Motor
Elbilmarkedet vakler i EU: Danmark i front, mens støtten forsvinder i nabolandene
Hvor lang tid kan man holde strømmen på en grøn omstilling uden støtte i stikkontakten?
Elbilsalget i Europa er på en glidetur, men Danmark stryger frem som en raket. Mens tyskerne og svenskerne straffer deres egne elbilkøbere med udfasning af støtteordninger, har vi herhjemme taget et solidt greb i stikkontakten og skabt en vækst på 8,9 procent i oktober sammenlignet med sidste år.
Stabilitet på overfladen, udfordringer under motorhjelmen
I oktober 2024 blev der registreret 866.397 nye biler i EU – en beskeden stigning på 1,1 procent sammenlignet med samme måned året før. På trods af enkelte udsving er det samlede bilsalg i Europa i år steget med 0,7 procent i forhold til 2023, hvilket svarer til omkring 8,86 millioner nyregistrerede biler.
Men bag de samlede salgstal gemmer sig en bekymrende tendens for elbiler. Med 124.907 registrerede elbiler i oktober svarende til 14,4 procent af det samlede salg, er andelen faldet fra sidste måneds 17 procent. Samtidig ligger det samlede elbilsalg for 2024 4,9 procent lavere end samme periode sidste år.
Grøn omstilling bremset i Europa
“Elbilsalget har i en længere periode været udfordret på flere store markeder i EU. Det illustrerer, hvordan klare incitamenter og stabile politiske rammer spiller en afgørende rolle for at fastholde udviklingen,” udtaler Mads Rørvig, adm. direktør i Mobility Denmark, og understreger vigtigheden af politisk opbakning til den grønne omstilling.
Danmark er dog en undtagelse i billedet. Med en vækst på næsten 9 procent vidner det danske marked om en fortsat høj efterspørgsel efter elbiler og en stærk markedssituation.
Perspektiv på fremtiden
Selvom det samlede bilmarked i Europa ser ud til at holde et stabilt niveau, er elbilerne stadig afhængige af støtteordninger for at opnå deres fulde potentiale. Mobility Denmark pointerer, kræver en langsigtet grøn omstilling handling fra både nationale og europæiske aktører for at sikre et levedygtigt marked.
Om resten af Europa følger Danmarks eksempel, vil tiden vise. For nu står spørgsmålet tilbage: Hvor lang tid kan man holde strømmen på en grøn omstilling uden støtte i stikkontakten?