Connery

Fary Lochan: Jysk destilleri med whisky i verdensklasse

Dansk spiritus med sans for håndværk.

Efter en smuttur til det skotske højland, nærmere betegnet The Balvenie-destilleriet i Dufftown, tidligere på ugen har jeg efterhånden fået blod på tanden, hvad angår single malt whisky. Under rigelige mængder gæret bygmalt fik jeg mig en snak med whisky-specialist Ian Millar, som understregede, at jeg burde kigge forbi Fary Lochan - et dansk destilleri i Farre, Give med skotske kedler. Jeg undrede mig over, at jeg ikke allerede havde kendskab til denne i forvejen og derfor var der ingen anden udvej end: challenge accepted!

Efter en lille køretur fra hovedkontoret besøgte vi destilleriet placeret i idylliske omgivelser i midten af Jylland. En lille, intim virksomhed med hjertet på det rette sted, hvad angår smagfulde nye oplevelser baseret på danske råvarer og den klassiske destillationsproces. Vi fik en fornem rundtur i de forskellige processer, hvor de fine maltede byg fra den jyske hede gik fra at være små, tørre korn til endelig at blive gæret, destilleret og tappet på fine flasker. Med importerede kobberkedler fra det skotske bryggerilandskab bliver den ædle proces gjort med de fineste og mest autentiske redskaber.

Fary Lochan: Jysk destilleri med whisky i verdensklasse

”Jeg forstod ikke helt min fars idé med et whiskydestilleri i Danmark. Lad nu skotterne lave deres single malt, så kan vi altid lave et ølbryggeri eller noget i den stil. Men han førte drømmen til virkelighed, og nu står vi her!”

- fortæller sønnen Morten. 

Brændenælde og Gin-bølgen

Fary Lochan er en rigtig familievirksomhed, som blev til virkelighed efter faderen Jens-Erik Jørgensen fik sin drøm til at gå i opfyldelse i 2009. Desværre mistede de faderen alt for tidligt sidste år til sygdom, men familien fortsætter destilleriet og passionen i hans ære. Det er tydeligt at mærke, at forretningen er drevet af fantasi, håndarbejde og omtanke, da destilleriet producerer alskens forskelligt spiritus med et tvist af dansk originalitet. De værner om de traditionelle måder at udvikle smag i whiskyen, men giver deres personlige præg på konceptet.

Udover deres whisky-kollektion har destilleriet et overraskende stort udvalg af forskellige former for alkohol – alt fra en prisvindende jordbærlikør til en prisoverkommelig gin med diverse muligheder for variationer med frugt eller au naturel. Med en overkommelig pris på blot 280 kroner pr. flaske gin formår destilleriet at melde sig på banen med en unik smag i den enormt store stigning i popularitet omkring god gin de seneste år. 

”Vi blev ret overvældet, da vi vandt prisen Årets Lokale Vare 2016" med vores jordbærlikør, som gik ind og slog selv nogle af de mere etablerede brands. Vi arbejder på højttryk på at udvikle nye smage og følge med den stigende popularitet.”

Fary Lochan: Jysk destilleri med whisky i verdensklasse

Som et af de eneste destillerier på markedet giver Fary Lochan deres whisky røg fra danske brændenælder plukket rundt omkring i den jyske natur, hvor mere klassiske, skotske destillerier giver deres whisky røg fra brændt tørv. Det giver en anderledes, lettere røgnote på smagen og bidrager desuden til at gøre whiskyen ganske unik. Whiskyerne er kategoriseret under ’de fire årstider’ og giver forskellige smage alt efter styrkeforholdet i alkoholen og måden, hvorpå malten er behandlet. Alle er nummeret efter batch-nummer og gør hver flaske til en unik størrelse til enten din samling, eller blot til din nydelse af en omgang dansk håndværk.

Fary Lochan kan bryste sig af at være en af verdens mindste destillerier, og hver batch kan blive til alt mellem 500-1500 flasker, og flaskerne ryger af hylderne, så hurtigt som de bliver stillet op.

”Vi går lidt og bakser med at udvide forretningen, da vi har en efterspørgsel på vores produkter, som vi ikke kan følge med til. Vi har for nyligt købt en større kobberkedel til en million kroner, som gør processen lidt nemmere, og så er vi med årene efterhånden bedre udrustet til at kunne producere mere.” 

Fary Lochan: Jysk destilleri med whisky i verdensklasse
Fary Lochan: Jysk destilleri med whisky i verdensklasse

Vi var så heldige at få en flaske med hjem til kontoret, som hørte under batch nummer 2 under ’forår’. En 5-årig smagfuld sag, som allerede på dette stadie har nået en dyb, intens sødme, liflige noter af vanilje og en fin balance på spritten. Med sin nærmest ravgule farve har den fået en let rygning af brændenælder, som giver en svag men tilstedeværende note af røg bagerst på smagsløgene. Overraskende afrundet smag med let krydrede smagsnuancer. Den er overraskende velsmagende, og selvom den måske ikke når samme niveau som skotske whiskyer med 7-12 år på bagen, så er det ganske interessant at opdage, hvor meget velsmag og dybde den har fået i processen.

Skulle du have mod på at smage den danske whisky i den rette sæson kan du kigge nærmere på deres hjemmeside, hvor batch 2 nu for alvor er kommet på markedet med en raffineret smag – eller hvis du er til det lidt mere eksklusive og vil kigge nærmere på nogle af de få tilbageværende flasker fra batch 1.

Et herligt, lokalt og passioneret destilleri med velsmag og gode råvarer i fokus, som vi for alvor vil holde øje med i fremtiden!

Fary Lochan Destilleri A/S

Ågade 41, Farre

7323 Give

Facebook

Hjemmeside

Årsproduktion: 25 fade = 15.000 0.5 liters flasker

Fary Lochan: Jysk destilleri med whisky i verdensklasse
Del

Seneste nyt