Vidste du?
Forskere finder mekanismen bag at overvinde frygt
Forskere fra Sainsbury Wellcome Centre ved University College London har gennem et nyt studie afsløret en ukendt mekanisme i hjernen.
Videnskaben har nu fundet en måde at få hjernen til at slappe af, selv når den tror, den er i livsfare.
Hemmeligheden? En flok mus, et par strategisk placerede skygger – og en hjerne, der åbenbart kan omprogrammeres.
Forskere fra Sainsbury Wellcome Centre ved University College London har gennem et nyt studie afsløret en ukendt mekanisme i hjernen, der hjælper os med at overvinde vores instinktive frygt.
Opdagelsen kan bane vejen for nye behandlinger af angst, fobier og PTSD – og måske endda få dig til at tænke mindre over den edderkop i hjørnet af rummet.
Når mus bliver modige (mod deres vilje)
Forskerne ville undersøge, hvordan hjernen lærer at ignorere fare. For at teste det skabte de en livagtig rovfugle-trussel – en kunstig skygge, der blev kastet hen over musenes bur.
Helt instinktivt kastede musene sig i skjul. Men så tog eksperimentet en uventet drejning: Forskerne fjernede alle gemmesteder.
Til at starte med løb musene panisk rundt. Men efter et stykke tid begyndte de at indse, at skyggen måske ikke var så farlig endda. De lærte, at de ikke blev til frokost, og begyndte at ignorere skyggen.
Hukommelsen, der gemmer frygt
Gennem avanceret hjerneforskning fandt forskerne ud af, at det laterale knælægme (corpus geniculatum laterale) – en del af den visuelle vej i hjernen – er nøglen til at overvinde frygt.
Når dette område var aktivt, kunne musene lære at ignorere truslen.
Men da forskerne slukkede for det, gik musene tilbage til at gå i panik ved den mindste skygge.
Det viser, at hjernen har en hukommelsesbank for frygt, som vi potentielt kan manipulere for at hjælpe folk med angstlidelser.
Mus er måske små, men deres hjerner fungerer overraskende meget som vores.
Opdagelsen åbner derfor op for muligheden for, at vi en dag kan bruge den samme mekanisme til at behandle PTSD, angst og fobier.