Connery

Forfatter Mikkel Jønsson om at skrive fra kvindens synspunkt

Når det kommer til kommunikation mellem kønnene, er det ikke altid så lige til. Ofte kan det, som den slidte analogi så godt fortæller, føles som om, at mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus. Altså to forskellige verdener. 

Derfor virker det ikke som en helt lille bedrift, at forfatteren Mikkel Jønsson, har skrevet og publiceret en såkaldt chicklit-roman, en gerne der oftest skrives af kvinder - for kvinder. Romanen hedder Udspring. 

Udspring er en roman om at mærke sig selv, før man er væk. Om at ville have det hele – og risikere alt for at få det. Romanen dumper samtidig ned i selviscenesættelsens tid, hvor sociale medier konstant prikker til behovet for anerkendelse og sætter nye mål for, hvornår man kan tillade sig at være lykkelig og tilfreds med sit ægteskab. En tid, hvor skilsmisseadvokater aldrig har haft bedre levevilkår. 

Det er en række ret umiddelbare spørgsmål, der dukker op, når man hører dette, De spørgsmål har den 46-årige forfatter, der til hverdag er kreativ direktør på reklamebureauet Reputation, valgt at give svar på. 

ANNONCE
Forfatter Mikkel Jønsson om at skrive fra kvindens synspunkt

Hvorfor har du valgt at skrive romanen fra en kvindes synspunkt?

Med den historie jeg havde, synes jeg, at det var mest interessant at fortælle den fra kvindens side. Det er hende, der er indhyllet i fristelser, overvejelser og risici. Så der var langt flere dimensioner ved hende, end hos de mænd, der er med i historien. Desuden synes jeg, det var en sjov udfordring at skrive fra en kvindes synspunkt.

Hvad har du gjort for at kunne sætte dig i kvindens sted?
Jeg er gift på 17. år. Det har givet en hel del insights, selvom jeg stadig kan forbløffes. Derudover har jeg de sidste 25 år udviklet reklamer - også til kvinder. Den vej igennem er jeg også blevet klogere på hvordan kvinder føler, tænker, agerer, vælger og fravælger. På toppen af dét har jeg så en del kvindelige venner, som jeg vender tilværelsen med på samme måde, som jeg gør med mandlige venner. Her ryger alt på bordet - oplevelser, fristelser, forventninger, skuffelser … for bare at nævne lidt.


Hvad var den største udfordring ved at skulle tænke som en kvinde?
Det var populært sagt at skulle tænke. Med fare for at generalisere, så tænker kvinder meget mere ”på-den-ene-side-og-på-den-anden-side”, end mænd gør. Det skulle jeg lige vænne mig til, hvilket krævede nogle dybe vejrtrækninger undervejs, da jeg er et lettere utålmodigt menneske. Det er min erfaring, at kvinder lige tænker tanden dybere og er en anelse mere opmærksomme, når det kommer til eksempelvis familieliv. Hvordan har børnene det? Og deres bedsteforældre? Jeg siger ikke, at mænd udelukkende har hovedet oppe i egen røv. Men ofte er vi lidt mere skøjtende - jeg er selv en af dem.

 

Hvad var den største overraskelse/"aha-oplevelse"/åbenbaring ved at tænke som en kvinde?
At kvinder 45-55 år har nøjagtig samme lyst og begær, som mænd har - hvis ikke større. De håndterer det bare anderledes. Men drømmene og fantasierne er der i rigt mål, og ham derhjemme gør klogt i at strenge sig an og ikke tage hende alt for givet. Jeg har mange venner og bekendte, som er blevet skilt … og det er oftest, fordi manden er faldet i søvn eller kun har øjne for egne behov. Læg dertil de kvinder, som bliver i ægteskabet alene for børnenes skyld, selvom de hellere vil være sig selv eller være sammen med en anden. Ved at snakke med flere kvinder undervejs, fandt jeg ud af, hvor grotesk mange, det gælder.

Hvilke forskelle ville det have medbragt, hvis du havde skrevet den fra en mands synspunkt?

Der er rigtig meget dialog i historien, så sproget havde været en anelse anderledes, da mænd og kvinder ikke taler helt ens. Der er noget med ordvalg og mængde af ord. Humoren havde også været drejet en smule og havde været tanden grovere. Der havde også været lidt færre overvejelser og endnu mere action Men når dét så er sagt, har jeg fået en masse positive tilkendegivelser fra mænd, der har læst Udspring. De har kunnet genkende sceneriet, handlingen og personerne ligeså godt som kvinderne. Forskellen over til kvinderne har mest været, hvem man synes, der er helten og skurken i historien.

 
ANNONCE
Mikkel Jønsson og bogen Udspring

Bog: Udspring, 

Sprog:Dansk
ISBN-13:9788793434707
Sideantal:275
Ude nu.

Forfatter: Mikkel Jønsson

Gift og far til to, bor i Espergærde og er til daglig tekstforfatter og kreativ direktør hos reklamebureauet Reputation i København K. Udspring er Mikkel Jønssons debutroman, og han skriver i øjeblikket på en fortsættelse.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
 Mikkel M. Vermeulen Mikkel M. Vermeulen

Følg på:
Facebook
Instagram

Hvis du læser dette, skal du bare vide at jeg sætter mega pris på din støtte. Jeg har knoklet uafbrudt på at videreudvikle Connerys univers de sidste 6 år, og jeg lover at det kun bliver bedre. 

Altid frisk på en øl og en god historie. 

Kontakt: mmv@connery.dk

 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt