Connery

Er den dyreste vin altid den bedste? Sådan snyder vores hjerner os

Måske er der pludselig mange penge at spare?

Når vi skal købe en god flaske vin, er der flere forskellige ting, vi kan gå efter.

Måske har du en favorit, der virker hver gang, men hvis du skal prøve noget nyt, er der stor sandsynlighed for, du vælger efter udseende (nogen flasker ér bare pænere end andre), procenter eller pris. Især sidstnævnte lader til at være en legitim begrundelse for at vælge den bedste vin, for dyr vin må da være bedre. Eller hvad?

Både og.

For måske er det ikke selve vinen, der afgør det, men nærmere din hjerne, der spiller dig et puds.

Vores hjerner vil nemlig gerne tro på det, de får at vide, og eftersom vi automatisk kobler høj pris med høj kvalitet, må den dyre vin jo selvsagt være bedre end den billige. Netop derfor har værdien på prismærket stor indvirkning på, hvad vi egentlig synes om en vin. 

Selv når den samme vin er hældt på to forskellige flasker med to forskellige prismærker (en dyr og en billig), så nyder vi automatisk den dyre vin mere. Kun fordi den er dyrere. Og det er jo faktisk, når man tænker over det, ret dumt. For hvad nu, hvis man egentlig meget bedre kan lide den billige vin? 

Den bedste løsning på problemet kan være at lave en blindtest med både dyre og billige vine. Hvis du ikke ved, hvilken vin du drikker, og hvad den har kostet, er der større sandsynlighed for, at du rent faktisk smager på vinen og ikke er påvirket af prisen. Og hvis du i virkeligheden nyder den til 30 kroner mere, så er det da dumt at bruge over 100 kroner på en flaske, bare fordi den burde være bedre. 

Nedenstående video forklarer det hele lidt nærmere og viser med et forsøg, hvordan vores hjerner påvirkes af prismærket. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce