Connery

Forstå NFT-kunst: Handler det om mere end Bored Apes og hurtige penge?

Mødet mellem kunstens verden og blockchain-teknologi er faktisk rent nemt at forstå: I hvert fald forklaret fra en traditionelt uddannet kunstner

Betegnelsen NFT er er så ny, at det er forståeligt, når rigtig mange ikke forstår hvad det egentlig handler om, når betegnelsen dukker op i overskrifter akkompagneret med ord som digital kunst og millionstore salgspriser. 

NFT er en udspringer af hele den komplekse snak om kryptovaluta og og blockchain-teknologier, alle ting der er gennem de seneste år er blevet talt så meget op, at den regulære hype omkring områderne hurtigt kan virke trættende, overkomplicerende og som noget der måske bare er udtryk for en internettrend, men hvad er det egentlig NFT kan, og hvorfor bliver det ved med at dukke op i overskrifter?

For at få en bedre forståelse for hvad kryptokunst og NFT er - og kan, har vi fået den kryptointeresserede kunstner Jonas Kasper Jensen, til at tage NFT-snakken ned på et niveau, hvor de fleste kan være med. 

ANNONCE
Ordbog
  • NFT: Non-Fungible Token. Et ikke-fysisk objekt, der knyttes til en specifik blockchain. Det kan sælges og byttes, mens den oprindelige datamængde bibeholdes eller beriges. 
  • Blockchain: Et system der består af krypteret data, som gør det muligt at registrere transaktioner på en decentraliseret platform. Blockchain-teknologien er i udpræget grad kendt fra kryptovaluta
  • Ethereum: Ethereum blockchainen blev åbnet i 2015 og er med møntfoden Ether den næstmest populære (og værdifulde) crypto, efter Bitcoin. Mange NFT'er mintes på Ether, men systemet har modtaget en del kritik grundet de komplekse blockchain-beregninger, der kræver meget energi - og dyre transaktionsbeløb.
  • Concordium: En nyere blockchain, grundlagt i Schweiz. Blockchainen slår sig på at være et mere effektivt system end ældre blockchains.
  • Spaceseven: NFT-markedsplads, der både tilbyder minting, handler, gallerier og debatforum. Spaceseven åbnede officielt i november 2021, og er en af få fuldt udbyggede platforme der følger gældende regulativer. Spaceseven benytter blockchainen Concordium. 
  • Otherlands: Samsung Otherlands er et lokalt projekt, en NFT-festival, hvori Samsung Danmark i samarbejde med kunstnere og eksperter søgte at udbrede viden om NFT-teknologien blandt danskere.
ANNONCE

NFT står for Non-fungible Token - der direkte oversat betyder ikke-ombyttelig polet. Det der ligge bag begrebet er er et stykke uudbytteligt data, der placeres i en blockchain, hvorfra den kan identificeres og sælges/byttes. Modsat cryptovaluta, der også gemmer sig i blockchains, indeholder en NFT data, der er identificerbar unik, og som kan kobles sammen med et væld af data i form af billeder, fotos, video, 3D-filer og meget mere. 

Mens kryptovaluta som bitcoin og ether er fuldt ud ombyttelige og kan opdeles i mindre fragmenter, er NFT-teknologien en platform, der er super anvendelig for kunstnere, som ønsker at koble deres værker med deres informationer. En NFTkan i teorien altid graves frem et sted fra skyen, en platform, der er med til at fjerne tvivl om kunstværkets oprindelse, ophav og hvem der har ejerskab over det. 

"NFT'er er egentlig bare er en simpel måde, du kan registrere din kunst på, så du kan dele det med andre og bevise at du ejer ophavet og retten til den kunst du har lavet." fortæller Jonas Kasper Jensen.

ANNONCE
Jonas Kasper Jensen fortæller begejstret om NFT-kunst under Otherlands - Forstå NFT-kunst: Handler det om mere end Bored Apes og hurtige penge? Jonas Kasper Jensen fortæller begejstret om NFT-kunst under Otherlands

Jonas er traditionelt uddannet fra Kunstakademiet i København og Städeschule i Frankfurt. Den traditionelle billedkunstneriske praksis, drives over både mere traditionelle medier, men også digitale platforme. 

Digital kunst er på en måde et kapitel for sig; mens udfordringerne er de samme, er teknologien en stor faktor: Et klassisk maleri på lærred kan kopieres - men det kræver en vis indsats og færdighed. Et digitalt værk, en billedfil kan også kopieres og det er meget let.

Når det kommer til digital kunst betyder det, at man nærmest kan være sikker på at blive kopieret, og her bliver det store spørgsmål så: Hvordan beviser vi hvor værket oprindeligt stammer fra?

For rigtig mange kunstinteresserede verden over lyder svaret i kor: NFT!

"Det er et værktøj der har manglet indenfor kunst i mange år. Man har haft problemer med, at hvis man delte sine værker online, så var der pludselig mange der kunne få dem og så ville de miste deres værdi." fortsætter Jonas, der først begyndte at interessere sig for blockchain med Bitcoins stigende popularitet i 2015. Og senere mintede sin første NFT i 2019. 

I dag har han fuld tillid til NFT som system; Der både mintes og sælges på den foretrukne markedsplads Spaceseven:

"Tidligere ville jeg som kunstner være lidt forbeholden over for det, fordi jeg helst ikke ville have for mange der delte min kunst. Nu er det anderledes, fordi der opstår en netværkseffekt. Platformen Spaceseven spreder min kunst, og NFT-Festivallen Samsung Otherlands har bidraget til at sætte fokus på teknologiens muligheder hos danskerne. Desto flere der ser mine værker, desto mere bliver de i princippet værd." 

"Det er egentlig op til hver enkelt kunstner (at sælge unikke tokens eller kopier.) Nogen laver 500 af et værker. Jeg kommer fra en meget traditionel baggrund, så jeg vil gerne have at der kun skal være en af hver, og betragter mine værker som unikaer. Når man køber en af mine NFT'er så ejer man det værk. Det skriver jeg ind i NFT'en, at det er sådan jeg opfatter det. 
Alle kan se værkerne, men ikke have de fordele som samleren og kunstneren har: Det kan være økonomiske rettigheder, så hvis man vil printe ting på tøj, så kan man gøre det op til et vist beløb."

ANNONCE

Opmærksomhed har værdi, og når snakken falder på krypto er det ofte en monetær værdi, som først dukker op i bevidstheden for de fleste.

Den 11. marts blev et NFT-værket Everydays: The First 5000 Days solgt for 69 millioner dollars på auktionshuset Christies. Værket var en collage skabt  af kunstneren Beeple (Mike Winkelmann) - der øjeblikkeligt blev ekstremt velhavende. Det er en værdi der er monetær og let at forstå - og samtidig er det historier som denne, der måske meget forståeligt fylder i medierne, og er med til at danne folks indledende indtryk af NFT-begrebet.

Værdien for Jonas Kasper Jensen er dog en anelse mere abstrakt.

"Jeg har aldrig hævet en mønt", siger Jonas, da jeg spørger om økonomien spiller ind i fascinationen for NFT. "Det er ikke det jeg er her for. Altså jeg kan godt lide at samlere køber min kunst og det betyder noget for mig, at folk kan lide mit arbejde. Det er dog ikke nået til et sted, hvor jeg har tænkt det skal blive en økonomi for mig. Jeg tror det er vigtigt, at holde hovedet fokuseret på hænderne der arbejder, men det er nok også fordi jeg kommer fra en traditionel baggrund."

"NFT'er er en teknologi, der kan sammenlignes med dengang man opfandt bogtrykken" - Jonas Kasper Jensen

Teknologien og mulighederne der er kommet med NFT og blockchain har været en øjenåbner for kunstneren. Før i tiden havde han for vane at printe sine digitale værker og udstille dem på print

"På en eller anden måde er det lidt fjollet, for jeg kunne bare have vist dem på en skærm eller min telefon. Jeg havde ikke behøvet at gå en omvej, men det var som om, der skulle NFT til, før jeg forstod at det, der fødes digital også kan vises digitalt."

ANNONCE
Digitale værker som 3D-filer kan både fremvises i Augmented Reality og diverse META-universer - det er NFT'ens potentiale der leverer muligheden for at lade kusnten rejse uhindret rundt - Forstå NFT-kunst: Handler det om mere end Bored Apes og hurtige penge? Digitale værker som 3D-filer kan både fremvises i Augmented Reality og diverse META-universer - det er NFT'ens potentiale der leverer muligheden for at lade kusnten rejse uhindret rundt

Der er nok ingen der kan fornægte hypefaktoren i NFT. Men er det egentlig bare varm luft, den her smarte nye ting, eller har NFT også en længere hale? Det er svært at spå om, men Jonas Kasper Jensen har let ved at se en praktisk anvendelse af teknologien - også fremadrettet: 

“Jeg synes at NFT'er er en teknologi, der kan sammenlignes med dengang man opfandt bogtrykken. Pludselig behøvede man ikke at skrive i hånden længere.. Blockchain og NFT spejler det, i et stort teknologisk spring når det kommer til digital registrering. 

Når der kommer nye teknologier der viser sig at være smarte, vil der være en periode, hvor det bliver talt op til så høj en grad, at det bliver til en meget stor ting ala hvad vi kalder hype - Eksempelvis har Samsung med Otherlands været med til at skabe en hype, så kendskabet til teknologien bliver spredt til et større publikum. Og når det så er overstået, så vil folk blive ved med at arbejde med det.. Så vil det være en teknologi vi bruger i vores hverdag på lige fod med alle mulige andre teknologier." 

Det er supernemt

Hvordan kommer man i gang, hvis man stadig ikke helt forstår NFT, men gerne vil prøve at minte sin kunst? Spørgsmålet er mit forsøg på at gøre det helt lavpraktisk, for de mange tekniske begreber og tanker kan få det hele til at virke voldsomt og uhåndgribeligt. Men det behøver det ikke at være. For Jonas Kasper Jensen er svaret, at benytte NFT markedspladsen Spaceseven, som han selv er flittig bruger af: 

"Det er billigt, miljøvenligt og supernemt at bruge. Altså man kan bare hoppe ind og fyre den af. Tegn et skørt smileyface i Paint og upload JPEG-filen til platformen. Så er det simpelthen bare at lave en 'post', du skriver lidt om billefilen, hvor mange der skal være - og du behøver ikke engang at give den en pris. Det er en del af mekanismen men det behøver ikke. Så trykker man 'mint' og så er man kørende. Så skal men selvfølgelig købe nogle CCD-penge (Concordium), som man kan gøre med dankort og så er man kørende som en del af det. Det er forholdsvist billigt. Så deltager man. Så er man med i den dialog, som det er, at lave nft'er. Man kan tage et billede med sin telefon - det behøver ikke være sværere end det."

ANNONCE
Mens Samsung skærme i 2022 giver let adgang til NFT-kunst, er potentialet endnu større, hvis man spørger elektronikgiganten - Forstå NFT-kunst: Handler det om mere end Bored Apes og hurtige penge? Mens Samsung skærme i 2022 giver let adgang til NFT-kunst, er potentialet endnu større, hvis man spørger elektronikgiganten

NFT en kunne være din nye servicebog

At kunstnere som Jonas Kasper Jensen har taget NFT-teknologien til sig er et tegn på, at teknologien er brugbart i mere end blot et forsøg på opmærksomhed og hurtige penge. 

Og mens kunstnere og musikere (Kesi er en af de danske kunstnere der har debuteret med NFT-musik) allerede er begyndt at adoptere teknologiens egenskaber, er der fremtidsperspektiver i teknologien, der rækker videre end kunstens verden.

Jeg rakte ud til Claus Holm der er landechef i Samsung Danmark, for at spørge ind til, hvad de ser af potentiale i NFT-teknologien

"Potentialet for NFT-teknologien begrænser sig ikke til det vi ser nu med kunst og musik. Det vi ser er, at teknologien kan bruges til rigtig mange ting der bunder i verificering af ejerskab." lyder det fra Claus.

NFT'en kan i teorien følge ethvert produkt, men særligt dyre produkter hvor informationer og ejerskab er kritisk, kan drage fordele af den decentraliserede og tilgængelige teknologi, som NFTer bæres af: 
 
"Tag en bil: Den kunne man koble med en NFT. Hvis alle ejerinformationer, serviceting og ændringer registreres i NFT'en, så har du en blockchain-baseret servicebog. Det giver også mening i forhold til dyre luksusvarer, som eksempelvis et ur. Hvis uret er koblet til en NFT, vil man altid kunne se hvem der har ejet det, om eftersyn og service er overholdt og om det har været skadet. Eller om det er ægte?" lyder det fra Claus, inden han konkluderer på sit eget spørgsmål: "Alene det, at man kan verificere ægtheden har en stor værdi. Derfor mener vi, at NFT er en super vigtig platform, og vi synes den er spændende at være med til at udvikle på."

At en virksomhed som Samsung kører et push som Otherlands-festivalen er egentlig meget ligetil. Elektronikvirksomhedens produkter omfavner et bredt spektre af anvendelighed hvor NFT'en kan benyttes - og det begrænser sig ikke til udstilling på TV-skærme: Laptops og tablets kan bruges til produktion og minting af kunsten, mens smartphones fra Samsung er udstyret med en digital krypteret KNOX-wallet hvori NFT'er kan opbevares - den slags kommer der endnu mere af i fremtiden. 

Hvis man ser ud over hypen, er der et spændende potentiale i NFT. Non-Fungible Tokens er meget vel kommet for at blive.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce