Fugleinfluenza har længe været en udfordring for både dyreliv og landbrug, men nu ser den alvorlige H5N1-stamme ud til at tage en ny drejning. For første gang i USA er et menneske blevet alvorligt syg af fugleinfluenza, og eksperter advarer om, at risikoen for en potentiel pandemi ikke længere kan ignoreres.
Læs også: Det bør din termostat på radiatoren stå på fra 1-5
Første humane tilfælde i USA
I Louisiana er en person blevet indlagt med en alvorlig infektion af H5N1-virussen, ifølge U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Det er første gang, en sådan infektion har ramt et menneske i USA og menes at stamme fra kontakt med syge eller døde fugle på personens ejendom.
Dr. Demetre Daskalakis fra CDC bekræfter, at smitten er relateret til ikke-kommercielle baggårdshøns, hvilket gør dette tilfælde unikt. Mens Louisiana Department of Health stadig undersøger sagen, advarer forskere om, at H5N1 kan være mere uforudsigelig end tidligere antaget.
Skræmmende statistikker
Siden april er 61 menneskelige tilfælde af fugleinfluenza rapporteret i USA. Samtidig er over 860 malkebesætninger i 16 amerikanske stater blevet inficeret med fugleinfluenza, hvilket har resulteret i, at over 123 millioner fjerkræ er døde siden udbruddets begyndelse i 2022.
En undersøgelse fra Stanford University tidligere i år afslørede, at rå mælk kan fungere som en transmissionsvej for fugleinfluenzavirus. Ifølge forskerne kan virussen overleve i rå mælk, hvilket øger risikoen for smitte blandt mennesker.
Global optrapning
Fugleinfluenza er ikke kun et problem i USA. Fire distrikter i England er for nylig blevet erklæret som Avian Influenza Prevention Zones, hvilket betyder, at fugleejere skal følge strenge biosikkerhedsregler for at beskytte deres besætninger.
Johns Hopkins-forskeren Meghan Davis understreger, at H5N1-virussen allerede opfører sig anderledes end tidligere stammer. At den er trådt ind i malkekvægsbestande markerer en bemærkelsesværdig udvikling.
Er vi på vej mod en pandemi?
Flere eksperter advarer nu om en mulig fugleinfluenza-pandemi. Dr. Robert Redfield, tidligere direktør for CDC, sagde tidligere på året:
“Det er ikke et spørgsmål om hvis, men hvornår vi vil opleve en fugleinfluenza-pandemi.”
Dr. Michael Gregor, der i 2020 advarede om fugleinfluenzaens potentiale til at skabe en global krise, estimerede, at en pandemi kunne koste op til halvdelen af verdens befolkning livet, hvis den rammer med fuld styrke.
Hvad kan du gøre for at beskytte dig selv og dine omgivelser?
- Undgå kontakt med vilde fugle og syge dyr: Hvis du ser døde fugle eller usædvanlig adfærd, skal du rapportere det til de relevante myndigheder.
- Følg hygiejneråd: Vask hænder grundigt efter kontakt med dyr og fødevarer.
- Tilbered fødevarer ordentligt: Sørg for, at fjerkræ og æg er gennemstegte.
- Hold øje med nyheder: Vær opdateret på lokale og nationale sundhedsvarsler.
Hvad nu?
Mens fugleinfluenza stadig primært er en zoonose – en sygdom, der primært rammer dyr – viser de seneste tal og udviklinger, at vi bør tage truslen alvorligt. Med stram overvågning, forbedrede biosikkerhedsforanstaltninger og større global opmærksomhed kan vi forhåbentlig forhindre en større krise.
Hold øje med myndighedernes opdateringer og gør dit for at beskytte både dig selv og samfundet.