Connery

Giant's Causeway: Det skal du vide om Nordirlands mest unikke naturfænomen

Giant's Causeway er en af de mest populære attraktioner i Nordirland

Det er svært ikke et føle sig lille og langt væk hjemmefra, når man står der: Omgivet af titusindevis af af nærmest sirligt skårne fem- og sekskantede stensøjler, der stikker insisterende op fra stranden i varierende højder - som en grafisk musik-equalizer fra midten af 00'erne, som et uendeligt udhugget stenværk fra en svunden civilisation - eller måske noget som en kæmpe en gang har hugget ud, for at skabe bro over havet mellem Nordirland og den skotske sydkyst.

Giant's Causeway er et imponerende syn - omkranset af skærende bølger på den ene side og skrånende op mod stejle grønne skrænter på den modsatte side.

Stensøjlerne er naturskabte, men jeg griner ved tanken om, at et sæt arbejdsomme nordirlændere i tidernes morgen kunne have hugget dem ud ved håndskraft, for derefter at annoncere det som et naturfænomen for resten af datidens verden. Prank! Sådan forholder det sig selvfølgelig ikke.

ANNONCE
Giant's Causeway - Giant's Causeway: Det skal du vide om Nordirlands mest unikke naturfænomen Giant's Causeway

Giant's Causeway - bogstaveligt oversat til Kæmpens Vejbro, er at finde på UNESCO's verdensarvsliste som det imponerende naturlige vidunder det er - og jeg vil vove at påstå, at synet af dette sted i levende live, kan imponere selv den mest vejrbidte sømand. 

Lokationen har gennem tiden skabt myter og fortællinger og draget fantasien hos alt fra oldtids-kvæd over Led Zeppelin album-covers og til dyre Hollywood-produktioner: Gør Giant's Causeway til en prioritet, hvis dine rejser før eller siden bringer dig omkring Nordirland

ANNONCE
Giant's Causeway - Giant's Causeway: Det skal du vide om Nordirlands mest unikke naturfænomen Giant's Causeway

Hvad er Giant's Causeway?

Naturfænomenet er et levn fra fortiden - bestående af i omegnen af 40.000 basaltsøjler.

Størstedelen af stenene er sekskantede i form - men i blandt findes også søjler med, fire-, fem, syv- og ottekantede variationer. 

De markante søjler der udgør Giant's Causeway er resultatet af vulkansk aktivitet på øen, for omkring 50 til 60 millioner år siden. 

Den højeste af basaltsøjlerne troner godt og vel 12 meter over havoverfladen, mens mange flader ud, helt ned til under bølgernes skvulp. 

ANNONCE
Giant's Causeway - Giant's Causeway: Det skal du vide om Nordirlands mest unikke naturfænomen Giant's Causeway

Hvorfor hedder det Giant's Causeway?

Kæmpens Stenbro, Giant's Causeway, er navngivet efter et gammelt lokalt sagn. 

I de lokale fortællinger lyder det nogenlunde således: 

Den irske kæmpe Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) blev udfordret til tvekamp af den skotske kæmpe Ben Donner (Benandonner). Finn accepterede udfordringen fra kæmpen på det skotske lacland og begyndte at bygge en stenbro tværs over den nordlige kanal (Moylesstrædet), så kampen kunne finde sted.

Da den irske kæmpe Finn McCool nærmer sig sin modstander, viser det sig at modstanderen er meget større end ham selv - i frygt for at blive slået ned, skynder kæmpen Finn sig hjem til sin kone i Irland, og beder hende om at klæde ham ud som en baby.

Da Ben Donner når Finns hus og opdager den enorme "baby" i Finns vugge, flygter han fra stedet i frygt for, hvor stor barnets far i så fald måtte være. På vej over stenbroen til Skotland, slår Ben Donner broen i stykker, så fjenden ikke kan fange ham. 

There you go: Giant's Causeway.

ANNONCE
The Causeway Hotel lokaliseret lige ved siden af naturfænomenet - Giant's Causeway: Det skal du vide om Nordirlands mest unikke naturfænomen The Causeway Hotel lokaliseret lige ved siden af naturfænomenet

Velbesøgt turistattraktion

Giant's Causeway har givetvis været kendt i det lokale siden tidernes morgen, men først da Biskoppen fra nærtliggende Derry besøgte området i 1692, blev stedet annonceret til den vide verden.

Lokationen har været en populær destination lige siden turismen for alvor brød igennem som industri - og i det 19. århundrede blev der opført en officiel sporvogn, som fragtede turister direkte til destinationen. 

I dag er Giant's Causeway under opsyn af The National Trust for Ireland, med et officielt besøgscenter der giver besøgende mulighed for at dykke ned i både den geologiske, sociale og mytologiske historie, der omgærder stedet. Besøgscenteret der stod færdig i 2012 står side om sidemed det idylliske 1800-tals The Causeway Hotel, der stadig er i drift i dag.  

Giant's Causeway er en af de mest populære attraktioner i Nordirland og stedet tiltrækker årligt i omegnen af 1 million turister. Til trods for mange turister, er det stadig muligt at finde et stille spot, hvor man kan stå og tage naturens pragt ind - og skyde en uforstyrret selfie...

ANNONCE
Giant's Causeway - Giant's Causeway: Det skal du vide om Nordirlands mest unikke naturfænomen Giant's Causeway

Hvad koster det?

Naturoplevelser er som oftest gratis - men faciliteterne og området omkring Giant's Causeway opretholdes af The National Trust - og den letteste adgang til Giant's Causeway får man gennem besøgscentret. Det koster en indgangsbillet på omkring 13 pund for voksne og 6,5 pund for børn - med samtidig adgang til besøgscentrets udstillinger og faciliteter. 

Find flere informationer om Giant's Causway på den officielle side her. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt