Connery

Fredagsbar: Det er international Whisky Dag

Få en conoisseurs forslag til hjemmeserveringen

Den 27. marts er populært blevet opdyrket som international whiskydag, og nu når de fleste af os, er tvunget til at holde os i hjemmet, er det måske ikke den værste fejring - heller ikke selv om en god dram skåles bedst i godt selskab.

Hvis ikke du føler for den inkarnerede Nick Offerman'ske fejring med et godt neat glas i den bløde lænestol, mens du grubler over verdenssituationen, er der heldigvis gode alternativer.

Ligesom whisky ikke længere behøver at have en høj alder, så bliver whisky-entusiasterne også yngre. Den nye generation af whiskynydere - og det er både mænd og kvinder - sætter pris på smagsoplevelsen og whiskyens mange facetter. 

Rikke Juhl er whiskyblogger og ekspert for danske Stauning Whisky, og hun har et par tanker i dagens anledning, hvis du mangler inspiration eller er ny i feltet.

ANNONCE
Rikke Juhl, ekspert for Stauning Wh9isky - Fredagsbar: Det er international Whisky Dag Rikke Juhl, ekspert for Stauning Wh9isky

Sæt tid af til at smage
De fleste har lidt ekstra tid på hænderne i disse dage og har måske også brug for både nydelse og fordybelse. Når man smager – om det er whisky, mad eller noget helt tredje, så er det vigtigt at sætter tiden af til det. Der skal være ro på til at være i oplevelsen. Vi kan alle være med til at sætte nydelse i fokus og derved skabe kultur for dette frem for en kultur, der indtager alkohol for at få en berusende effekt.

Whisky er for smagsoplevelsens skyld, og det skal helst være dét parameter, vi køber vores whisky ud fra.

Dansk whisky er en stor oplevelse
Tankerne falder hurtigt på Skotland, USA og Irland, når man nævner whisky, og mange tror, at det er lig med kvalitet. Men der er mange andre lande, som laver fænomenal whisky – ikke mindst Danmark.

Særligt i denne krisetid er det helt oplagt at prøve en flaske fra én af de danske producenter. Der findes både helt klassiske varianter, mens andre eksperimenterer på livet løs. Hvis vi gerne vil se den danske whiskyscene udvikle sig endnu mere, skal vi støtte de dygtige danske destillerier i denne tid – og samtidig smage noget af den bedste whisky i verden.

Nyd din whisky neat
Neat er barslang for whisky, der serveres rent - helt uden is eller opblanding. Det er en stor smagsoplevelse og slet ikke så farligt som det kan lyde for nogle.

Når man smager whiskyen ufortyndet, kan man virkelig gå på opdagelse i måden, den er lavet på. Er den røget med lyng eller tørv, er den blomstret eller kan man tydeligt smage egetræet fra fadlagringen? Det er en stor oplevelse, hvis man kaster sig ud i det.

ANNONCE
Stauning Smoke Signal - Fredagsbar: Det er international Whisky Dag Stauning Smoke Signal

Whisky er bartenderens bedste ven
Whisky Sour, Mint Julep, Old Fashioned, Irish Coffee. Det er ikke tilfældigt, at bartendere elsker whisky. Smagene, spændvidden og variationen gør det til én af de meste alsidige kompagnoner i baren. Hvis du stadig ikke er klar til at drikke whiskyen neat, findes der heldigvis et slaraffenland af gode whiskycocktails. Du kan eksperimentere derhjemme og de bedste er ofte de simpleste.

Prøv f.eks. en med Drambuie og Stauning Curious (Smoke Signal), der er dejlig røget og frisk, eller en Ginger & Rye, der et godt alternativ til den velkendte Gin & Tonic.

ANNONCE
Ginger & Rye - Fredagsbar: Det er international Whisky Dag Ginger & Rye

Et åbent sind giver de største oplevelser
Mit sidste råd er, at man skal blive ved med at prøve. Bred din smagspalet lidt ud, og vær frisk på at træde ud af din comfortzone - Igen og igen. Så selvom du ikke som udgangspunkt er pjattet med whisky, så giv det den en chance mere. Der findes så mange gode oplevelser for alle - uanset alder, køn eller viden. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce