Connery

Guide #4: Køkkenets tunge drenge

Næste kapitel i vores gastronomiske guides!

Guide #4: Køkkenets tunge drenge

Hvis du mangler lidt inspiration til at optimere din køkkengame, så har vi i det seneste stykke tid kreeret en række forskellige guides, tips og idéer til, hvordan du får det bedste værktøj i huset. (Guide #1, #2, #3)

I denne 4. omgang kigger vi nærmere på nogle af køkkenets store drenge, som sørger for at give dig nogle sublime værktøjer til de større processer. Ofte går man på kompromis med almindelige knive, som man så bruger til alle mulige formål, som de måske ikke er designet til. Ofte er det vigtigt at optimere sit værktøj til netop den proces, man ønsker at lave i køkkenet og det har vi sat spot på i denne omgang.


I den anledning har vi været så heldige at teste en række knive fra det danske firma Qniv.dk. Jeg har fået et par ord med på vejen fra medejer Thor Heine Snedker:

ANNONCE
Guide #4: Køkkenets tunge drenge

Hvad er Qniv.dk for en størrelse?

“Vi er et par venner, som er meget madinteresserede, og som desuden syntes at markedet indenfor knive manglede bedre service og kvalitet til en pris, som folk som os selv kunne betale. Vi startede derfor Qniv.dk med henblik på at opfylde ovennævnte.“

Hvad kan I gøre for madglade danskere?

“Vi ønsker at imødekomme kunderne på et niveau, der tilgodeser den enkeltes behov. Vi står 100% inde for vores produkter, og ønsker at andre "spirende (amatør)kokke", madglade, stilbevidste, historieinteressede, kvalitetskendere kan få et produkt som vores til en pris, der ikke slår bunden ud af budgettet. Derfor har vi også valgt at have et relativt smalt sortiment - i hvert fald til at starte med - netop for at disse ting har kunnet lade sig gøre.”

I testen har vi kigget nærmere på tre forskellige knive, som alle er fremstillet med fokus på at gøre større og langtrukne arbejdsprocesser i køkkenet mere overskueligt:

ANNONCE
Guide #4: Køkkenets tunge drenge

Santoku

Ofte omtalt som en japansk kokkekniv er denne krabat en vigtig fætter i dit køkkenarsenal, da den som en variation til de klassiske kokkeknive har en lettere kurvet spids på bladet og fokuserer på de tre vigtigste ting i japansk kokkekunst - slicing (skiveskåret), mincing (hakning) og dicing (tern). Hvorfor så vælge sådan en variation frem for almindelige kokkeknive? Santokuen går meget op i balance og symmetri, så man kan altid forvente en symbiose mellem bladet og skæftet, så man får den mest optimale arbejdsteknik. Denne Santoku har et robust greb og en uhyre skarp klinge, hvilket hurtigt bliver en favoritkniv i køkkenet til en række all around-arbejdsprocesser.

Pris: 500,00 kr.

ANNONCE
Guide #4: Køkkenets tunge drenge

Nakiri

Denne knivtype ligner en fætter til den klassiske slagterøkse, dog i en lidt mere ‘hjemmevenlig’ og håndterbar størrelse. Min absolutte favoritkniv i testen, Nakirien, bliver ofte kaldt en japansk grøntsagskniv, og dens størrelse er perfekt til snitning og hakning. Denne kniv er en sikker vinder i køkkenet, da den på trods af sin voluminøse størrelse er let, elegant og perfekt til længerevarende snittearbejde. Det høje blad giver dig sublim styring af knivens bevægelser, og alt fra store auberginer til små forårsløg kan finthakkes uden de helt store armbevægelser. Lige præcis denne kniv har et lækkert svaj i håndtaget, som giver en optimal placering i hånden.

Pris: 630,00 kr.

ANNONCE
Guide #4: Køkkenets tunge drenge

Yasai

Den tredje og sidste kniv i guiden er Qniv.dks egen variation af Yasai-kniven, som er en alternativ udgave af den klassiske grøntsagskniv. Med det fine luftskær gør det snitningen af grøntsager og frugt til en leg, da man på den måde oplever, at råvarene ikke klæber nær så meget til knivens blad. Kniven har et stilrent mørkt skaft og et bredt knivblad, som gør det overskueligt at håndtere større råvarer uden at skulle gå på kompromis med et værktøj i den forkerte størrelsesgrad.

Pris: 665,00 kr.

ANNONCE
Guide #4: Køkkenets tunge drenge

Samlet for alle disse tre knive er, at drengene bag har kombineret kvalitet med en overskuelig pris, hvilket passer perfekt ind i amatørkokkens spirende møde med den gastronomiske verden. Stærkt!


Nu har vi i de seneste artikler snakket i øst og vest om konceptet ‘damasceret stål’, men hvis du stadig har lidt svært ved at forstå begrebet, så har Qniv.dk lige sørget for lidt baggrundsviden om udstyret for både rookien og den tekniske ‘nørd’.

ANNONCE
Guide #4: Køkkenets tunge drenge

Damascus-stål blev i gamle dage (ca. 300 f.kr.) brugt til sværd og bestod af ‘wootz’ stål. Navnet stammer fra handelsstedet, nemlig i Damascus. Kendetegnene ved sværdene var et karakteristisk mønster, bestående af linjer og bølger, der minder om strømmende vand.

I dag bruger man metoden til at opnå et flot mønster i kniven. Mønster-svejset Damascus-stål er i dag produceret ved at kombinere vekslende længder af Carbon-stål med værktøjsstål. Kombination af stål-typerne opvarmes og sammensmeltes -  processen fortsættes, indtil det ønskede lag er opnået. Med en damasceret kniv, får du en kniv af højeste kvalitet, der kan holde skarpheden langt bedre end normale stål-knive.

ANNONCE
Qniv.dk

Hjemmeside

Facebook

Del

Seneste nyt

Annonce