Connery

Flere pårørende ringer til Alkolinjen i julen: Ønsker en aften uden konflikter

Juletiden er ikke kun glade dage

Julen, en tid for hygge og samvær, kan for mange være overskygget af bekymringer om alkoholforbrug. Det er denne problemstilling, som Alkolinjen står overfor i disse dage. Med en stigende mængde henvendelser fra pårørende, der frygter konflikter og ubehagelige situationer, udvider Alkolinjen deres åbningstider i julen, inklusive den 1. og 2. juledag.

I december sidste år modtog Alkolinjen 57% af deres henvendelser fra pårørende, hvilket er en signifikant stigning fra den normale ligelige fordeling mellem pårørende og personer med alkoholproblemer. Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen, understreger, at for mange bliver julen en tid præget af uforudsigelighed og utryghed, når familiemedlemmer drikker for meget.

ANNONCE

Kristine Malm Larsen, 45, deler sin personlige historie om en barndom overskygget af farens alkoholforbrug. "Jeg har faktisk hadet julen lige siden barndommen," fortæller hun, hvilket afspejler de dybe konsekvenser, som alkoholmisbrug kan have på familierelationer.

Alkolinjen rådgiver ikke kun om alkoholmisbrug, men også om, hvordan man kan håndtere og forebygge konflikter. De anbefaler åben dialog og klare aftaler om alkoholforbrug i julen. Denne tilgang hjalp også Kristine Malm Larsen, da hun for tyve år siden søgte hjælp og lærte at navigere i forholdet til sin far. "Jeg troede, at det eneste, jeg kunne gøre, var at stille min far et ultimatum. Men jeg ville gerne stadig have ham i mit liv. Så jeg følte mig virkelig lettet, da rådgiveren sagde, at det ikke var så sort-hvidt, og at jeg i stedet kunne sætte nogle præmisser for, hvordan jeg gerne ville være sammen med ham. Jeg endte med at lave en aftale med ham om, at jeg kun ville se ham, når han ikke drak", siger hun. 

Åbningstider og Hjælp i Julen

For at imødekomme det øgede behov holder Alkolinjen åbent flere dage i julen, herunder både 1. og 2. juledag. Dette giver folk mulighed for at søge rådgivning og støtte i en tid, der kan være udfordrende for mange.

Alkoholproblemer i Danmark

En nylig befolkningsundersøgelse fra Alkohol & Samfund afslører dybdegående indblik i, hvordan alkohol påvirker danske familier og nære relationer. Undersøgelsen viser, at et betydeligt antal danskere oplever konflikter og tab af kontakt på grund af alkoholforbrug, enten deres eget eller andres.

  • 16,1 procent har oplevet at miste kontakten med en i deres nærmeste familie eller omgangskreds på grund af alkohol – enten eget forbrug eller en andens forbrug. 
  • 37,5 procent tænker, at nogen i deres nærmeste familie eller omgangskreds drikker for meget. 
  • 44,6 procent er enig i, at det kan være svært at tale om alkoholproblemer i den nærmeste familie og omgangskreds. 
  • 32,4 procent har oplevet, at alkohol har ført til bekymringer i deres nære relationer. 
  • 20,9 procent har oplevet, at alkohol har ført til konflikter i deres nære relationer. 
ANNONCE
FAKTA: Alkolinjens åbningstider i julen og nytår

24. december: Lukket 
25. december: 9-17 
26. december: 11-17 
27. december 11-17 
28. december: 11-17 
29. december: 11-17 
30. december: Lukket 
31. december: Lukket 
1. januar: 9-17 

I åbningstiden sidder rådgivere klar på telefon 80 200 500 og chat til at hjælpe mennesker med alkoholproblemer og pårørende. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce