Connery

Få styr på Pokémon og Pokémon Go her

Pokémon tager lige nu hele verden med storm. Lee West giver dig det hurtige overblik ved at besvare de mest presserende spørgsmål for kommende monster-trænere.

Pokémon tager lige nu hele verden med storm. Lee West giver dig det hurtige overblik ved at besvare de mest presserende spørgsmål for kommende monster-trænere.

Løb, glædesudbrud og snak med fremmede på gaden er normalt ikke, hvad man forbinder med mobiltelefoni. Men siden Pokémon Go har indtaget gader og skove, er situationen en helt anden. Pokémon Go er kulminationen af en spilserie med næsten tyve år på bagen og ny teknologi.

ANNONCE

Hvad er Pokémon?
Pokémon er en japansk rollespilsserie, der siden halvfemserne har fanget utallige spillere i jagten på nye monstre. Det er samtidig en forkortelse af Poketto Monsuta og Pocket Monsters, der på dansk bedst af alt kan oversættes til lommemonstre. Der findes i dag 722 forskellige monstre fordelt ud på et væld af spil, tv-serier og tegneserier. Det første spil (der fordelt på to udgaver indeholdt 151 monstre) udkom i 1996 til Nintendos håndholdte spillekonsol Gameboy. Pokémon hedder i øvrigt Pokémon både i ental og flertal.
 

ANNONCE
Få styr på Pokémon og Pokémon Go her

Hvad er en Pokémon-træner?
Som spiller tager man i Pokémon rollen som en ung fyr eller tøs, hvis fornemste opgave det er at indsamle og træne spilverdenens farveladeglade monstre. Lidt som en insektsamler bare uden lodne insektben og spidse nåle. Til gengæld er der flere dragelignende nuttetheder. Faktisk samler trænerne disse nuttede monstre ved at kapsle dem ind i en såkaldt Poké Ball, der er fantasy-verdenens svar på en krydsning af et fængsel og en hundekurv.
 

ANNONCE

Hvem står bag Pokémon?
Svarer du nu Nintendo, så er det tid til et blidt rap over fingrene med linealen. Ganske vist er det japanske spilfirma blevet nærmest synonym med serien, men det var Game Freak, der udviklede det første Pokémon, og de er den dag i dag en af de tre ejere af The Pokémon Company (de to andre er legetøjsfirmaet Creatures Inc. og den oprindelige udgiver, Nintendo). Faktisk har Nintendo heller ikke haft meget med Pokémon Go at gøre, men mere om det i svaret på næste spørgsmål. Udvikleren Game Freak fik sit navn fra et fanskabt magasin om spillehals-maskiner. Udgiveren og grundlæggere af spilfirmaet, Satoshi Tajiri, fik en dag idéen til at lave en fantasy-udgave af barndommens insektsamler-mani, og det er hvad vi i dag kender som Pokémon.
 

ANNONCE

Hvem er Niantic?
Her har du navnet på firmaet bag den nyeste mobile dunder-succes i serien. Niantic har tidligere arbejdet med de spilmekanikker, der optræder i Pokémon Go og har i bund og grund kastet den populære franchise på et allerede udviklet skelet. Mekanikkerne er tidligere blevet brugt i en slags virtuel guidebog og et spil. Der skulle dog de kendte japanske figurer som blikfang for at sikre verdensherredømmet. Med Pokémon Go har Ninatic implementeret firmaets gennemtestede AR-teknologi og lavet en simplere udgave af de kendte Pokémon-spil med fokus på GPS-understøttet og location-baseret gameplay.

ANNONCE
Få styr på Pokémon og Pokémon Go her

Hvad er det der AR og GPS?
De fleste kender begrebet GPS. Det er netop ved hjælp af telefonens indbyggede GPS at du som spiller får leveret dit eget personlige verdenskort med velkendte områder at udforske. Det er her du bevæger dig rundt (rent fysisk, ikke noget med at dovne hjemme i sofaen). AR står for Augmented Reality, hvilket løst kan oversættes til forbedret, tilført eller ændret virkelighed. Det er nemlig sådan at Pokémon Go, når du spiller, bruger telefonens kamera til at optage live video og tilføje animerede figurer til de virkelige omgivelser. Sådan at du eksempelvis kan risikere at møde en lille Venonat-monster nede i dit lokale supermarkeds køledisk.
 

ANNONCE
Få styr på Pokémon og Pokémon Go her

Hvorfor er Pokémon Go blevet så populært?
Mobiltelefonernes udbredelse bærer helt sikkert en del af æren. Samtidig venter mange på, at Nintendo bringer nogle af deres kendte spilfigurer til platformen (en tanke der har taget Kyoto-giganten henved et årti at varme op til), og Pokémon er det, der kommer tættest på Nintendos Mario (også i popularitet). At historien glimrer ved sit fravær betyder ikke så meget, for samlermani, motion og socialt samvær er fine erstatninger for det store publikum. Sidst men ikke mindst er Pokémon gratis at spille modsat de forholdsvis bekostelige spiludgaver til Nintendos håndholdte konsoller. På første uge havde Pokémon Go mere end syv millioner brugere, hvilket er samme tal, som det tog dating-appen Tinder fire år om at opnå. Medaljens bagside er, at spillet grundet det enorme pres er ganske ustabilt.

ANNONCE
Få styr på Pokémon og Pokémon Go her

Hvordan finder man figurer i Pokémon?
Monstrene i Pokémon er inddelt i natur-elementer, og de kan slås mod hinanden efter en model, der bedst kan beskrives som en avanceret omgang sten-saks-papir. Vil du eksempelvis finde en Pokémon tilhørende vand-elementet, så er det at snuppe telefonen med forbi den lokale sø eller tage en tur ud til havet, mens de elektriske af slagsen typisk findes oftere i storbyområder. Nogle Pokémon er sværere at finde end andre. Efterhånden som du indsamler nye monstre, kan de tjekkes i spillets Pokédex (et smart ord for indeks), så du ved hvilke du mangler. For du skal jo samle dem alle, ikke?

ANNONCE
Få styr på Pokémon og Pokémon Go her

Hvad er den mest kendte Pokémon?
Den lille gule muse-lignende Pikachu er en af verdens mest kendte Pokémon. Traditionelt set (med undtagelse af et enkelt spil) har den dog ikke været blandt de monstre man kan vælge at starte med. Det er den heller ikke i Pokémon Go, med mindre man kan et trick. Helt enkelt skal man pænt gå væk fra de tilbudte monstre i starten af spillet. Efter noget tid dukker Pikachu så op som valgmulighed, og så er det bare at kyle en Poké Ball efter den lille krabat. Og så kan jagten for alvor begynde.
 

ANNONCE

Gyms - og den der six-pack
Når du når level 5, kan du benytte Gyms. Du får næppe six-pack af de virtuelle Gyms i Pokémon, men med trænede benmuskler har du jo god samvittighed. I Gyms kan du træne dine Pokémon og kæmpe for dit hold mod andre spilleres figurer. Der er tre hold at vælge mellem i Pokémon Go: Team Instinct (Det gule hold - dem med mavefornemmelsen i orden), Team Mystic (Det blå hold - de intelligente med fokus på evolution) og Team Valor (Det røde hold - træner-ånden i top og stærkt bånd til deres Pokémon). Spiller du med venner (eller som denne tøffelhelt med kæresten) bør du overveje at gå efter samme hold som dem for venskabets skyld, du kan nemlig ikke vælge om.
 

ANNONCE
Få styr på Pokémon og Pokémon Go her

Pokestops - mens vi venter på MewTwo
Når nu Gyms ikke giver six-packs, er der andre pakker der er værd at få. Dem finder du ved kendte (og mindre kendte) landemærker eller butikker i de såkaldte Pokéstops. Her kan du tanke gratis udstyr eller finde æg, der kan udklækkes til en ny Pokémon. På den måde kan du tanke Poké Balls og meget mere op uden at skulle frem med kreditkortet. Der er mange penge at spare her. Og vil du gøre dig håb om at indfange den legendariske MewTwo, så skal du nok alligevel få brugt kassen på lokkende dufte og andet grej. Indtil videre har Pokémon Go tjent mere end 35 millioner dollars ind, mens nul spillere har fundet MewTwo.

ANNONCE


Den løftede pegefinger.
Nu tænker du måske at en løftet pegefinger ikke er særlig fed (med mindre den er fulgt af ordene: Jeg vælger dig!). Og det har du ret i. Ikke desto mindre er det værd at tænke sig godt om, inden du begiver sig ud i trafikken med øjnene på mobilen. Hav øjnene på trafikken, lad være at køre bil, mens du jagter Pokémon og hav respekt for dine omgivelser og andres ejendom. Sørg også for at tjekke om dit data-abonnement koster kassen og om eventuelt jagtglade børn i familien har adgang til at købe ting i spillet - slå in app purchases fra på din telefon og lænk ungerne (eller dig selv) fast til et af de førnævnte Pokéstops - de opdaterer med gratis udstyr hvert femte minut.
 

Pokémon og fremtiden
Det næste “ægte” Pokémon-spil i serien er sat til udgivelse i November 2016 til Nintendos håndholdte 3DS-konsol. Indtil da, så er Pokémon Go en enorm succes, og Niantic har selvsagt en del planer for spillet. Blandt andet vil det blive muligt at bytte Pokémon med andre spillere. Firmaer vil kunne købe Pokéstops til glæde for deres kunder. Der er samtidig planlagt ranglister og en udvidelse af mulighederne i spillets Gyms. Kort sagt: Det bliver en lang gåtur, der ikke ser ud til at ende foreløbigt.

Tilbage er der kun at sige: Go Team Mys... ehm... God jagt!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce