Connery

Europæisk derby-weekend

Fodboldkampe hvor der står meget mere end tre point på spil, er guld værd for spillet. Denne weekend byder på ikke færrer end fire store kampe, hvor ægte ærkerivaler mødes.

Europæisk derby-weekend
Fodbold for feinscmeckere - mindre kan ikke gøre det. Der står hæder, ære og håne-ret på spil, når der i fire af weekendes kampe i tre af de største europæiske ligaer fløjtes igang.

Genoa møder Sampdoria, Everton møder Liverpool, FC Barcelona møder Real madrid og Arsenal møder Chelsea. Alle kampe der er gennemsyret af følelser, og hvor de "Judas'er" der vover at skifte fra den ene til den anden klub, aldrig tilgives.

Lad os starte fra en ende af og se lidt på Genoa mod Sampdoria. Derby Della Lanterna. Her er virkelig tale om et lokalopgør. Arbejderne fra Genoa mod de rige fra Samdoria. Rivaliseringen bliver ikke mindre af, at begge klubber deler stadion og at byen Genova ikke er blandt de største byer.

Hvis der er en fodboldkamp, der har rødder i kampen om at være "Byens Hold", så er det denne her. At opgøret så er opkaldt efter et fyrtårn giver umiddelbart ingen mening, men det er også mere sekundært i denne sammenhæng.

Mest kendte Judas'er: Hælp ønskes!

Kampen kan ses på Canal 9 lørdag kl. 20.40

Everton mod Liverpool. Everton var indtil 1892 den dominerende klub i Liverpool, indtil en intern strid, affødte Liverpool FC og kimen til det mest legendariske lokalopgør i engelsk fodbold.

Klubberne ligger i bogstaveligste forstand kun et stenkast fra hinanden, adskilt af Stanley Park. I mange år havde derbyet kælenavnet The Friendly Derby, da mange familier var "splittede" pga tilhørsforhold til enten den ene eller den anden klub. I dag er stemningen dog blevet en del hårdere, i takt med at hooligans har taget over blandt de englske fodboldfans.

Mest kendte Judas'er: Nick Barmby (Everton -> LFC), Abel Xavier (Everton -> LFC), Peter Beardsley (LFC -> Everton), Gary Ablett (LFC -> Everton)

Kampen kan ses på Canal+ Sport Extra Søndag kl. 14:30.

Arsenal mod Chelsea: Tilbage i 1907 mødte de to klubber hinanden første gang i The Local London Derby. I modsætning til førnævnte derby, er det her tilhængerne der står for rivaliseringen. En rivalisering der sidenhen har smittet af på spillerne. Vi skal tilbage til 1930'erne, hvor fangrupperingernes had til hinanden virkeligt blussede op.

Dette had er ikke blevet mindre i kraft af, at Arsenal var det dominerende hold i London, indtil en russisk oliemilliadær gjorde sit indtog og skabte Chelski og samtidig en dominerende faktor i europæisk fodbold.

Mest kendte Judas'er: Ashley Cole (Arsenal -> Chelsea), William Gallas (Chelsea -> Arsenal), Emmanuel Petit (Arsenal -> Chelsea)

Kampen kan ses på Canal+ Sport1 søndag kl. 16.55.

Sidst men ikke mindst: FC Barcelona mod Real Madrid: El Clásico. Mere end bare fodbold og følelser. Her går der endda politik i den, når kampene sparkes igang. Rivaliseringen toppede i 50'erne, da Franco gik ind og blandede sig i en transferstrid om Alfredo Di Stefano. Begge klubber mente de havde skrevet kontrakt med stjernen, men Franco dikterede et skifte til Real Madrid, som gik hen og vandt mesterskabet med Di Stefano på holdet.

Fra da af var Real Madrid kendt som Kongeklubben, mens FC Barcelona stod som repræsentanterne for baskerne og deres kamp for løsrivelse.

Mest kendte Judas'er: Michael Laudrup (FC Barcelona -> Real Madrid), Bernd Schuster (FC Barcelona -> Real Madrid), Luis Enrique (Real Madrid -> FC Barcelona)

Kampen kan ses på Canal 9 søndag kl. 18.30.
ANNONCE
Del

Seneste nyt