Vidste du?

Ekspert forklarer: Derfor bør du som forældre lade som om, at Julemanden er ægte

En del af en større mekanisme!

Ekspert forklarer: Derfor bør du som forældre lade som om, at Julemanden er ægte
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 10. december 2024

Julen bringer glæde, magi og en særlig tro på, at en venlig, rødklædt mand flyver verden rundt for at levere gaver til børn. Men forældre står ofte over for dilemmaet: Skal de opretholde myten om Julemanden eller være ærlige og fortælle sandheden? Ifølge Tom Whyman, lektor i filosofi ved University of Liverpool, bør forældre holde fast i illusionen om Julemanden – og han har en tankevækkende forklaring.

Den første afsløring

De fleste af os husker øjeblikket, hvor vi fandt ud af, at Julemanden ikke var ægte. For nogle var det en tilfældig afsløring, mens det for andre kom som en direkte besked fra en ærlig voksen eller en uheldig klassekammerat. Uanset hvordan sandheden kom frem, kan det føles som et knæk i barndommens magiske forestillinger.

Whyman beskriver selv øjeblikket, hvor han som seksårig indså, at Julemanden ikke eksisterede. Denne erkendelse, der opstod under en refleksion over Guds eksistens, fik ham til at sætte spørgsmålstegn ved hele forestillingen om Julemanden.

Vores kultur forventer, at forældre lyver for deres børn og fortæller dem, at en glad, tyk mand i en kane med rensdyr har efterladt deres gaver,” forklarer Whyman. “Så spørgsmålet er: Er det overhovedet OK?

Magien ved Julemanden

På trods af sin tidlige erkendelse mener Whyman, at Julemandens myte stadig har en vigtig plads i børns opvækst. Han argumenterer for, at det ikke bare er acceptabelt at deltage i “den store juleløgn”, men at det faktisk er en værdifuld del af barndommens magi.

Uden myten om Julemanden ville julen som barn være ret kedelig,” siger Whyman. “Ingen breve til Julemanden, ingen spænding ved at stille småkager frem eller vente desperat for at se, om ‘han har været der’ julemorgen.

Skaber glæde og kritisk tænkning

Whyman understreger, at myten om Julemanden ikke kun handler om sjov og leg, men også om at skabe et grundlag for kritisk tænkning. Når børn vokser op og selv begynder at regne sandheden ud, bliver det en værdifuld oplevelse, hvor de lærer at stille spørgsmål og tænke kritisk om verden.

Hvis vi vil opdrage børn til at blive kritiske borgere, der tror på, at verden kan forbedres, og som har en sund skepsis over for autoriteter, er Julemands-myten en mekanisme, der kan bidrage til dette,” siger han.

Sandheden skal komme til tiden

Whyman pointerer, at når børnene til sidst opdager sandheden, bør forældre bekræfte deres opdagelse og bruge lejligheden til at forme dem som tænkende individer.

I sidste ende handler det om, hvordan vi former vores børn. Julemands-myten kan være en del af den proces, som både skaber glæde og læring,” forklarer Whyman.

Konklusion: Magi med mening

Selvom myten om Julemanden er en illusion, er den også en tradition, der bringer glæde og skaber magiske minder for børn. Ifølge Whyman er det vigtigt at værne om denne magi, men også at være klar til at støtte børn, når de begynder at stille spørgsmål.

Så næste gang du skriver en hilsen til Julemanden med dine børn eller sætter småkager frem juleaften, kan du gøre det med en vished om, at denne lille løgn måske gør en større forskel, end du tror.