Connery

Grillet marineret nakkefilet

Foråret er kommet, og dermed også tiden til at grille. Kig med her, og få inspiriation...

Grillet marineret nakkefilet

Så er grillsæsonen startet, for mange er det ensbetydende med grillpølser, købt kartoffelsalat og hvidløgsflutes - det findes mere spændende, uden nødvendigvis at kræve den store grilleksamen.

Nedenstående er lavet på en 57 cm  kuglegrill med rotisette. Rotisetten er ikke nødvendig - kødet kan bare ligge på risten. Jeg synes at den gør kødet mere saftig, eftersigende gør den det sværere for kødet at tabe saften - da det "løber" med rundt.

Nakkefilet, bruges, som  du sikkert ved, også til nakkekoteletter og er kendetegnet med fine fedtmarmoreringer.

Ved at stege den hel, bliver den meget mere saftig - desuden er det nemt at stege den helt perfekt med stegetermometer.

Opskriften  er til 4 personer.

Marineret Nakkefilet med bagte grønsager, grønne asparges og rødløg svøbt i bacon.

Nakkefilet.

1 nakkefilet på 1200 til 1400 gram, gerne sprængt (saltet).

3 spsk. olie

2. tsk. paprika

2 spsk. herpes de provence

2 fed knust hvidløg

Salt

Peber

1. Rør marinaden sammen, smør kødet ind i det, og pak det ind i plastikfolie.

2. Lad det trække i køleskabet i 24 timer.

3. Pak det ud og krydder fileten med salt og peber.

4. Den skal steges ved indirekte varme i ca. 1 time pr kilo. Ved indirekte varme menes normalt at kullene ligger i hver side af grillen, og at kødet placeres i midten. Det gør at kødet ikke bliver branket, men bagt som i en ovn. For at have plads til alle tingene skal kullene i denne opskrift kun ligge i den ene side af grillen og ca. fylde 1/4 af pladsen.

5. Kødet er færdig når det har opnået en temperatur på 80 grader.

Tip: Normalt brunes kødet på alle sider for at "lukke" det og dermed sikre at det ikke mister unødig væske. Nakkefilet er et ret fedt stykke kød, med gode fedtmarmoreringer - derfor kan man godt undlade at brune det. Næsten alt kød bliver mere mørt hvis det får lov at hvile efter tilberedningen, jeg kan godt lide at det har en sprød skorpe - det forsvinder hvis det bliver pakket ind i stanniol.

Tip: Har man ikke lige mod eller tid til at marinere kødet, er det ikke helt forbudt at købe en færdigmarineret hos købmanden. De er oftest sprængte (saltede), og det kan jeg bedst lide.

Bagte grønsager

600 gram kogte små "nye" kartofler

2 peber frugter i grove stykker

4 forårsløg i grove stykker

2 løg (gerne rødløg) i tykke skiver

15 champignoner

8-10 små tomater

2 spsk. olie

1 tsk. sennep

1 håndfuld fint hakket persille

Salt

Friskkværnet peber

1. Bland alle ingredienser i et ildfast fad, og bag det hele indirekte i ca. 30 minutter.

TIP: Næsten alle grønsager kan bruges her, f.eks. rodfrugter, porrer, squash og mange andre. Husk lige at undersøge deres tilberedningstid, så alt har den samme stegetid.

Asparges og rødløg svøbt i bacon

ca. 24 asparges

2 forårsløg i halve

4 små rødløg

10 skiver bacon

1. Knæk stilken af aspargesene og kog dem  i let saltet vand i ca. 3 minutter og lad dem  køle af.

2. Pil løgene og skær "foden" lige af, så de står fint.

3. Rul en skive bacon om  løgene og stil dem i et lille ildfast fad.

4. Rul en skive bacon om 3 asparges sammen med et ½ forårsløg.

5. Rødløgene skal ca. bages i 45 minutter ved indirekte varme

6. Aspargesene skal steges sprøde over direkte varme.

TIP: Udenfor grillsæsonen er det også super lækkert at panere aspargesene i svøb og stege dem på panden.

For lige at samle op på det hele, kommer der en ca. tidsplan her:

1. En nakkefilet på 1.4 kilo skal ca. stege 1½ time.

2. Efter 45 minutter sættes løgene i svøb ind i grillen

3. Efter en time sættes grønsagerne ind i grillen

4. Efter 1½ time steger du aspargesene og et eventuelt brød varmes.

Anretning

1. Skær nogle skiver af stegen på ca. 1 cm  og anret fint på en tallerkenen med de øvrige grønsager, gerne med noget lækkert brød og en kold pils.

Bon Appetit!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce