Connery

Empire R401

Empire Speakers anmeldes igen

5 ud af 6 stjerner
Højttalersæt med satellitter og dedikeret subwoofer - såkaldte 2.1 sæt - er meget oppe i tiden, da de kombinerer satellitternes små fysiske mål med en god bas fra en enhed man kan placere andetsteds. Konkurrencen på pris kontra lyd er hård, og vi ser her nærmere på et sæt fra Empire Speakers der ligger i det hårde 500 kroners segment.
ANNONCE
Empire R401
I de sidste år har der været en stigende tendens til at man producerer såkaldte 2.1 højttalersæt til computere, altså sæt med 2 satellitter (venstre og højre højttaler) og en dedikeret bashøjttaler, en såkaldt subwoofer.

Grundlaget for dette er oplagt, da man med 2 små satellitter optager meget lidt bordplads, og med en subwoofer placeret eksempelvis på gulvet under sit skrivebord stadig kan bibeholde eller endda få mere af bassen. Stort set alle de etablerede mærker har indtil flere sæt af denne 2.1 type, og konkurrencen er selvsagt hård i et marked der er så presset som dette er. Der er derfor relativt få faktorer at spille på når man har en given pose penge at bruge, udover at man designmæssigt kan få forskellige udseender.

Derfor er det med stor spænding at vi skal se lidt tættere på et sæt fra dansk/italienske Empire Speakers, som har et sæt i det ekstremt hårdt pressede 500 kroners segment. Det er et klassisk sæt med 2 bord-satellitter og en mellemstor subwoofer til placering under bordet. Vi skal med andre ord se nærmere på Empire R401.

Første indtryk
Man modtager Empire R401 i en god solid emballage, hvor der yderst er en god tyk papkasse, og inderst er et tykt lag skum omkring enhederne. Ydermere er subwooferen omgivet af tykt skum på alle de skarpe sider der vender ud mod papkassen. Alle kablerne ligger også i en skumlomme så de ligger godt beskyttet. Som den sidste beskyttelse mod ridser og anden overfladebeskadigelse er de 2 satellitter samt subwooferen pakket ind i plastposer, så de er maksimalt beskyttet.

Nå alt er pakket ud finder man de følgende ting inkluderet i sættet:

• Subwoofer med bas enhed lavet i MDF kabinet
• 2 satellitter med mellemtone og diskant også lavet i MDF kabinetter
• Kontrolboks med volume, On/Off og hovedtelefon-stik
• Netledning
• 2 * højttalerkabler til satellitter
• Manual til sættet
ANNONCE
Empire R401
Som det også er set med de tidligere sæt vi har testet fra Empire Speakers, er den umiddelbare kvalitet af sættet høj. Kabinetterne til både satellitter og subwoofer er som sagt lavet i MDF træ, og det plejer altid at være en god start. Ligeså virker også beskyttelsesgitre til satellitter udmærket lavede, men det får vi set nærmere på senere.

Af de mange forskellige informationer der er listet på emballagen samt hvad man kan finde på Empire Speakers hjemmeside, er der følgende features og specifikationer på sættet:

• Alle kabinetter lavet af MDF træ
• Enhederne er magnetisk afskærmet
• Subwooferen er en basrefleks type og monteret med en 6,5' enhed
• Satellitter er monteret med ¾' diskant enheder samt 3' mellemtone enheder
• Subwoofer har en effekt på 30 Watt RMS
• Satellitterne har en effekt på 8 Watt RMS pr. kanal
• Samlet vægt for sættet er på 8,2 kg

Det er som sagt en umiddelbar god kvalitet man føler at sidde med, og man føler bestemt ikke at prisen er for høj på dette tidspunkt. Tværtimod virker det som om at man får god valuta for pengene, når man ser på hvor meget der lander for den sum penge der er betalt.

Nærmere gennemgang
Ved et tættere kig på de forskellige dele, virker det stadig som en god løsning man har fundet på med de forskellige enkeltdetaljer. Kabinettet på subwooferen kunne nok være en smule mere konsekvent dæmpet, men omvendt vil en 6,5' enhed nok ikke være for stor en mundfuld for dette kabinet af holde i skak.

Hvad der er mere afgørende er til gengæld, at der er en god afrundet basrefleks-port, og at det ikke bare er et hul i bagpladen af højttaleren. Skal en subwoofer fungere ordentligt skal der være en godt beregnet port af levere tonerne igennem, og her har man lavet en god dyb en af slagsen. Den har en god længde der gør at kun det rigtige toneområde kommer igennem, og det er i virkeligheden det der er hemmeligheden bag en godt konstrueret basrefleks højttaler.

Satellitterne er godt bygget, og de er meget lydsvage i kabinettet. Her er der virkeligt lavet en god konstruktion, og gitrene som gerne skulle beskytte uden at påvirke lyden er virkeligt fint lavet i honeycomb-mønster. Derefter er det betrukket med et stof der ikke dæmper diskant og øvre mellemtone betydeligt, og det er glædeligt når man alt for tit ser billige højttalere med en dæmpende stofbeklædning. Gode karakterer der!
ANNONCE
Empire R401
En absolut lækker detalje er den kontrolboks der følger med. Boks er måske et stort ord at bruge, da det er en lille enhed man kan lægge på skrivebordet. Den har 2 ledninger monteret på sig. Den ene ledning tilsluttes lydkilden man vil høre fra, og den anden ledning tilsluttes subwooferen, som samtidig er forstærker for både bas enheden samt satellitterne. Med den enhed kan man både justere volumen samt helt slå lydsignalet fra, men den fungerer også - og det er det er det smarteste med den - som et minijack stik til ens hovedtelefoner.

Sætter man hovedtelefoner til enheden slås lyden til højttaler-sættet fra og man kan høre lokalt på hovedtelefonerne. Det er en væsentlig detalje, da man så ikke skal til at rode rundt på ens computer for at skifte mellem de stik man skal bruge.

Der er på selve subwooferen mulighed for at justere følsomhed, bas og diskant. Man kan derved tilpasse lyden som man helt selv vil det. Man skal huske at man også har volumenkontrollen i sin kontrolboks, så man ikke får justeret ens lydsignal forkert i styrken.

Der er rimelig god længde på højttalerkablerne til satellitterne, så de kan komme til at stå lange fra hinanden og subwooferen hvis det er ønsket. Så har man et virkeligt stort skrivebord eller computer-opstilling kan man stadig få de forskellige enheder sat langt fra hinanden, ligesom subwooferen kan gemmes af vejen under bordet.
Der er med den kvalitet og de features der er til rådighed lagt op til en god lyttetest, så vi går videre til selve testen.

Test og funktion

Der har været foretaget lydtest over adskillige måneder for, at kunne bedømme dette sæt bedst muligt. Både for at kunne lytte sig bedst muligt ind på sættet, men også for at tage højde for den tilspilnings-periode der er med højttalere. Det er indiskutabelt sådan at højttalere skal bruge noget tid på at opnå den fulde klang, og det skal man forholde sig til.

Der har været brugt stort set alt der har været ved hånden, med særlig vægt på gode lydindspilninger som eksempelvis Dire Straits, de tidlige produktioner af Michael Jackson, den tungere dance-genre som Brooklyn Bounce og ATB og sågar enkelte klassiske numre. Ligeledes har der været kørt meget spil på computeren, så sættets spil-formåen har kunnet opleves.

Der er ingen tvivl om, at bassen bærer meget af styrken i dette sæt. Den er rimeligt kontant af et så lille sæt, og den er under alle omstændigheder altid til stede når den skal være det. Den bliver ikke presset før temmelig høje lydstyrker, og ved de niveauer er det alligevel ikke almindelig computer-lytning der er tale om. Der er specielt i de gode musik-produktioner god kvalitet i den lyd som subwooferen kan levere, og den er faktisk af en rigtig god kvalitet prisen taget i betragtning.
ANNONCE
Empire R401
Satellitterne er lidt sværere at komme med en enslydende beretning om. De spiller langt hovedparten af tiden meget overbevisende, ligesom de altid er på plads i lydbilledet uden at forsvinde. De har også det meste af tiden en god detaljering af lyden, som ikke mangler noget i den øvre top som nogle højttalere i den her prisklasse kan opleves af have. Men når de rigtigt skal imponere virker det som om at der bliver overdrevet, og at den øvre mellemtone kan have en tendens til at presse på. Det er ikke noget der er alvorligt, men set med en objektiv vinkel på tingene er den dog til stede.

Generelt er det dog helt sikkert, at man for den udgift man har haft ved at købe dette sæt får meget valuta for pengene, og til en plovmand kan der svært peges på nogle andre i klassen der kan trække fra i lydkvalitet.

Slutkommentar og konklusion

Der har igen været et sæt højttalere fra Empire Speakers under luppen, og det har som sædvanligt var man ved at sige været en god oplevelse. Firmaet som har en mission med at levere vellyd til en lille penge har igen vist, at der kan præsteres god kvalitet når man parrer viden om højttaler-produktion med gode råvarer.

For en aktuel pris på 499,- må det siges, at det bliver svært at finde nogle højttalere på markedet der kan levere samme gode bas, effekt samt nuancering i diskanten. Disse Empire højttalere vokser ikke ind i himlen, ligesom de heller ikke er fejlfrie. De kan være noget løse i den øvre mellemtone, og bassen kan ikke gå helt ned i de dybeste oktaver. Men overordnet er det en meget flot oplevelse de leverer, og de får bestemt en godkendt anmeldelse her fra ComputerGEIL.

Fordele
• Leverer meget lyd for en lav pris
• Har en rimeligt kraftfuld bas størrelsen taget i betragtning
• Har en god samle- samt komponent-kvalitet
• Har den smarte kontrolboks

Ulemper
• Den øvre mellemtone kan være noget løssluppen
• Bassen kan ikke levere de allerdybeste toner

Empire R401 (R401) er venligst udlånt af pt~trading.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce