Sport
Fightgalla 09
Til stævnet Fightgalla 09 blev den første officielle landskamp i Mixed Material Arts (MMA) afholdt. Kampen stod mellem Danmark og Sverige, og der var lagt op til en fed aften i Helsingørhallen.
Så kom den store dag; landskampen vi alle havde ventet på. Til de flestes store fornøjelse, var formålet denne gang, at give arvefjenden Sverige, de klø, som de gang på gang har gjort sig fortjent til. Den første officielle landskamp i Mixed Martial Arts var en realitet.
Foran Helsingør hallen, hvor kampen skulle afholdes. Havde tilskuerene taget opstilling i en klump for at komme ind. Alle typer af mennesker var mødt frem. Fra små drenge til andre kampsportsudvøvere, som var mødt op for at se deres holdkammerater; til folk i jakkesæt, som var der for at få en god gang underholdning.
Til Fightgalla 09 blev der kæmpet efter flere forskellige regelsæt:
– Submission (gulvkamp) – Greb og låse er tilladt, med få forbehold.
– Shootfighting – Slag og spark er tilladt til krop og hoved så længe kæmperne står op. Når kampen rammer gulvet (submission), er kun submission teknikker tilladt.
– Amatør MMA – Slag og spark til kroppen er tilladt både stående og i gulvkamp. Knæ til kroppen er også tilladt stående.
– Professionelt MMA – Slag, spark, knæ og albuer er tilladt til hele kroppen både i stående og i gulvkamp.
Der anvendes endvidere beskyttelsesudstyr. Nemlig benskinner, skridtbeskytter og handsker.
Kort om Mixed Martial Arts.
MMA er en hybridkampsport med rødder i USA og Brasilien. Man sammenligner ofte MMA med den oldgræske olympiske disciplin kendt som Pankration, som var en blanding af boksning og brydning.
MMA som vi kender det i dag opstod i USA i 1993, da det første UFC (Ultimate Fighting Championship) blev afholdt. Ideen var at se hvilken stilart, som var mest effektiv i real life. Her kunne man derfor se alt fra Karate til Sumo til American Kenpo. Den stilart som dominerede stærkest, var dog en særlig form for Jiu jiu-jitsu, udviklet af familien Gracias fra Brasilien.
Selve stævnet
Der blev først kæmpet i amatør-klasserne, hvor submission var gennemgående. Det vil sige, at kæmperne oftest lå på gulvet. Efter min smag bliver det en anelse kedeligt. Det er naturligvis et spørgsmål om hvad man kan lide at se i ringen, men submission er simpelthen bare ikke et særlig bredt spektrum, rent kampmæssigt.
De professionelle MMA kampe
Her mødte danske Jason Fossell fra Checkmat, svenske Peter Enbom fra Kolosseum MMA.
Jason har en baggrund som Thai kæmper, og havde inden kampen givet klart udtryk for, at hans strategi var at holde kampen stående, eftersom Peter Enbom var en meget erfaren submission kæmper.
Jason holdt Peter på afstand igennem hele første runde med en række effektive low-kicks – som bedst kan beskrives med følelsen af, at blive ramt med et baseballbat. I anden runde overtog Peter. Kampen endte med at Peter vandt på en TKO.
Næste kamp stod mellem Nicolas Musoke fra Shootfighting Stockholm og Jeppe Fausing fra danske Checkmat.
Inden kampen gik i gang så man deres profil med vægt, stilbaggrund osv. på en storskærm. Det var tydeligt at se, at de begge lagde vægt på deres styrke i submission, hvilket ikke vakte den største gejst hos mig. Derfor kom det ekstra meget bag på mig, da Nicolas sluttede kampen, med et rent og præcist slag som sendte Jeppe til tælling og lægeeftersyn.
Selve landskampen
Stod mellem Nick Osei fra Checkmat mod Mats Nilsson fra Kaisho. Med et verdensmesterskab i Jiu Jiutsu bag sig, havde Nick gode muligheder for at hive mesterskabet hjem til Danmark, men der manglede lidt "born to kill" attitude og når man også får points for dominans, så er det bare slet ikke godt nok. Nick tabte 0-3 til Mats.
Fightergalla 09
Bød på lidt af hvert. Både dårlige kampe, hvor man ville ønske at man kunne få pengene tilbage. Og så var der kæmpere, som bestemt var værd at tage hatten af for. Jeg må også indrømme at de svenske kæmpere, gjorde et udmærket stykke arbejde.
Til alle jer, som sidder derude med en lille MMA kæmper i maven, så er kæmperne fra Fightgalla’s råd: ”se at komme i gang, det er bare med at kaste sig selv ud i det.”
Vil du gerne selv se et arrangement live, bliver de løbende annonceret her