Indrømmet! Falaffel er ikke den mest maskuline ret, men du kan komme i en situation, hvor du får brug for den.
Tænk nu, hvis du møder en sød blondine på Daisy, der stadig ikke er kommet sig over sit ungdomsoprør, og påstår hun elsker alle dyr for meget til at spise dem eller slå dem i hjel (på nær myg, edderkopper, fluer og andre dyr der ”truer hende”).
Du fortæller hende en masse løgne om, hvordan du engang reddede en kat ned fra Eiffeltårnet, hvordan du reddede en sæl på vestkysten i stiv vestenvind, og at du engang fiskede en Nemo-lignende fisk ud af gabet på en hvid haj.
Dilemma: Du kan ikke tage hende med hjem, fordi alle din fars jagttrofæer, som du har fået i gave, hænger på væggen. Din hamster løber 100 km/t i møllen, fordi du glemte at slukke den boremaskine du monterede på hjulet inden du tog af sted, og det eneste, der findes i køleskabet, er bacon og øl.
Hun vil ikke have dig med hjem, for alle hendes dyr sover og bliver bange, hvis der kommer en fremmed mand om natten.
Du indser derfor, at de 26 Tuborg Guld nok alligevel vil give dig små præstationsproblemer og får i stedet inviteret hende på middag den efterfølgende dag.
Du vågner om morgenen, heldigvis har du et ekstra rum til at gemme din dyrepark af skeletter i. Men hvad gør du med maden?… Frygt ikke – du imponerer hende med et hjemmelavet vegetarisk måltid!
Det er her Falafel kommer ind i billedet. Falafel er normalt lavet af kikærter eller hestebønner, og er i Danmark en meget populær vegetarret.
Ærterne/bønnerne indeholder en del proteiner, så de mætter rigtig godt. Kuglerne minder lidt om frikadeller i konsistensen og er krydret med persille og hvidløg. Det er nemmest at lave farsen i en normal kødhakker, men har du ikke sådan en – så kan de også laves i en normal blender.
Til 4 personer skal du bruge:
Ingredienser
500 gram kikærter (skal udblødes i rigeligt med vand i 24 timer)
2 store løg
6 fed hvidløg
2 bundter persille
4 tsk. spidskommen
1½ tsk. koriander
1 tsk. cayenne peber
1 spsk. salt
1 tsk. friskkværnet sort peber
5 spsk. hvedemel
Tilberedning
Bland alle ingredienser sammen, og kør det hele gennem en kødhakker eller en god blender.
Lad blandingen hvile i køleskabet nogle timer.
Rul dem nu til små runde deller med hånden, brug eventuelt en ske til at forme dem.
Steg dem ved mellem varme i pande i rigeligt med olie.
Steg dem indtil de er gyldne, og lad dem dryppe af på noget papir.
Anretning
Traditionelt set serveres dellerne i pitabrød med forskellige grønsager og en god dressing. De kan også bruges som topping i en salat, eller på en pizza.
Info: Der findes falafeljern, der giver dem den helt rigtige facon.
TIP: De kan steges i en frituregryde, på den måde bliver de gyldne hele vejen rundt.
TIP: Hvis du laver en stor portion, kan du fryse noget af dejen ned til senere brug.
Bon Appetit!
Falafel Song