Connery

Giftige bøger fundet på Syddansk Universitet

Minder det ikke om en film?

Sky News rapporterer om tre sjældne bøger fra det 16. og 17. århundrede på Syddansk Universitet, der er dækket af en dødelig gift.

Scenariet minder mest af alt om handlingen i Umberto Ecos bog The Name of The Rose og den senere filmatisering, hvor munke i et italiensk kloster i det 14. århundrede blev dræbt af de giftige sider i en forbudt bog. Bogen var dømt forbudt og derfor blev den forgiftet og alle der læste den ville lide en skæbnesvanger død.

Tilbage til Syddansk Universitet.
Røntgenbilleder viser, at bøgernes omslag indeholder store mængder arsenik. 
Det giftige stof arsenik blev brugt flittigt i tapeter fra den victorianske tid på grund af stoffets iøjenfaldende grønne farve. Også den gang døde en masse folk af stoffet.

ANNONCE
Syddansk Universitet - Giftige bøger fundet på Syddansk Universitet Syddansk Universitet

Hvem forgiftede bøgerne på Syddansk Universitet?

Bøgerne var under granskning, da det kom til forskernes kundskab, at bogbindere før i tiden plejede at lave deres bogomslag ud af forskellige tekster fra middelalderen. 

Forskerne ville gerne studere disse tekster og havde besvær med at læse teksterne, fordi et tykt lag grøn maling tilslørede bogstaverne.
Da de nærstuderede det grønne pigment, fandt de ud af, at den grønne farve var arsenik. Et af de giftigste substanser i verden.

Foruden at foretrække farven, kan en forklaring på brugen af farven skyldes, at de gamle bogbindere forsøgte af beskytte bøgerne fra insekter og andre skadedyr.
 

Hvor er bøgerne nu?

Bøgerne opbevares nu i et særlig ventileret skab på et laboratorium og er naturligvis ikke til udlån på konventionel vis, men kan lånes efter de bliver digitaliseret.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Dinko Juric Dinko Juric

Følg på:
Facebook
Instagram

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt