Vidste du?
Fedtemøg: Årets ord 2024 afslører en danske sommerdystopi
Fedtemøg er kåret som årets ord 2024
2024’s sommer bød på flere ting: regn, sol og lugten af rådnende alger ved kysterne. Nu har ordet, der indkapsler det hele, fået officiel anerkendelse som årets ord: Fedtemøg.
Det er Dansk Sprognævn og DR P1’s program Klog på Sprog, der har givet fedtemøg æren som årets ord. Og det er ikke uden grund – ordet kombinerer dansk humor med en dybere forståelse af det miljømæssige kaos, vi står overfor.
Art af vatalge (Ectocarpus penicillatus).
Foto: Ruth Nielsen, Statens Naturhistoriske Museum
Hvad er fedtemøg?
“Fedtemøg” er folkenavnet på en række planter/alger, der er en irriterende kystplage. Men det dækker også over et konkret miljøproblem. Ifølge professor Nina Lundholm fra Statens Naturhistoriske Museum er fedtemøg en ubalance i naturen, skabt af menneskeskabt næringsforurening i de danske farvande. Det består af brunalger som almindelig dunalge og vatalge, der flyder frit og skaber slimet kaos på populære badestrande. Når algerne dør og nedbrydes, sluger processen ilten i vandet og skaber døde zoner uden liv.
Resultatet? En sommeroplevelse, der føles mere som en tur i mosen end i det blå.
Læs også:
Hvorfor fedtemøg som årets ord?
Dansk Sprognævn og Klog på Sprog vælger hvert år et ord, der har markeret sig særligt i løbet af året. Årets ord skal ikke kun være sprogligt interessant – det skal også afspejle den tid, vi lever i. Og hvad er mere sigende for 2024 end et ord, der beskriver en kollektiv plage for både badegæster og miljøforkæmpere?
Fedtemøg er også en advarsel
Bag de sjove overskrifter gemmer der sig en alvorlig pointe. Vores kyster lider. For meget næring i havene giver grobund for algevækst, der kan true biodiversiteten og skade både turismen og miljøet. Ifølge professor Lundholm er kåringen af årets ord en kærkommen lejlighed til at reflektere over vores rolle i at bevare de danske farvande, før vi drukner i vores eget fedtemøg – bogstaveligt talt.
Læs også: