Børn i køkkenet er efterhånden en sjældenhed. Ifølge en ny undersøgelse fra Norstat deltager mindre end halvdelen af danske børn i madlavningen ugentligt, og kun én ud af ti hjælper til mere end to gange om ugen. Det vil HelloFresh og kokken Hannah Grant nu forsøge at ændre med et nyt initiativ i folkeskolerne.
Læs også: Cloudheim: Et nyt multiplayer-eventyr inspireret af Zelda
Madlavning – en glemt færdighed?
At kunne lave mad handler om mere end blot at få noget på tallerkenen. Det styrker selvstændighed, skaber sunde vaner og giver børn en bedre forståelse for råvarer og madspild. Alligevel ser det ud til, at børn i dag tilbringer mindre og mindre tid i køkkenet.
Undersøgelsen viser dog, at 87 % af forældrene mener, at madlavning er en vigtig livskompetence, som børnene burde lære. Samtidig er 75 % enige i, at det burde være en fast del af børns opvækst. Problemet? Tidsmangel, travle hverdage og manglende incitament til at involvere børnene.
“Køkkenhelte” – et skoleprojekt med smag på læring
For at vende udviklingen lancerer HelloFresh projektet Køkkenhelte i samarbejde med Vallerødskolen i Rungsted Kyst og Søholmskolen i Jystrup. Projektet løber hen over vinteren og foråret 2025 og indebærer, at skolerne får leveret måltidskasser, der kan bruges i madkundskabsundervisningen.
Som en ekstra bonus får eleverne også besøg af den kendte tv-kok og iværksætter Hannah Grant, der vil give en hånd i køkkenet og inspirere børnene til at lave mad.
“Vi ser et stort potentiale i at inddrage børn i madlavningen for at give dem en bedre forståelse af mad, råvarer og madspild. Hjemkundskab er et oplagt sted at starte, og vi håber, at dette testforløb kan gøre en reel forskel,” siger Kristian Hald, administrerende direktør for HelloFresh Norden.
For lidt undervisning i madlavning?
Madkundskab er en obligatorisk del af skoleskemaet, men er det nok? Ifølge undersøgelsen mener 44 % af forældrene, at der mangler mere undervisning i madlavning, mens kun 27 % synes, at der er tilstrækkelig undervisning i skolerne.
HelloFresh håber, at deres projekt vil bidrage til at lukke det hul og gøre det lettere for børn at få praktisk erfaring med madlavning – både i skolen og derhjemme.
“Vi håber, at vores initiativ kan inspirere familier til at gøre madlavning til en naturlig del af børns hverdag. Med måltidskasser kan man spare tid på planlægning og indkøb, hvilket måske giver mere overskud til at inddrage børnene i køkkenet,” siger Kristian Hald.
Madglæde og inspiration fra uge 9
Projektet starter den 6. februar 2025 og kører i to måneder. Som en del af samarbejdet har Hannah Grant udviklet en række børnevenlige opskrifter, der bliver tilgængelige fra uge 9.
Hvis du vil vide mere om Køkkenhelte, måltidskasserne eller opskrifterne, kan du finde yderligere information på HelloFresh’ hjemmeside.
Måske bliver næste generation alligevel ikke så fremmed over for gryder og pander, som det ellers kunne se ud.