Connery

Game of Thrones sæson 8 afsnit 1 anmeldelse

Her er vores tanker om den længe ventede sæsonstart på Game of Thrones

Efter to års ventetid er vi endelig tilbage. Game of Thrones har skudt gang i finalesæsonen, og vi har spændt sadlen til en episk, men også ujævn tur. 

Selvom det har været en lang ventetid for os, er der ikke gået megen tid i Westeros, afsnittet 'Winterfell' lægger stærkt ud med Jon Snow og Daenerys ankomst til Winterfell, sammen med hele den store hær af unsullied og dothraki. Med sig har de en sværm af mennesker, der tidligere har været fjender af Winterfell; The Hound, Tyrion Lannister og Lord Varys. Gendry den mesterlige smed (og kongesøn) er også med - der skal nemlig smækkes en masse dragonglass våben sammen i en fart. 

ANNONCE
Game of Thrones sæson 8 afsnit 1 anmeldelse

Afsnittet byder på et væld af genforeninger, og knapt så meget action - det er en meget god start for sæsonen, for man får forløsning på mange længe ventede genforeninger og samtidig er det meget åbenlyst, at der lægges i ovnen til masser af ting, der kommer til at ske i løbet af sæsonen. 

Først hilser Jon meget akavet på sin lillebror Bran, der som bekendt er blevet en helt anden person. Så præsenteres Sansa for hendes nye dronning; Daenerys Targaryen. Det er tydeligt, at Sansa ikke deler den samme affektion for dragedronningen, som hendes bror Jon. Et øjeblik senere, går nordens lorder Jon Snow på klingen, for at afgive kronen og bøje sit knæ for en fremmed dronning. Der er en smule kurrer på tråden.

ANNONCE
Game of Thrones sæson 8 afsnit 1 anmeldelse

I Winterfell får vi efterfølgende den længe ventede genforening af Jon Snow og Arya Stark. Det er en godt øjeblik, der genoptager det bånd der var imellem den unge bastard og Stark-familiens yngste datter. Selvom de to udveksler lidt ord omkring Sansa, er det mest af alt et øjeblik der bringer smil på læben.

Men det er ikke den eneste genforening i Winterfell. Tyrion mødes med Sansa igen, for første gang efter Joffreys død - det går meget godt, men ikke uden en stikpille fra Sansa, der fortæller Tyrion, at hun plejede at mene, at han var den klogeste mand i verden. 

Arya mødes med Gendry, og bestiller et våben i valyrian steel - og udveksler lidt, kan man kalde det frække blikke, med ham?

ANNONCE
Game of Thrones sæson 8 afsnit 1 anmeldelse

Der er også lidt udfordringer i Winterfell. Nordens folk er ikke trygge ved de mange fremmede, og Tyrion foreslå Varys, at man måske burde overveje en ægteskabelig forening mellem Jon og Dany.

I mellemtiden tager de to regenter på en lille udflugt, og vi ser Jon ride på en drage for første gang - et episk øjeblik, der er fyldt med lækker CGI. 

ANNONCE
Game of Thrones sæson 8 afsnit 1 anmeldelse

Men der såes også et kæmpe frø til potentiel splid. Efter Daenerys møder Samwell Tarly for første gang - og først roser ham for sin indsats, for derefter at fortælle at hun har henrettet hans far og bror, får vi sæsonens måske bedste genforening. Samwell går nemlig direkte ned i krypten, hvor Jon Snow står og mindes Ned Stark.

Et fantastisk øjeblik mellem to venner, der ikke har set hinanden siden Castle Black. Men glæden afbrydes af fortvivlelse, da Samwell fortæller Jon, at han rent faktisk er den sande hersker af de syv kongeriger, og ikke en bastard: Aegon Targaryen. Nyheden slår Jon som en dør i hovedet - for det betyder jo, at han har knaldet med sin faster. Det her kommer til at skabe store issues. 

ANNONCE
Game of Thrones sæson 8 afsnit 1 anmeldelse

Afsnittet bringer os også forbi King's Landing. Her præsenteres Cersei for hendes hær af lejesoldater. 20.000 mænd, 2.000 heste og ingen elefanter, er hvad Euron Greyjoy har bragt hende.

De manglende elefanter er en skuffelse - og først nægter hun Eurons tilnærmelser, om lidt "under four eyes"-tid, men efter at presse hende lidt ekstra, ender Euron, som en anden creepy stodder, i Cerceis sovekammer - her får søger han en smule bekræftelse på sin maskulinitet: "How was I, compared to the Fat King? And what about the Kingslayer?". 

ANNONCE
Game of Thrones sæson 8 afsnit 1 anmeldelse

Alt imens dette sker i Kings landing, får vi en anden genforening - Theon kommer nemlig sin søster Yara til undsætning, og befrier hende uden stor besvær fra deres onkels fangenskab. 

Game of Thrones sæson 8 afsnit 1 anmeldelse

Senere kigger vi ind til den omskiftelige lejesoldat Ser Bronn Blackwater, der er dybt optaget i lidt hanky-panky med tre købekvinder. Han afbrydes dog af Cerceis "Hand of the queen", Maester Qyburn, der har sløbt en vogn fuld af guldkister med til Bronn, der tilbydes gulder for at tage livet af Cerceis to forræderiske brødre - og overrækkes armbrøsten som Tyrion slog sin far ihjel med - for den poetiske retfærdigheds skyld. 

ANNONCE
Game of Thrones sæson 8 afsnit 1 anmeldelse

Afsnittets - og måske en af seriens grimmeste øjeblikke sker for Tormund Giantsbane og Beric Dondarrion, der udforsker ruinerne af Last Hearth på vej væk fra Eastwatch by the Sea, der i sæsonfinalen blev invaderet af the Noght King. Her finder de den unge Lord Umber, der er blevet spiddet til væggen med et spyd - og omgivet af afskårne arme, fastgjort til væggen i et mystisk mønster. "It's a message from the Night King", bliver de enige om. I øjeblikket de vender ryggen til den formodede døde dreng, åbner han øjnene og afslører at han nu er en af de afdøde.

Beric sætter ild til ham med sit sværd - og den nyslåede white walker udstøder et sønderrivende skrig, som varer ved aaalt for længe. Hvad dette betyder, er svært at sige - men mon ikke de dødes hær er tættere på Winterfell, end alle synes er godt? 

ANNONCE
Game of Thrones sæson 8 afsnit 1 anmeldelse

Afsnittet slutter af på en mild cliffhanger, der viser Jaime Lannisters ankomst til Winterfell - en ankomst, der placerer ham ansigt til ansigt med Brann, knægten han gjorde til krøbling, ved at smide ham ud fra tårnet helt tilbage i første sæson.

Det var første afsnit af finalesæsonen. Der er ganske vist ikke et afsnit med masser af action. Til gengæld fik vi et afsnit, der med de mange genforeninger fungerer som en rolig start - en calm before the stom-episode, der samler op på den hektiske afslutning af 7. sæson, og som herfra kan det hele kun blive vildt. Solidt afsnit, men ikke det bedste vi har set fra serien hidtil. 

Her har du previewet for næste afsnit:

ANNONCE
Sæson 8, Afsnit 2 preview
Del

Seneste nyt