Connery

Explainer: Derfor er Loki monumentalt afgørende for MCU og alle Marvels fremtidige film og serier

Multiverset er åbent: Her er de vigtigste regler og hvad serien kan betyde for fremtidens Marvel Cinematic Universe

What a ride. Marvel Studios har med serien Loki har på blot seks afsnit, givet Loke chancen for at bringe endnu en big bad på banen, som heltene i resten af Marvels film- og serieunivers får lov til at prøve kræfter med i de kommende år. 

Serien der bragte Tom Hiddlestons Loki tilbage fra de døde, kunne i starten måske mest ses som en kynisk mulighed for at bring charmerende fanfavorit Tom Hiddleston tilbage, til et en buddy-cop timeheist serie for en stund, men efter et væld af twists og afsløringer, står Loke tilbage med en endnu større hovedpine, end da han i Endgame skulle vælge mellem Thanos og Thor. Afslutningen på serien var en smule forvirrende, og selvom man fulgte ihærdigt med i serien, er det svært at gennemskue, uden at kende resten af Marvels univers - og et par velkendte facts om de kommende film i MCU. Der er spoilers i farvandet, for nu dykker vi ned i hvad afslutningen af Loki har smækket på bordet.

ANNONCE

He Who Remains, aka Kang!

Efter fakout-afsløringen omkring The Living Tribunal i afsnit 4 af Loki, hvor det viste sig at dem som TVA (Time Variance Agency) troede var deres chefer, i virkeligheden var animatroniske dukker, blev der spekuleret hårdt i, om Marvel ville gå efter at introducere en anden big bad - eller gå WandaVision-vejen, og afsløre at skurken hele tiden havde været for næsen af os. 

Well, vi fik en big bad, på en måde. I slottet for enden af tiden, møder Loke og Sylvie karakteren: He Who Remains. Det lyder faretruende og mystisk - og da dørene til den ventede vogter af tidslinjen åbner, ser vi et menneske. Men ikke et hvilket som helst menneske. 

Jonathan Majors dukker op som en umiddelbar velkommende vært, der ikke er lige så let at slå ihjel som en ordinær person. Han er 'He Who Remains', eller som han forklarer, en person der har levet millioner af menneskealdre, og er blevet kaldt alt fra "conqueror" og djævel, og redningsmand. Denne person har mere teknologi og viden en nogen andre i dette Marvel-univers, og er rent faktisk manden bag TVA, som beskytter den hellige tidslinje (The Sacred Timeline). 

Som han også forklarer, er han en mand der stammer fra tidslinjens 31. århundrede, hvor han opdagede at flere universer var forbundne og lærte at kommunikere og dele viden, med andre varianter af ham selv, på tværs af verdenerne (tidslinjerne). 

Varianterne fik mere teknologi og mere magt - og mens nogle havde venlige hensigter, var andre mere tilbøjelige til at føre krig, hvilket resulterede i en kamp, hvor alle varianterne førte krig mod hinanden i The Great Multiversal War, for at udrydde de andre varianter og bevare deres egen tidslinje. Noget rod. 

He Who Remains, fortæller at han fandt monsteret Alioth i rummet mellem tidslinjerne, fik tæmmet det og benyttede det til at skabe "fred" i multiverset. Læs: fjerne al modstanden. 

Herfra isolerede He Who Remains sin tidslinje fra de øvrige, (MCU universets primære tidslinje), døbte den The Sacred Timeline, og oprettede TVA, til at sørge for at tidslinjen ikke delte sig, for at kunne skabe varianter af ham selv, som kunne resultere i en ny krig. 

He Who Remains deler den samme oprindelseshistorie med den umådeligt onde Kang The Conqueror, der er den primære Kang i Marvel Comics-universet, og det er tydeligt, at vi her har at gøre med en Kang. 

ANNONCE
Jonathan Majors som "He Who Remains" Foto: Marvel Studios / Disney+ - Explainer: Derfor er Loki monumentalt afgørende for MCU og alle Marvels fremtidige film og serier Jonathan Majors som "He Who Remains" Foto: Marvel Studios / Disney+

Loki sæsonafslutning: Den enevældige diktators fald

Kangs mission er altså at opretholde orden i sin tidslinje, for at undgå at dø og undgå at skabe en ny krig med sine varianter. Men He Who Remains, er træt - og tilbyder de to Loke-varianter, som han selv har ført frem til øjeblikket i afsnit 6, at de kan gøre en af to ting: Overtage hans plads, fortsætte med at styre TVA, og holde styr på The Sacred Timeline - som til gengæld kan retfærdiggøre deres ugerninger som et middel til at opretholde deres mål - eller slå ham ihjel, og skabe en ny eksplosion af tidslinjer, der unægteligt vil ende i en ny krig mellem tidslinjerne, når andre Kang-varianter begynder at dukke op. 

(Vores) Loke ser enten: 
Muligheden for at opnå den magt han altid har drømt om.
Muligheden for at eksistere sammen med Sylvie-Loki, som han har udviklet et særligt forhold til.
En kæmpe rød advarselslampe, i form af en værre ondskab, som muligvis vil overtage magttomrummet efter He Who Remains. 

Eller også ser han det hele, og tænker: Vi går med første mulighed. 

Loke-varianten Sylvie, der igennem hele serien har været ekstremt båret af et hævngerrigt drive, til at sabotere magten der obstruerede hendes (og andres) frie vilje, vælger at sige 2. Så hun sender Loke ud af en tidslinje, og stikker He Who Remains ned. Et øjeblik efter eksploderer i et virvar af forgreninger - og The Sacred Timeline er ikke længere en isoleret tidslinje. 

Sæsonafslutningen er et mic-drop, der baner vejen for andre af He Who Remains varianter, heriblandt den uber-onde Kang the Conqueror. Den er også et kæmpemæssigt frirum for MCU, til at udvide deres film i ALLE retninger.

ANNONCE
Hulk møder The Ancient One i Avengers: Endgame

Loki retter op på løse ender fra Avengers: Endgame

Det er tydeligt, at He Who Remains har haft en kæmpe finger med i spillet, i udformningen af MCU/earth-199999/The Sacred Timeline - og det er også reglerne der etableres i Loki, der ryder op i et par af de løse tråde fra Avengers: Endgame - i hvert fald ser det sådan ud. 


Avengers tidsrejse-paradokser

I Avengers: Endgame benytter avengers deres Ant-Mans quantum-univers, til at muliggøre tidsrejse i deres egen tidslinje. Her vælger de at rejse tilbage til tidligere punkter i historien, hvor de kan hente Infinity Stones. 

Men tidslinjer skaber paradokser - og som Bruce Banner/Hulk får forklaret, da han rejser tilbage til New York for at hente en sten fra The Ancient One (Dr. Stranges forgænger), vil der ske en forgrening i tidslinjen, i det øjeblik de fjerner en evighedssten fra et punkt i tiden. Hvilket er et problem. Og et hint til, at Dr. Stranges broderskab formentlig har modtaget viden fra He Who Remains, på et eller andet tidspunkt i deres historie. 

Dette paradoks fikser Avengers ved at levere stenene tilbage, på det præcise tispunkt, hvor de "lånte" dem.  

Tidsrejse regel #1: Både i Loki og i Avengers, bekræftes det, at der kun sker forgreninger i tiden, når folk rejser tilbage og ændrer på noget. Ikke når de rejser tilbage til deres egen nutid. Et Nexus event.

Når et nexus-event opfanges på the Sacred Timeline, rejser TVA til den tidslomme, og sletter forgreningen. 

Tidsrejse regel #2: En forgrening af tidslinjen, er særligt følsom i en given tidsperiode efter den er begyndt at vokse - her kan TVA's teknologi bruges til at resette (slette) forgreningen - og i essensen abortere fødslen af et nyt tidsunivers. 

Disse regler slår også fast, at det ikke fucker med MCU-tidslinjen, når Thanos fra en tidligere periode, opdager The Avengers tidshejst, og rejser frem i tiden, for at forsøge at fange infinty-stenene i fremtiden - og taber, så stenene kan leveres tilbage i tiden. 

ANNONCE
I 2. afsnit af Loki afsløres det at Infinity Stones ikke har effekt i TVA - Foto: Marvel Studios / Disney+ - Explainer: Derfor er Loki monumentalt afgørende for MCU og alle Marvels fremtidige film og serier I 2. afsnit af Loki afsløres det at Infinity Stones ikke har effekt i TVA - Foto: Marvel Studios / Disney+

Hvad vi lærer om Infinity Stones i Loki

I et af de tidlige afsnit af Loki, ser vi at evighedsten ikke har en effekt i TVA. Der ligger en masse i skuffen hos en af papirnusserne, der bruger dem som brevvægte. Men hvordan kan det være?

Loke antager umiddelbart, at TVA må være den største magtfaktor i universet, da han kender omfanget af stenenes kræfter. Det er rigtigt, men også forkert. I Marvel Comics etableres det, at der findes et sæt Infinity Stones i hver virkelighed - og at de kun har effekt på den virkelighed, som de stammer fra. Derfor er stenene ikke brugbar i TVA, som er placeret i en slags fjerde dimension udenfor The Sacred Timeline, ved 'The End of Time'.

Tidsrejse regel #3: Infinity Stones kan kun påvirke omstændigheder i deres egen virkelighed

Det er derfor at stenene har en kæmpe effekt i Avengers-filmene og hele MCU Phase 3, hvor de altid er i effekt i den rette virkelighed - og sikkert også derfor, at de er kraftfulde nok i sig selv, til at skabe stabilitet nok i tidslinjerne, til at kunne modstå ustabiliteter i tidsrejser, der sker omkring dem - i deres egen virkelighed. 

ANNONCE
Explainer: Derfor er Loki monumentalt afgørende for MCU og alle Marvels fremtidige film og serier

Multiverset er åbent - alle tidslinjer: Stig ombord


Begivenhederne i sæsonafslutningen af Loki gør det helt klart: Multiverset er open for business. De signaleres endda lige fra starten af afsnittet, hvor Marvels logografik, spilles ind med lydklip fra de mest ikoniske Marvel-øjeblikke: "Wakanda Forever", "Dance off, bro!", "I can do this all day", "Puny God", "Dormammu, I've come to bargain", "Time is the true enemy of us all", som suppleres med citater fra vores egen virkelighed; Neil Armstrong, Greta Thunberg, Malala, Nelson Mandela og Maya Angelou leverer disse. 

Citaterne er både stærke throwbacks, men også en øjenåbner om, hvor stort MCU er blevet - og hvor meget større det kan blive i fremtiden. 

Og der er tydelige spor i bekræftede facts omkring de kommende Marvel-film. 

Først og vigtigst, ved vi at Jonathan Majors, der spiller He Who Remains, er castet som Kang the Conqueror i Doctor Strange in The Multiverse of Madness (2023). Om han her skal spille Kang the Conqueror, He Who Remains, eller en af de mange mulige varianter, er nu totalt oppe i luften. Men multiverse er i selve titlen, så tag et vildt gæt. 

Spider-Man: No Way Home lander i slutningen af 2021. Der har været så vanvittigt mange rygter omkring den kommende film - og muligheder for at se Spider-Men fra andre tidslinjer (Toby Maguire og Andre Garfield har længe været rygtede på rollelisten) men en ting der ligger fast, er at Doctor Strange dukker op i filmen, og det fletter den direkte sammen med troldmandens opfølgende film. 

Shang-Chi and the Legends of the Ten Rings og Eternals der begge udkommer inden Spider-Man er to helt nye tilløbere i MCU, og vi ved ikke helt hvordan de passer ind i multiverse-tidslinjen - og om de er oprindelseshistorier hele vejen igennem - eller også spiller ind i den nutidige MCU-fortælling, men The Eternals har i hvert fald kosmiske kræfter - og Shang-Chi's store nemesis The Mandarins 10 ringe, har også kræfter der kan pille ved tidslinjerne - hvis der altså kommer en ægte Mandarin, efter Iron-Man 3's fakeout. 

Marvels animerede "What If"-serie, der allerede udkommer i august 2021, er en afstikker der afbilleder ikke bare tænkte scenarier, men nu direkte kan pinpointes til at finde sted i en tidslinje, der udvikler sig udenfor, eller efter eksplosionen af The Sacred Timeline i Loki-finalen. 

De kommende Disney+ serier Hawkeye og Ms. Marvel, trækker formentligt et mere jordnært plot, men ligesom Falcon and the Winter Soldier, kan det ikke undgåes, at de på den ene eller anden måde vikles ind i, og skaber nogle forhold, der spiller ind i de større cinematiske fortællinger. 

Så er der selvfølgelig den kommende Thor-film, Thor 4 aka Thor: Love and Thunder, der både får Chris Hemsworth tilbage men også bringer Natalie Portman tilbage, sammen med Valkyrie (Tessa Thompson) og Star-Lord (Chris Pratt) - og med vores tidslinjes Asgaard som er udryddet, kan vi formentlig se frem til udforskningen af nye Asgard i nye tidslinjer - som allerede er teaset på flere måder i løbet af Lokis første sæson. 

Det bringer os videre til nogle kommende film, som vi ikke ved så forfærdeligt meget om - men som der med Kang og multiverset er banet 100% vej for. The Fantastisc Four er undervejs, og dukker formentlig op i 2023 - Disse helte har haft utallige sammenstød med Kang - og i tegneserierne er Kang the Conqueror rent faktisk en fjern efterkommer af Mr. Fantastic; Reed Richards

Black Panther 2 og Miss Marvel 2 (The Marvels) forventes begge ude i 2022, og har begge potentiale til at kunne pille ved tidslinjerne - måske mest Miss Marvel, der jo har et pænt kosmisk powerlevel.

Guardians of The Galaxy Vol. 3 finder sted efter Thor: Love and Thunder - og her kan der praktisk talt ske ALT. 

Fantastic Four, er ikke de eneste, som Loki-serien baner vej for, i 4. afsnit nævnes vampyrer for første gang i MCU-regi, og det får selvfølgelig en til at tænke på Blade, the daywalker, som er bekræftet med Mahershala Ali i hovedrollen. 

Deadpool har længe været et håb for en inklusion i MCU, og faktisk skete det allerede forleden, da Ryan Reynolds delte en reklame for sin nye film Free Guy, hvor Deadpool hygger sig med Korg, som blev introduceret i Thor: Ragnarok - og Deadpool 3, er på vej - men om han er bragt ind fra en anden tidslinje, eller simpelthen har eksisteret sideløbende med de andre helte i MCU, anyones guess. 

Længere ude i fremtiden får vi Captain America 4, med Sam Wilson (Anthony Mackie) der bærer faklen videre. Live-action serierne She-Hulk, Moon Knight, Secret Invasion, Armor Wars, I am Groot - og på rygtebasis en Wakanda-serie med Okoye i hovedrollen. Et gigantisk multivers. Og en helvede masse steder, hvor Jonathan Majors kan dukke op, som Kang-variant, for at drysse lidt ondskab ud over det hele. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt