Connery

Flere unge bliver væk fra tandlægen

Dette indhold er sponsoreret. 

I alle landets kommuner i Danmark bliver børn og unge under 18 år tilbudt gratis tandpleje. 
Det er ligegyldigt om man skal til tandlæge i København, Aarhus eller Odense. Det er gratis for alle børn og unge under 18 år uanset om man bare skal have foretaget et tandeftersyn, eller om der er behov for mere komplekse tandbehandlinger. 

De gratis behandlinger foregår sædvanligvis på kommunens offentlige tandklinikker, men i Danmark har alle ret til at vælge frit blandt alle tandlæger, så de kan finde lige præcis den tandlæge de føler sig trygge ved. Det betyder at børn og unge også kan vælge at gå til en privatpraktiserende tandlæge. Dette er både med til at skabe gode og sunde vaner hos børn og unge, og samtidig er de regelmæssige besøg hos tandlægen med til at forebygge tandsygdomme. 

Unge nedprioriterer tandlægen, når de fylder 18 år

Desværre viser undersøgelser, at mange unge danskere dropper de regelmæssige besøg hos tandlægen, når de fylder 18 år. Det kan der være flere årsager til, men hovedårsagen er at det holder op med at være gratis Det begynder at koste penge at gå til tandlægen fra man fylder 18 år, og flere nedprioriterer derfor deres tænders sundhed til fordel for andre ting i budgettet. 

Dette medfører at flere og flere unge begynder at opleve hyppigere problemer med tænderne, når de træder ind i de voksnes rækker. Nogle udskyder måske besøget hos tandlægen, fordi de er bange for, at det kommer til at koste mange penge. Andre har måske aldrig oplevet nævneværdige problemer med deres tænder i løbet af deres første 18 år, og tænker derfor, at det vil spild af penge at gå til tandlægen. 

Uanset om man tilhører den første eller anden kategori, er det et stort problem, når unge fravælger tandlægen, da der hurtigt kan opstå huller eller andre tandsygdomme, som kan udvikle sig, hvis man ikke bliver behandlet af en tandlæge. En undersøgelse fra 2017, foretaget af Sundhedsstyrelsen, viser at over halvdelen af unge på 18 år har nye huller på vej, når de forlader ungdomstandplejen.

Mange render rundt med forstadier til tandsygdomme uden at være bevidste om det, og hvis tandsygdommen ikke bliver opdaget i tide kan det både blive dyrt og smertefuldt for den enkelte. Der er naturligvis ikke nogen som ønsker at få tandpine, da det ofte er utrolig ubehageligt at opleve smerter i tænderne, og derfor er det vigtigt at få tjekket sine tænder. Hvis man oplever kraftig tandpine er det vigtigt, at man opsøger en akut tandlæge København, eller hvor man nu er bosat i landet.

Tandlæger lokker de unge med studierabat

Der har været meget debat om, hvordan man kan få de unge til at gå til tandlægen efter de er fyldt 18 år. Nogle foreslår at besøget hos tandlægen skal betales gennem skatten på samme måde som den praktiserende læge. Andre mener at unge skal tilbydes gratis tandpleje indtil de fylder 24 år. 

Nogle tandlæger forsøger at lokke de unge over 18 år ved at tilbyde studierabat til de ydelser, hvor Staten ikke allerede yder støtte. Det drejer sig eksempelvis om plastfyldning, rodbehandling og ved en kompliceret fjernelse af visdomstand. De fleste kommer i løbet af livet til at skulle have trukket en eller flere visdomstænder ud, og her tilbyder flere tandlæger altså en rabat på 15% til studerende, hvis tandudtrækningen af visdomstanden er kompliceret. Hvis man er ung og studerende i Danmark, og har nedprioriteret de regelmæssige tjek af tandsundheden hos tandlægen, kan det derfor være fordel at undersøge om ens tandlæge tilbyder studierabat på forskellige behandlinger. Hvis den ikke gør dette kan det være en fordel at skifte til en klinik, som tilbyder studierabat, så der bliver større råderum i budgettet. 

Gratis tandpleje til unge under 24 år?

Spørgsmålet om hvorvidt man skal tilbyde unge danskere gratis tandpleje til de fylder 24 år, har været diskuteret blandt politikerne, men indtil videre er det stadigvæk kun gratis at gå til tandlægen indtil man fylder 18 år. I vores naboland Sverige har man imidlertid valgt at hæve aldersgrænsen for gratis tandpleje til, at de fylder 23 år. I Sverige oplevede de i stigende grad at egenbetalingen var en hindring for de unge, og at de derfor udskød tandlægebesøget. Derfor besluttende de i Sverige at have aldersgrænsen i 2018 for at forebygge den nedadgående tandsundhed blandt unge. 

Det kan meget vel være den udvikling vi ser i Danmark i de kommende år, da gratis besøg hos tandlægen givetvis vil motivere de unge til at besøge tandlægen regelmæssigt. Dermed vil der være mulighed for at forebygge tandsygdomme, der kan medfører store smerter og økonomiske omkostninger i fremtiden. Den kan nemlig være meget dyrt at lade være med at gå til tandlægen. Både for både den enkelte, der får behov for komplicerede behandlinger, men også for samfundet, hvor det har økonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce