Connery

Er det en skrøne at madlavning for mænd kun er grill og bacon?

Lige siden menneskehedens spæde skridt mod civilisation, er der sket en stødt udvikling - fra grotten til verdensrummet, fra bålet til varmluftsovnen, fra kødstykker varmet over åben ild til dampet laks med persillesovs.

Men trods denne kontinuerlige udvikling klinger enkelte gammeldags tankegange stadig i samfundet, såsom 1950´ernes ide om at manden tager sig af grillen, og damerne tager sig af suppegryderne og magasinartiklerne med titler såsom ”10 sunde sommeropskrifter”.

Vi kender vel alle den yderst typiske skrøne, der igennem alle tider har knyttet sig ihærdigt til den almene mands natur: Køkkenet er kvindens domæne, og manden i huset jonglere kun med søndagsbacon og grillkul. 
Manden har ikke brug for opskrifter, blot et par grillpølser. Så må kvinden stå for den hjemmelavede kartoffelsalat og de ovnbagte kartoffelbåde.

Men er det efterhånden blevet en skrøne?

For de flestes vedkommende er det nok tydeligt når de besøger deres bedste- eller oldeforældre, at rollerne i køkkenet engang var tydeligt fordelt, som var huset en nøje opdelt krigszone. 
Prøv selv at spørge gamle oldefar om han kender opskriften på en helt almindelig frikadelle. 

I mange tilfælde vil frikadelleopskriften nok blive en yderst kreativ omgang gætteværk. 

Men nu har tiderne ændret sig. Mændene er trukket i forklæderne, og har kastet sig ud i kampen med opskrifter og ovnfaste fade.

Mænd kokkererer fordi det er sjovt - og en opskrift på succes!

En undersøgelse fra Jyllands-Posten anvendte over 2.000 mennesker som testsubjekter, og stillede over en 14-dages periode deltagerne nære spørgsmål omkring madlavningen derhjemme.
Ifølge resultaterne, ligger kvinderne stadig på førstepladsen, men mænd er langsomt ved at skabe en noget bedre balance når det gælder madlavningen derhjemme.

”For mange mænd er der kommet en stor status i, ikke bare at kunne begå sig, men også være dygtige i køkkenet” siger livstilseksperten Julia Lahme i et interview med Berlingske, mens de snakker om rollerne i det moderne køkken. Eksperten mener ikke der er tvivl om, at mandens indtog i køkkenet er kommet for at blive.

”Der er også den faktor, at det i dag vil blive anset som en slags lav-status for en mand at være totalt hjælpeløs i et køkken. Mandeidealet har ændret sig.”

Hvad der også har hjulpet denne nye bevægelse af maskuline amatørkokke, er at der er dukket langt flere hjælpemidler frem, som ikke kun er rettet mod kvinder. 

Mande-madblogs med opskrifter og gode råd, forums til manden i køkkenet og kogebøger rettet mod mænd er alle rykket ind på det danske marked med et glimt i øjet og et lille strejf af mandehumor. Det er blevet langt lettere at arbejde med sine kulinariske talenter, uden at skulle spørge sig til råd hos nogen – noget de fleste mænd ikke er super begejstrede for.

Den moderne mand i huset er således blevet til den moderne mand i køkkenet, hvilket mange kvinder er yderst lettede over. 

Faktisk har en undersøgelse fra 2014 påvist af kvinder finder synet af en mand der kokkererer langt mere attraktivt, end alle andre afprøvede scenarier - så måske er der en ganske uselvisk grund til at så mange mandfolk er begyndt at vise deres talenter i køkkenet: Det er en opskrift på succes, chicks dig it.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce