Verden
Grønlands premierminister langer ud efter planlagt amerikansk VIP-besøg
Det officielle formål er at besøge den amerikanske militærbase Pituffik og deltage i det traditionsrige nationale hundeslædeløb
Grønlands premierminister Múte B. Egede har sendt en iskold melding mod Washington, efter det blev meldt ud, at Usha Vance, hustru til USA’s vicepræsident JD Vance, skal besøge grønland.
Det skal hun sammen med USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Mike Waltz og energiminister Chris Wright i denne uge.
En uofficiel magtdemonstration
Det officielle formål er at besøge den amerikanske militærbase Pituffik og deltage i det traditionsrige nationale hundeslædeløb, Avannaata Qimussersua, i Sisimiut.
Det uofficielle formål er ifølge Egede en magtdemonstration med et stænk af “Vi ejer jer snart”-vibes.
“Det eneste formål er at give os en magtmarkering, og signalet skal ikke misforstås,” sagde Egede til det grønlandske medie Sermitsiaq. Han tilføjede, at Waltz er en af Trumps nærmeste rådgivere, og at besøget blot vil eskalere presset fra amerikanerne.
Og Egede er ikke færdig:
“Vores integritet og demokrati skal respekteres, uden forstyrrelser udefra,” skrev han i et Facebook-opslag, hvor han gjorde det klart, at der ikke bliver nogen officielle møder med den amerikanske delegation.
Grønland, strategisk snack for stormagter
USA har haft et godt øje til Grønland i årevis – ikke kun for det flotte landskab og den friske luft. Øens placering mellem Europa og Nordamerika gør den ideel til radarstationer, luftbaser og alt det andet geostrategiske gear.
Derudover er der det lille faktum, at undergrunden potentielt gemmer på værdifulde mineraler, som både USA og Kina gerne vil have fingrene i.
Trump – i sit sædvanlige “jeg køber bare lortet”-mode – har tidligere meldt ud, at Grønland skal blive en del af USA “på den ene eller anden måde.” Det udløste diplomatiske ansigtsrynker både i København og Nuuk.
Samarbejde ja – men på vores præmisser
Den danske statsminister Mette Frederiksen har reageret ved at sige, at “vi tager det her alvorligt” og understreger, at dialogen med USA skal foregå “i tæt koordinering” med Grønland og det danske udenrigsministerium.
Samtidig står Grønland midt i en regeringsdannelse efter valget den 11. marts, hvor et parti, der ønsker en langsom og kontrolleret vej mod uafhængighed, løb med sejren.