem den 22. og 26. marts med 1.615 deltagere fordelt på 137 lokaliteter i 50 russiske regioner.
Det skal bemærkes, at Levada Center i Rusland er stemplet som “udenlandsk agent” – et klassisk Kreml-trick mod enhver, der ikke læser direkte op fra manus.
Læs også: