Connery

Gastro-rejse: Turen går til Sardinien

Få inspiration til dit næste rejsemål!

Jeg har tidligere på måneden været på en pressetur til den italienske ø, Sardinien, som spiller på to tangenter, jeg i særdeleshed sætter pris på i mine rejsemål - Det er et lettere ukendt rejsemål og så er der rigeligt med autentisk mad.

Hvis du er typen, som sætter måltidet som et af de højeste punkter på din rejseliste, så får du herunder en 4-trinsraket af gastronomiske oplevelser, som kan opleves på den næststørste, italienske middelhavsø - Sardinien.

Læs den fulde artikel her: Fra hjemmebrygget vin til løg-is: en kulinarisk rejse gennem Sardinien

ANNONCE
Gastro-rejse: Turen går til Sardinien

STEP I: HJEMMEBRYGGET VIN OG CASU MARZU

Man skal ikke længere end tyve kilometer fra landets hovedstad, Cagliari, hvis man ønsker at få den autentiske oplevelse af folket, kulturen, religionen og gadekøkkenet. Byen hedder UTA og har fire gange om året en række religiøse festivaler, hvor The Feast of St. Mary er den største af sin slags.

Her valfarter folk fra bymidten og landsbyerne for at give deres respekt til den kvindelige helgen, hvorefter festlighederne fortsætter i en endeløs gade af små-butikker, madboder og store grillområder spækket med fisk og kød.

I hjertet af festivalen blev vi inviteret ind hos arrangørerne, hvor vi ved et langbord blev serviceret som konger i gamle dage - det ene fad efter det andet med nye småretter, hapsere og tunge gryder under armen.

Vin blev serveret på gamle vandflasker med rød- og hvidvin brygget fra druerne i baghaven - rødvinen med en tung og saftig smag af portvin, og en hvidvin, som man lige måtte overveje en ekstra gang, hvorvidt man blev blind af at drikke det i store mængder.

- Og selvfølgelig den famøse Casu Marzu - en ost, som er ulovlig alle andre steder end Sardinien. I al sin enkelthed er det en fåremælksost, hvor ostefluen har fået lov til at lægge sine æg i osten. Larverne kommer til live, spiser af osten og udløser et enzym, som giver intens smag. En vanvittig oplevelse, hvor man spiser noget, der i alle andre henseende ville være blevet kasseret på grund af de levende larver!

ANNONCE
Gastro-rejse: Turen går til Sardinien

STEP II: AGROTURISMO OG I ET MED NATUREN

Bevæger man sig lidt længere ud på landet og op i bjergene, så finder man det efterhånden ret populære rejsekoncept, agroturismo. Det er i al sin enkelthed en form for bondegårdsbesøg, hvor man kan bo i et aktivt produktionsområde - et sted, hvor man får et indblik i, hvordan råvarer bliver produceret og vigtigst af alt, hvordan det smager helt og aldeles frisklavet. Og med en ø med godt og vel 1,6 millioner indbyggere til 2-3 millioner får - så skal der også produceres!

Her kom vi på besøg hos Michele Cuscusa på sin gård Fattoria Cuscusa, som allerede ved ankomst stillede sit folk an til at lave hans klassiske mozarella-ost på terrassen - herefter får man en sardinsk håndbajer Ichnusa i hånden og kan ellers nyde gamle drenge forvandle 30 liter komælk til 3,8 kilo smeltende mozzarella. I ventetiden kunne man smage hans fåreost aka. pecorino skabt af en teknik, som er blevet forædlet gennem flere generationer - med en smag, som fik fuglene til at synge!

Her har vi fast i en noget mere raffineret rødvin, som i samme omvæltning med oste-opskrifterne er blevet finpudset og forbedret siden Micheles farfars tid. Efter en overdådig symfoni af fåreost, charcuterie og granatæble-likør, afsluttes festmåltidet af noget, der ved første øjekast virker som en vanvidskreation - nemlig pecorino-softice.

Hvor bizart en oste-softice end kan lyde, lige så fantastisk smagte kombination af sødt og salt. En mindeværdig oplevelse, hvor man har rykket scenen væk fra gademiljøet og folkets fællesområder til den hjemlige, venlige hygge hos en ægte passionist i køkkenet.

ANNONCE
Gastro-rejse: Turen går til Sardinien

STEP III: MICHELIN MED RÅ GED OG LAKRIDS

Efter et par dage hos de lokale rykkes turen videre til midten af øen i byen, Casa Puddu, hvor kokken Roberto Petza i 11 år har bibeholdt en Michelin-stjerne for sin restaurant S'Apposentu. Petza kan prale af, at være en ægte løg-entusiast, og desuden en af de første i madbranchen til at introducere løg-is - en fuldstændig fantastisk kreation, hvor to køkkener mødes, som man umiddelbart ikke havde set ville kunne lege pænt sammen.

Gemt i en lille landsby finder man den hjemlige restaurant, hvor man kan sidde på terrassen og nyde udsigten til hans vidtrækkende køkkenhave over et godt måltid. Petza var så venlig at åbne sin restaurant på en mandag, hvor han normalt holder lukket, så vi var de eneste gæster i huset - hvilket gjorde, at hans kone, som står for servering, kunne kæle ekstra meget for os med kælderens bedste vin, nybagt surdejsbrød og de bedste hjemmelavede grissini, jeg nogensinde har smagt.

ANNONCE
Gastro-rejse: Turen går til Sardinien

STEP IV: HIPSTER-ITALIENSK FOR BEGYNDERE

Som en afsluttende punkt på den gastronomiske rejse kan man drage tilbage til hovedstaden for at se lidt mere liv i gadebilledet - og desuden besøge restauranten Josto, hvor den unge kok Pierluigi Fais for alvor skaber moderne gourmetmåltider til forbipasserende i Cagliari.

Med en pladeafspiller i rummet, kasketter på i køkkenet og en meget rustik og hyggelig atmosfære formår restauranten at bringe de klassiske, autentiske sardinske måltider ned på et ungdommeligt og provokerende niveau.

Om aftenen fik vi serveret bio-vin til maden samt en masse eksperimentelle retter - heraf bør nævnes en rejecocktail. Og her snakker vi ikke den klassiske danske udgave med rød dressing, rejer og asparges, men derimod en reel ‘rejecocktail’, hvor haleskallen blev fyldt med en bouillon og en fiskecreme.

Herefter skulle man blot vende den i vejret og ned i svælget, mens man sugede hjerne, suppe og creme ud. En vanvittigt interessant oplevelse.

Sådan formår du på fire trin at opleve et lands madkultur på den mest omfangsrige, landsdækkende og smagfulde facon, da man via fire forskellige kanaler får en direkte åre til landets kærlighed til madlavning og kulturen.

ANNONCE
Gastro-rejse: Turen går til Sardinien
Del

Seneste nyt

Annonce