Connery

Ford introducerer exoskeletter direkte i produktionsarbejdet

Hverdags "Iron Men" er realitet i på spansk fabrik

Sorry not sorry. Min fascination for exoskeletter bunder 100% i Sci-Fi og Hollywood... Tanken om at mennesket kan forbedre deres fysiske præstationer med diverse dimser, er slet ikke ny. Men som en anden Iron Man eller Matt Damon i Elysium, at kunne forøge/forbedre sin styrke med mere eller mindre avancerede stykker rustning - det er altså cool.

Derfor bifalder jeg da også, når eksempelvis Audi annoncerer at de tester exoskeletter. Og jeg klapper i hænderne, når Ford derefter går ud og fortæller om en hel samlebåndslinje, der gør brug af disse gadgets:

Exoskeletdragternes styrke gør det lettere for brugerne at løfte og manøvrere tunge genstande på plads. Det er første gang, at de er blevet integreret på et samlebånd for biler. De futuristiske dragter leder tankerne i retning af Tony Starks transformation til alter egoet, superhelten Iron Man, men i virkeligheden støtter de brugerens skuldre og ryg ved at fordele vægten på hoften, hvilket reducerer arbejdspladsrelaterede skader.

“Når man arbejder på et samlebånd kræver det viden og dygtighed, og så kan det være fysisk krævende. Exoskeletdragterne ligner noget fra science fiction, men de kan hjælpe med at reducere stress for vores medarbejdere ved at lette fysisk krævende opgaver,” sagde Dale Wishnousky, vice president, Manufacturing, Ford of Europe.

I 2020 vil 25 procent af alle Europæere være over 60 år gamle og det vurderes, at ældre arbejdere eller dem med mobilitetsproblemer eller anden slid i kroppen vil være blandt dem, som kan have en fordel af exoskeletdragterne. I Europa udgør slid af kroppen 61 procent af alle arbejdsrelaterede sygdomme, og i Tyskland bidrager det til en nedsat nettoproduktion i landet svarende til 16 milliarder euro.

Selvom exoskeletdragter er blevet testet på andre producenters fabrikker, er initiativet på Fords fabrik i Valencia i Spanien, hvor man bygger Kuga, Mondeo, S-MAX og Transit, første gang, at teknologien bliver fuldt integreret i en produktionslinje.

De ni dragter, som er i brug netop nu er lavet af letvægtstitanium og kulfiber, og de hjælper samlebåndsarbejderne med at løfte, flytte og bære alt over tre kilos vægt, når der arbejdes i besværlige stillinger. Dragterne yder beskyttelse mod skader og reducerer den stress og belastning af kroppen som gentagne bevægelser kan medføre over tid.

Tjek gutterne her, der tester en af Fords test-veste:

Del

Seneste nyt