Vidste du?

Giver man drikkepenge i Danmark?

Kender du kutymen?

Giver man drikkepenge i Danmark?
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 1. februar 2025

Drikkepenge er en gammel tradition, der mange steder i verden er en integreret del af kulturen, især i lande som USA, hvor tjenere og andre servicearbejdere ofte er afhængige af drikkepenge for at supplere deres løn. Men hvad med Danmark? Er det nødvendigt at lægge ekstra penge på bordet efter en middag eller et besøg på en bar? Lad os tage et kig på, hvordan drikkepenge fungerer i Danmark, og hvad du bør vide, når du spiser ude eller bruger andre serviceydelser.

Læs også: Vin Diesel: Fast and Furious-finalen vender hjem til gaden igen efter 25 år

Er drikkepenge normalt i Danmark?

I Danmark er drikkepenge ikke en fast forventning som i mange andre lande. Grunden til dette ligger i det danske arbejdsmarked, hvor ansatte i servicebranchen får en rimelig grundløn, der inkluderer feriepenge og pension. I modsætning til steder som USA, hvor tjenere ofte får en lav grundløn og afhænger af drikkepenge, er danske tjenere økonomisk sikret gennem deres faste løn.

Det betyder dog ikke, at drikkepenge ikke gives i Danmark. Det er mere en gestus end en forventning – en måde at vise, at man har haft en særlig god oplevelse.

Hvornår og hvordan giver man drikkepenge?

  1. På restauranter: Hvis du har haft en særlig god oplevelse på en restaurant, kan det være passende at give drikkepenge. Det er dog helt frivilligt, og mange danskere runder blot op til nærmeste beløb. Hvis regningen er 475 kr., kan man for eksempel betale 500 kr. og lade resten være drikkepenge.
  2. På barer: På barer er det endnu mindre almindeligt at give drikkepenge, men hvis bartenderen har gjort noget ekstra for dig – som at lave en særlig drink eller give god service – kan du lægge en 10’er eller 20’er ekstra.
  3. Taxaer: Nogle vælger at runde op, når de betaler for en taxa. Hvis turen koster 92 kr., kan du betale 100 kr. og sige, at det er i orden at beholde resten.
  4. Hoteller: Hvis du bor på hotel og modtager god service fra for eksempel rengøringspersonale eller en portier, kan du efterlade drikkepenge som tak. Dette er dog langt fra en forventning og ses som en ekstra gestus.

Hvor meget bør man give i drikkepenge?

Der er ingen faste regler for, hvor meget man bør give i drikkepenge i Danmark, da det er fuldstændig frivilligt. Hvis du vælger at give drikkepenge, er det almindeligt at runde op eller give omkring 5-10% af regningen, hvis du har haft en ekstra god oplevelse.

Hvad med turister?

Som turist i Danmark kan det være forvirrende, når man er vant til lande, hvor drikkepenge er normen. Mange danskere giver ikke drikkepenge selv, og der er ingen forventning om, at turister gør det. Dog bliver det altid værdsat, hvis du vælger at give lidt ekstra som en tak for god service.

Drikkepengekulturen i forandring

Selvom drikkepenge aldrig har været en fast del af kulturen i Danmark, ser man, at flere danskere begynder at tage den internationale tendens til sig – især på restauranter og caféer i større byer som København og Aarhus. Her er det blevet mere almindeligt at give lidt ekstra, især hvis man oplever en service ud over det sædvanlige.