Gin har været igennem en uforudsigelig, eventyrlig rejse det seneste årti, hvor den ædle spiritus er gået fra at være noget udefinerbart, man hev ud af forældrenes barskab og blandede sammen med andre flasker i en lille vandflaske, så de aldrig opdagede, at man havde sneget sig til forsyninger til folkeskolefesten – til at være en af de ypperste cocktailbaser, hvor selv den mest jordnære, simple cocktail “Gin & Tonic” bliver fortolket i uendelighed.
Ingen havde forudset gin-bølgens succes.
Men et af de brands, som var med på nogle af de sidste dønninger, da stormen stod på sit højest, og har formået at få sit brand sikkert i land – der finder vi Skagerrak Gin.
Formålet var simpelt.
100 års erfaring på håndværk og det tekniske aspekt, det kræves at kunne trylle urter om til spiritus, skulle destilleres i en flaske, der udstråler nordisk identitet fra første slurk til eftersmag.
Over 60 forskellige botaniske smagsnuancer blev brugt i de indledende faser af jagten på den nordiske smag, hvor slutresultatet udmunder i en dry gin, der balancerer sødme op i mod krydrede blomsternoter med noter af citrus og salt.
Alt sammen sat i værks i en forståelse af, hvad eksempelvis kvanrod, havtorn og hyben kan gøre for en gin, når det spilles op imod de obligatoriske enebær.
Skagerrak blev taget godt imod af ginbranchen som en alsidig, unik og smagfuld gin, der både står stærkt på egne ben såvel som i farverige cocktails.
Vi blev tidligere på ugen inviteret på en pressetur i det jyske landskab for at bevæge os langs sankeruterne, der har dannet fundamentet for den smag, vi sad og sippede til udsigten i bussen.
Udstyret med den ikoniske sankekonge Thomas Laursen bevægede vi os igennem landskabet, som inspirerede folkene bag Skagerrak Gin til det endelige resultat.
I tilfælde af at journalisterne skulle blive tørstige på ruten, havde de udrustet os med Tobias Bak Nielsen fra Ginbisse til at trylle intet mindre end otte forskellige cocktails frem med afsæt i Skagerrak Gin såvel som de urter og smage, der er destilleret i flasken.
I et virvar af fladbrød med østers-mayonnaise, svampetarteletter, Rødbede-Negronis og krustader med østers og tatar, kom en spiller på banen, som vi ikke havde set komme.
Gin og østers.
Jovist, cocktails og østers har gået hånd i hånd i mange år – men ren gin er et sælsomt syn på den front.
Vi har testet tesen både ude og hjemme nu.
Man kan snildt blive snydt af ‘ferieeffekten’, hvor man står på en ferie i udlandet og smager den mest fantastiske vin, som gjorde aftenen mindeværdig – men når man så står hjemme på en gråvejrsdag i Danmark og knapper den medbragte vin op? Det er bare ikke det samme.
Så da vi blev imponeret over, hvor godt en Skagerrak Dry Gin stod sammen med en nyåbnet østers i waders ved Limfjorden med saltede vindblæs i ansigtet – så fik vi det understreget lille-fredag aften med et par Limfjordsøsters og en gin ved siden.
Gin og østers går uomtvisteligt godt sammen, viser det sig.
Hvor man måske normalt ville ty til en sprød champagne i glasset til en nyåbnet østers, så er der noget interessant over at parre den med en stærkere spiritus – de krydrede noter fra Skagerrak Gin og den subtile sødme kombineret med skarpheden og syren fra enebærrene og havtornene samt alkoholen bidrager med en naturlig fællesfront mellem de mineralske, friske hav-agtige smage i begge to.
Skarpheden i ginnen bider den potente havsalt-smag over på østersene, så den er mere overkommelig, og komplimenterer hinanden på en måde, så man oplever nye, subtile smage, når man starter med gin efterfulgt af østers og vice versa.
Mens ginbølgen stadigvæk viser sit ansigt fra tid til anden og understreger, at det er en spiritus, som er kommet for at blive på toppen af drinkskortene – så viser den hele tiden nye, spændende facetter.
Nu hvor G&T-fasen efterhånden er ved at finde sin plads igen efter rendyrket rock&roll, vil fremtiden uden tvivl dykke dybere ned i, hvordan gin alene kan bidrage til gastronomien.
Den forædlede, botaniske spiritus vil nok aldrig skubbe boblevand af menukortet som den evige go-to, når vi snakker østers-parring, men den er kommet for at prikke til normerne og ændrer gamet.