Connery

Game of Thrones sæson 7, episode 4: The Spoils of War (Anmeldelse)

Drager, genforeninger og magtdemonstrationer.

Så er vi kommet til det fjerde afsnit i sæson 7 af Game of Thrones, og tingene går ikke stille for sig længere. Selvom afsnittet hører blandt nogle af de korteste afsnit i hele serien, får man smæk for skillingen – internettet er i kog og kalder det for det bedste afsnit til dato. Vi har kigget nærmere på, hvorvidt afsnittet lever op til hypen.

Læs tidligere anmeldelser af de første tre afsnit her:

Afsnit 1: Dragonstone

Afsnit 2: Stormborn

Afsnit 3: The Queen's Justice

SPOILERS - SPOILERS - SPOILERS - SPOILERS - SPOILERS - SPOILERS - SPOILERS - SPOILERS.

ANNONCE
Game of Thrones sæson 7, episode 4: The Spoils of War (Anmeldelse)

Reunion for alle pengene

En stor portion af afsnittet fokuserer på Winterfell, hvor Arya endelig er nået sin destination, efter hun ombestemte sig i forhold til at opsøge og dræbe Cersei. Her bliver Sansa og Arya genforenet og trods fortidens småstrider og problemer under Joffrey-styret, så vinder søskendekærligheden i sidste ende.

Alle nulevende afkom på Stark-stamtræet er forenet i Winterfell med Arya, Sansa og Bran – sidstnævnte har nogle problemer med sin menneskelige side, da jobbet som den treøjede ravn efterhånden har taget hans sind på afveje. Hvornår får vi hans evner til at spille en vigtig rolle? I flere sæsoner har han været lidt af en fuser, der måske kunne se frem og tilbage i tiden, men har endnu ikke fået sin banebrydende funktion på plads. Make Hodor proud, for fanden!

Førstedelen har nogle småsløve perioder, hvor man dog glædes over genforeningen – vi får også Aryas erhvervede sværdevner at se over for den monstrøse Brienne of Tarth. Sansa ser hendes evner med stor respekt, men virker også lidt mærket af situationen – ænser man lidt jalousi, frygt for en tronraver eller bare en sørgeligt billede af, hvordan den ellers så søde lillesøster nu er all grown up? Time will tell.

ANNONCE
Game of Thrones sæson 7, episode 4: The Spoils of War (Anmeldelse)

Drageglas og skovens børn

På Dragonstone derimod har Jon Snow et godt øje efter Daenerys, men drageglasset har førsteprioritet. Daenerys og seeren får et indblik i den enorme mængde drageglas i hjertet af bjerget, men det mest interessante aspekt af grotten er dybere inde i hjertet af bjerget. Her finder Snow en række hulemalerier lavet af Children of the Forest  – hulemalerier der viser, at Children of the Forest og The First Men kæmpede mod The Night King tusinde år tilbage - sammen og forenet trods stridigheder, hvilket Snow forsøger at udnytte til at få Daenerys på sit hold. Snow er tæt på at nå ind til Daenerys, som i sidste ende stadig kræver, at Snow går på knæ. And we're back to square one. Stædige røvhuller..

På stranden finder Daenerys ud af, at De Ubesudlede er blevet fanget på Casterly Rock, og begynder så småt at tvivle på Tyrions plan. Afsnittet giver et billede af, hvordan hendes lyst til at demonstrere sin magt overskygger det faktum, at Tyrion måske har fat i noget i den lange ende. Krigen spidser til, og det er tydeligt, at Daenerys nu vil have en udvikling – en udvikling, som ikke involverer flere af hendes highrollers, der bliver dræbt i fjendens land, men derimod en mulighed for at vise, at man ikke fucker med Mother of Dragons.

Cersei er i samme ombæring i gang med at forhandle med Jernbanken, som er overrasket over, hvor hurtigt hun fik fat i guldet til hendes gæld – guldet, som Jamie og hans hær sørgede for at plyndre ved Highgarden. Cersei vinder en vigtig spiller i det lange løb med henblik på ressourcer.

ANNONCE
Game of Thrones sæson 7, episode 4: The Spoils of War (Anmeldelse)

Release the Drogon

Mens første halvdel af afsnittet kører handlingen stille og roligt afsted med små reunion-øjeblikke og videre diskussioner af krigens udvikling, kommer et øjeblik, vi har ventet længe på. Mens Jamie og Bronn fragter guldet tilbage til King’s Landing, bliver de afbrudt af lidt af en overraskelse.

Daenerys har i al hemmelighed fået fragtet Dothraki-hæren til Highgarden, og tusindvis af mænd ridder mod nogle ret overraskede Lannister-krigere. Kampen virker til at være en smule til Dothrakis fordel, mens overmagten bliver endeligt cementeret, da Daenerys selv dukker op flyvende på en ildspyende Drogon.

Fuck to the yeah!

Forkullede mennesker, ildebrande, stor CGI-drage og vanvittig ground combat pryder de sidste 10 minutter af afsnittet, og Daenerys får for alvor vist sin magt – en magt, som Tyrion ikke er helt tilfreds med, da han frygter, at folket ser vanviddet i hendes udbrud. Trods alt håb er ude, formår Bron at såre Drogon med Qyburns enorme armbrøst og Daenerys må nødlande – kort inden Jamie får spiddet den nu meget sårbare Daenerys på jorden, vågner Drogon op til dåd og spyr ild. En anden person får kastet Jamie af hesten og langsomt forsvinder Jamie ned til bunden af søen ved hans side.

Hvem reddede ham? Tyrion viste tidligere tydeligt ubehag ved at se Jamies beslutning om at storme mod Daenerys - en gang king slayer, altid kingslayer - men mon Tyrion nåede derhen på så kort tid, eller var det Bron eller Dickon (tihifnis), som hjalp i sidste ende?

The end.

Fantastisk afslutning på afsnittet, som både cementerer, at serien har oppet sit budget, og desuden efterlader et par ekstra brødkrummer som teaser til næste uges afsnit. Jeg vil personligt mene, at afsnittet ikke er det bedste til dato, som internettet får det til at lyde som. Slutscenen er helt i gennem fænomenal, men er ikke lige så gennemgående underholdende, gribende og godt sammenskruet som Hardhome og Battle of the Bastards.

The Spoils of War er absolut sæson 7s bedste afsnit so far, og mens de første afsnit fik en masse nødvendige detaljer på plads, viser dette afsnit er sæsonen efterhånden er klar til at gribe om den famøse krig og kampen for magten i Westeros.

ANNONCE
Game of Thrones sæson 7, episode 4: The Spoils of War (Anmeldelse)
Spørgsmål der dukker op efter afsnit 4:

Hvad er Aryas plan, nu hvor hun er vendt tilbage til Winterfell?

Er den gamle Bran stadig derinde et sted, eller har tiden hos den treøjede ravn ændret ham fuldstændigt?

Overlevede Jamie Lannister - og i så fald, hvem reddede ham?

Hvor hårdt blev Drogon såret?

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce