Connery

Gratin for for fattigrøve

Presset? Mad til 4 for 30 kroner...

Gratin for for fattigrøve
Fattigrøvs gratin

 

Gratin er nok ikke den ret du har lavet oftest, men det er en fremragende ret til at få brugt de sidste rester med. Det kræver selvfølgelig lidt æg, mælk og mel – men fyldet kan være alt muligt.

 

Som fyld i min gratin har jeg råstegte kartofler, rødløg, grøn peber og feta – som pynt har jeg valgt små cherrytomater og bacon.

 

Andre eksempler på fyld kunne være champignon, porre, rodfrugter, skinke, pålægsrester, soltørrede tomater, ost i tern, tun, kylling, hakket oksekød osv.

 

Retten koster omkring 30 kroner at lave, og det er nok til 4 personer.

 

Forberedelse

 

- Ildfast fad

- Smør

- Rasp

 

Start med at tænde ovnen på 175 grader varmluft og smør et ovnfast fad med smør. Drys fadet med rasp og smid det overskydende rasp, der ikke hænger fast, væk.

 

TIP: I stedet for rasp kan du bruge fint revet parmesanost.

 

Fyld

- 1 pakke bacon

- 10 kartofler i små tern

- 1 løg i strimler

- 1 peberfrugt i strimler

- Salt

- Peber

 

1. Skær baconen i små tern og steg det sprødt på panden

2. Tag den sprøde bacon fra, og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle. Husk at gemme fedtet.

3. Steg kartoflerne sprøde i olien fra baconen.

4. Tilsæt de resterende grønsager, og steg dem i nogle minutter – krydder med salt og peber.

5. Sluk for panden og lad fyldet køle af.

 

TIP: Hvis det skal smage af lidt mere, kan du også krydre det med andre ting, f.eks. spidskommen, paprika, karry eller noget helt andet.

 

Æggemasse

- 2 dl mælk

- 75 g mel

- 1½ dl vand

- ½ terning hønseboullion

- 25 g smør

- 4 æg delt i blommer og hvider

 

1. Hæld mælk og mel i en gryde og pisk det jævnt. Du kan eventuelt ryste det sammen i en jævner først.

2. Opvarm jævningen, sørg for at røre hele tiden

3. Tilsæt boullion og smør, mens du stadig rører kraftigt.

4. Tilsæt blommerne en af gangen, og rør fortsat kraftigt.

5. Når alle blommerne er tilsat og rørt ud, tager du gryden af varmen.

6. Pisk æggehviderne stive i en helt ren skål.

7. Find en skål der er stor nok til alle ingredienser.

8. Start med at hælde den lune jævning i, derefter grønsagerne.

9. Nu skal du tilsætte lidt af æggehviderne af gangen, og langsomt vende dem sammen med resten af fyldet.

10. Hæld det hele i det ildfaste fad, det må ikke fylde mere end et par centimeter fra kanten.

11. Bag det i bunden af ovnen i ca. 45 minutter.

12. Kontroller at det er færdig ved at stikke i gratinen, den må ikke være flydende i bunden.

 

Anret på en tallerken med tomater, den sprøde bacon og måske et stykke groft brød.

 

Info: De stive æggehviderne gør gratinnen meget luftig.


TIP: Vend eventuelt tomaterne i lidt grøn pesto sammen med lidt ost i tern.

 

Bon Appetit!
ANNONCE
Del

Seneste nyt