Connery

Exodus: Gods and Kings [Anmeldelse]

Gladiator-instruktøren Ridley Scott er tilbage med et storladen film om Moses.

4 ud af 6 stjerner
Exodus: Gods and Kings - Trailer
Twentieth Century Fox - Exodus: Gods and Kings [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

”And we'll never be royals. It don't run in our blood”

I år 1300 før Kristi fødsel, lever Moses (Christian Bale) et liv i luksus, som en del af den royale familie på et overdådigt palads i Memphis, Egypten. Her bor han sammen med Faraoen Seti (John Turturro) og hans søn prins Ramses (Joel Edgerton), som nærmest er som en bror for Moses. Under en blodig kamp mod hittitterne redder Moses, Ramses liv, hvilket foruroliger dem begge, da en profeti har fortalt, at den som redder Ramses liv i kamp, vil en dag selv blive leder. Moses rejser derfor til Pithom for at overse byggeriet af pyramiderne og behandlingen af de hebraiske slaver under ledelse af den nådesløse Hegep (Ben Mendelsohn). Under sit ophold i Pithom bliver Moses opsøgt af slaven Nun (Ben Kingsley), der fortæller ham at Moses i virkeligheden er af hebraisk afstamning og altså slet ikke en del af kongefamilien.

ANNONCE
Twentieth Century Fox - Exodus: Gods and Kings [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

”You can’t handle the truth!”

Da den nyindsatte Farao Ramses hører sandheden om Moses, sender han ham i eksil. Moses vandrer gennem ørkenen til byen Midian. Moses falder hurtigt til her og slår sig ned som fårehyrde. Han forelsker sig i den smukke Zipporah (María Valverde), som han gifter sig og får en sønnen Gerhsom (Hal Hewetson) med.

ANNONCE
Twentieth Century Fox - Exodus: Gods and Kings [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

Så kan de lære det!

9 år senere på en bjergtop, møder Moses selveste Gud, her kaldet Malak (Isaac Andrews), som viser sig for ham, i form af en dreng. Han befaler at Moses skal befri alle de 600.000 hebraiske slaver og i en kæmpe udvandring fører dem ud af Ægypten, mens Gud selv lader ti bibelske plager i form af vand til blod, frøer, myg, fluer, kvægpest, bylder, hagl, græshopper, mørke og død ramme landet. And the rest as they say; is history. (Red. sagn)

ANNONCE
Twentieth Century Fox - Exodus: Gods and Kings [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

Godt håndværk

Exodus: Gods and Kings er vel nok den flotteste og mest storladne skildring af Moses historie. Til at starte med er den vanvittigt medrivende og har et virkelig stærkt cast. Især Joel Edgerton som Ramses leverer en fremragende præstation, selvom det er Christian Bale der trækker det store læs som Moses. Instruktøren Ridley Scotts episke billedsprog fører tankerne tilbage på mesterværker som Ben Hur og Spartacus og hans egen Gladiator, uden at han dog helt når de samme højder.

ANNONCE
Twentieth Century Fox - Exodus: Gods and Kings [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

”There can be miracles, when you believe”

For det er som om Exodus alligevel mangler lidt sjæl. Måske er det de mange computergenererede billeder der gør det eller også er det at vi aldrig rigtig kommer helt ind under huden på hverken Moses eller Ramses? Faktum er at filmen ender med at føles for lang og plagerne for ensformige. Filmens helt store problem er dog klimakset, som føles underligt fladt og nærmest bliver overflødiggjort af Scott, der aldrig helt synes selv at forstå meningen med Moses spirituelle rejse og dermed ikke formår at overbevise sit publikum om den utrolige historie.

ANNONCE
Drengerøvsfaktor og teknisk info:

Drengerøvsfaktor: 80%

Teknisk information:

Original titel: Exodus: Gods and Kings

Land: UK/USA/Spanien, 2014

Instruktør: Ridley Scott

Medv.: Christian Bale, Joel Edgerton, Ben Kingsley, John Turturro, Aaron Paul, Sigourney Weaver, María Valverde, Ben Mendelsohn, Hal Hewetson og Isaac Andrews

Genre: Action/Adventure/Drama

Billedformat: 2.35:1/3D

Lyd: Dolby Digital/Dolby Atmos

Spilletid: 150 min

Dansk bio premiere: 25. december 2014

Distributør: Twentieth Century Fox

ANNONCE
Del

Seneste nyt