Et mystisk radiosignal fra det ydre rum, først opdaget i 2022, har fået forskere til at dykke dybt i universets gåder. Nu har et hold fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) identificeret kilden til signalet – og afsløringen er lige så fascinerende, som den er banebrydende.
Læs også: Læge afslører fem skjulte fordele ved at droppe alkohol i 30 dage
Hvad er fast radio bursts (FRB)?
Fast radio bursts (FRB’er) er korte, kraftige udbrud af radiobølger, der varer blot millisekunder. De blev først opdaget i 2007 og har siden været en gåde for astronomer, fordi de ofte kun optræder én gang og derfor er vanskelige at studere.
I 2022 blev en specifik FRB, navngivet FRB 20221022A, registreret fra en galakse omkring 200 millioner lysår væk. Signalet varede i cirka to millisekunder, og forskere har sidenhen arbejdet på at spore dets oprindelse.
Hvordan fandt forskerne kilden?
For at finde kilden til FRB 20221022A anvendte forskerne en teknik kaldet scintillation, også kendt som “twinkling”. Dette fænomen beskriver hurtige variationer i lysstyrken eller positionen af et objekt, som observeres gennem atmosfæren.
Ved at analysere signalets variationer i lysstyrke kunne forskerne konkludere, at radiosignalet opstod tæt på dets kilde.
En anden undersøgelse analyserede signalets polarisationsvinkel og fandt en karakteristisk rotation på omkring 130°, der minder om mønstre observeret i pulsarer og magnetarer – stærkt magnetiserede, roterende neutronstjerner.
Forskerne fastslog, at nogle af signalets forstyrrelser skyldtes gas i den galakse, hvor signalet stammer fra. Ved hjælp af denne information indsnævrede de signalets oprindelsessted til et område kun 10.000 kilometer bredt – en imponerende bedrift, når man tænker på afstanden på 200 millioner lysår.
Kilden: En roterende neutronstjerne
Undersøgelsen konkluderede, at FRB 20221022A sandsynligvis opstod nær en roterende neutronstjerne, også kendt som en magnetar, inden for dens magnetosfære. Magnetarer har ekstremt stærke magnetfelter, der kan rive atomer fra hinanden, men de kan også generere energi, der frigives som radiobølger.
Hvorfor betyder det noget?
MIT-fysiker Kiyoshi Masui forklarede betydningen af denne opdagelse:
“At kunne zoome ind på et område på 10.000 kilometer fra en afstand på 200 millioner lysår svarer til at måle bredden af en DNA-helix, som er to nanometer bred, på månens overflade.”
Masui bemærkede, at dette resultat demonstrerer, hvordan energien fra magnetfelter i neutronstjerner kan omdannes til radiobølger, der rejser på tværs af universet og når os her på Jorden.
Læs også: