Verden

Forskere arbejder på en ‘kræftvaccine’, der kan stoppe sygdommen op til 20 år før den udvikler sig

Imponerende bedrift.

Forskere arbejder på en ‘kræftvaccine’, der kan stoppe sygdommen op til 20 år før den udvikler sig
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 28. januar 2025

Videnskaben står muligvis over for et medicinsk gennembrud af historiske dimensioner. Forskere fra University of Oxford, UK, arbejder på at udvikle en revolutionerende kræftvaccine, der kan forhindre sygdommen i at tage fat helt op til 20 år, før den udvikler sig.

Læs også: Storbritannien ‘Tiger King’ forbydes at eje dyr efter makabert fryserfund

Kræftens massive omfang

I USA alene bliver millioner af mennesker ramt af kræft hvert år. Ifølge National Cancer Institute blev der sidste år diagnosticeret mere end to millioner nye kræfttilfælde, og 611.720 mennesker mistede livet til sygdommen. Blandt de mest almindelige kræftformer er brystkræft, lungekræft, prostatakræft og tarmkræft – sygdomme, der ødelægger tusindvis af familier hvert eneste år.

Men med det nye vaccineprojekt ser fremtiden måske lysere ud.

Forståelse af ‘forstadierne’ til kræft

Forskerne, ledet af professor Sarah Blagden i samarbejde med medicinalgiganten GSK, har sat sig for at studere, hvad de kalder præ-kræftbiologi. På BBC Radio 4’s Today-program forklarede Blagden, at kræft ikke opstår ud af det blå:

“Vi ved nu, at kræft kan tage op til 20 år – og nogle gange endnu længere – at udvikle sig. Det begynder som normale celler, der gradvist bliver kræftceller. På det tidspunkt er kræft ofte usynlig og svær at opdage,” sagde hun.

Formålet med vaccinen er derfor ikke at behandle eksisterende kræft, men at ramme denne præ-kræft fase, hvor cellerne begynder at ændre sig.

Oxford fører an i kampen

University of Oxford, som allerede har markeret sig globalt med udviklingen af de første Covid-19-vacciner, arbejder nu også på en række andre kræftvacciner. Disse inkluderer:

  • LynchVax: Målrettet personer med Lynch-syndrom, en genetisk lidelse, der øger risikoen for visse kræftformer.
  • OvarianVax: Designet til at lære immunsystemet at genkende og angribe de tidlige stadier af æggestokkræft.
  • LungVax: En vaccine, der kan forsinke eller forhindre udviklingen af visse typer lungekræft hos risikopatienter.

Professor Irene Tracey, vicerektor ved Oxford University, kalder projektet et “skridt fremad” og understreger, at det kan give håb til patienter verden over.

En ny æra for kræftforskning

I samarbejde med GSK og gennem GSK-Oxford Cancer Immuno-Prevention Programme undersøger forskerne specifikke proteiner, som kun findes i kræfttumorer. Ved at blokere disse proteiner med vacciner håber de at forhindre kræft i at komme tilbage – eller bedre endnu, stoppe den, før den overhovedet starter.

Hvis forskerne lykkes, vil det være et gennembrud, der ikke bare redder liv, men også ændrer, hvordan vi forstår og behandler kræft. Mens vi stadig er i de tidlige stadier af denne forskning, repræsenterer den et nyt håb for en verden, hvor kræft måske en dag kan forebygges i stedet for at blive bekæmpet.