Hvis du står overfor et karriereskift, gerne vil i en anden retning med dit arbejdsliv, eller er frisk ud af gymnasiet eller handelsskolen, og først skal til at etablere dig et arbejdsliv nu, er det vigtigt at have et godt CV. Der er mange ting, der ser godt ud på et CV, og frivilligt arbejde er bestemt en af dem.
Tillykke med studenterhuen – hva’ nu?
Livet som nyslået student er fantastisk. Man får en hat og køretur i ladet på en lastbil, for ikke at tale om det ocean af studenterfester, der venter forude, og som alle kun har et formål – nemlig at få førnævnte hat til at blive så patineret og medtaget som overhovedet muligt. Den moderne studenterhue er hverken rød eller blå – den er bare slidt. Og det er helt cool. Der skal være plads til at feste. Men efter festen kommer tømmermændene. Og nu er det ikke for at male en vis herre på væggen, men mange studenter ender med at befinde sig i et underligt vakuum umiddelbart efter dimissionen, hvor de ikke rigtig ved om de skal gå til højre eller venstre, eller hvad der nu skal ske?
Tvivlen er – ligesom festerne – en helt naturlig del af de fleste nyslåede studenters hverdag. Derfor vælger mange, at tage et sabbatår, for lige at komme til hægterne og finde sin plads, inden voksenlivet for alvor banker på.
Tag ud og oplev verden
Sabbatåret er et privilegie, der ikke er helt ligeså let at tage, når først en ansættelseskontrakt er underskrevet. Derfor er det en god idé, at gøre brug af det, hvis man har mulighed for det. Det kræver selvfølgelig en økonomisk ballast at tage fri på den måde, men hvis du stadig bor hjemme hos mor og far, er det for de fleste til at overkomme.
Nogle vælger at bruge deres sabbatår på at arbejde. Det er også fint, at spare penge op, men medmindre du er helt og aldeles afklaret med, hvad der skal ske i fremtiden, er det med at arbejde måske ikke den bedste løsning i jagten på at finde dig selv. Nej, der skal sgu nogle erfaringer og oplevelser i rygsækken, som du ikke får ved at servere franske hotdogs og bake off produkter på Statoil.
I stedet kunne du tage ud og opleve lidt af verden, og samtidig gøre en forskel for nogle mennesker, der ikke er helt så priviligerede som du selv er. Frivilligt arbejde i udlandet er blevet uhyre populært, og vigtigst af alt – et fremragende sellingpoint på dit CV.
Turen går til… Ja, hvor skal vi hen, du?
Det fede ved frivilligt arbejde – udover at du hjælper andre og gør en forskel i den 3. verden – er, at det er frivilligt. Det er ikke ligesom værnepligten, hvor du risikerer at blive sendt til Spejdereskadronen på Bornholm, til trods for at du bor i Esbjerg og egentlig helst ville være fri for militærtjeneste. Nej, frivilligt arbejde er frivilligt, og dermed har du også selv mulighed for at vælge, hvor du gerne vil hen og hvad du gerne vil lave.
Du kan f.eks. komme til Ghana eller Kenya i Afrika, Jordan i Mellemøsten, El Salvador i Sydamerika eller et af de mange fattige lande i Asien. Det er faktisk helt op til dig. Kan du ikke få den destination, du gerne vil have, er der ingen, der tvinger dig til at tage af sted.
Hvad skal jeg lave?
Igen er det faktisk ret meget op til dig. Det er jo frivilligt arbejde. Og det er med at nyde det, for når først fælden klapper, og du får et rigtigt arbejde – hvis man kan sige det sådan? – så er der med garanti nok nogen, der skal sørge for, at fortælle dig hvad du skal lave.
Så hvad skal du lave? Ja, det afhænger mest af dig selv, egentlig. Nogle vælger at arbejde med dyr, andre med handicappede, men rigtig mange af de som tager afsted, vælger at dedikere deres indsats til at hjælpe på et børnehjem. Du skal lave det, du vil – indenfor de givne rammer, selvfølgelig – men du skal vælge det område, hvor du gerne vil være med til at gøre en forskel.
Og uanset hvilket område du brænder mest for, vil din hjælp være mere end velkommen. Det kan du være helt og aldeles sikker på.
Bedre end værnepligten – måske…
Mange der har aftjent værnepligt, vil fortælle, at ”det burde alle gøre, fordi det giver så meget på det personlige plan.” Det er meget muligt, men militæret er bare ikke specielt fleksible i forhold til at opfylde dine individuelle ønsker. Det er ret meget bare en mand, der råber af nogle andre mænd, om så råber tilbage til den første mand og går i gennem en masse mudder. Det er i hvert fald sådan det kan være.
Men frivilligt arbejde er i høj grad også en slags værnepligt. Det giver dig en masse på det personlige plan, og du lærer meget om den verden du er en del af.
Og hey, det ene udelukker jo ikke det andet. Værnepligten i Danmark er, med nogle få undtagelser, kun 4 måneder. Dermed er der masser tid til både at blæse og have mel i munden og dermed få det allermest optimale ud af dit sabbatår.
Det ser sgu pænt ud på CV’et, at din kommende chef kan se, at du ikke er typen, der bare smækker stængerne op og spiller Playstation i dit sabbatår, men at du rent faktisk får noget ud af det.