Connery

Freestyle Skiløb

Nu er sneen begyndt at falde i Danmark, og jeg ser mit snit til at introducere jer alle for en undergrundssport, der er ved at få sit fremspring i Danmark – freestyle skiløb… Damerne elsker det!

Freestyle Skiløb
Lille flade Danmark ligger hvidt hen for tiden. Mange af danskerne benytter i øjeblikket disse uger til at flygte fra sne, slud og sjap og komme ned til de varme lande. Andre ser deres snit til at tage en tur nordpå og stå lidt på monoski i de norske fjelde eller sydpå til alperne for at nyde en Glüwein eller Vin Chaud på pisterne.

Hvis du skal, eller allerede har været, på sådan en tur, er du måske stødt på en såkaldt "Snowpark", blandt de lokale kendt som "Parken". Det er et sted oppe på pisterne, hvor man ved hjælp af forskellige maskin-redskaber har formet et utal af forskellige features i sneen, hvor skiløbere (og evt. snowboardere) kan tage deres sport et skridt videre og prøve sig med "Freestyle"-ski. Det handler så om at eksperimentere med sine ski på disse features - hoppe ud over forskellige bump og kanter, glide nedad eller henad gelændere, køre skiftevis baglæns og forlæns og alt dette blandet sammen med et utal af forskellige tricks, som du sikkert har set det i enten skateboard eller snowboard.
ANNONCE
Freestyle Skiløb
Flot ser det ud når de professionelle folder sig ud med roligt, flot og kontrolleret at spinne op til 3 gange rundt om sig selv, 50-75 meter gennem luften henover en 40 meter dyb gletcherspalte i Canada... Amerikanske Pep Fujas var sidste år den første til at stå helt fejlfrit offpiste hele vejen nedad en urørt bjergside - baglæns!!?

I korte træk handler freestyle simpelthen bare om at have det sjovt på ski, slappe af og nyde sporten. Det er direkte inspireret af snowboard, som er nedstammer fra surfing og skateboarding. Altså er en hel del af freestyle kulturen tilknyttet skater/hip-hop -kulturen. At være god til freestyle omfatter altså ikke nødvendigvis at deltage i et utal af konkurrencer, køre ræs på tid i tætsiddende spandex-dragter eller fyre gennem forskellige porte.
ANNONCE
Freestyle Skiløb
I Danmark startede freestyle kulturen sit fremspring omkring 1998 (Waaaay back!). Rolf Petersen, Anders Bjørndahl og Thomas Lollike startede med pukkelpiste-skiløb og fulgte med i udviklingen på den franske og amerikanske scene, hvor skiløbere var begyndt at hoppe højere, længere og vildere. I USA var man sågar begyndt at hoppe ud over klipper i offpisten, rotere rundt om sig selv i luften og begyndt at øve forskellige "grabs", hvor man tog fat i skien, mens man hang deroppe i luften.

Rolf Petersen og co. besluttede sig for at starte Rad Film Productions og filme, hvordan de selv gik amok i denne nye ekstrem-sport. De udgav undergrunds freestyle-ski-filmen "Freeride.dk" på VHS. I dag er freestyle kommet meget længere! Rad Film har udgivet deres fjerde film, "Jukebox" i flere tusinder af eksemplarer.

Der afholdes årligt Danmarks Mesterskaber i Freestyle nede i de franske alper, og i USA har det næsten taget overhånd - Snowboard har allerede fået deres egen disciplin "Snowboard Halfpipe" med i de Vinter-Olympiske leje, og nu satser man på også at få "Freestyle-ski halfpipe" med. Indtil nu er sporten repræsenteret ved bl.a. "Winter X-Games", hvor de to grene "Slopestyle" og "Halfpipe" er emnerne med størst tiltrækning af publikum.

I Danmark rejser der årligt over 500.000 danskere til udlandet for at stå på ski. Flere og flere af disse er begyndt at få øjnene op for denne sjove og frække "lillebror" til dansk, traditionelt skiløb. Flere selskaber er i Danmark begyndt at melde sig som udgivere af såkaldte skifilm, og der arrangeres såkaldt "Freestylecamp", hvor danskere én til to gange om året tager sammen til alperne og øver sig sammen på forskellige hop og tricks.
ANNONCE
Freestyle Skiløb
Så næste gang du er i alperne så hold øjnene åbne! DM i freestyle afholdes i år som noget nyt i Avoriaz i Frankrig i uge 12 (Påskeferien). Freestylecamp kan du finde på freestylecamp.dk. Og freestylerne har deres helt eget forum på riders.dk . Freestyle ski er skide sjovt, meget opmærksomhedsdannende, enormt udfordrende og også en smule farligt (det er det tøserne kan lide) - bestemt en drengerøvssport med et herligt scorepotentiale.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce