Connery

Ekspert afslører: Sådan påvirker doomscrolling dit helbred

Bruger du også for mange timer i et reel-loop?

Doomscrolling, en vane der er vokset i takt med udbredelsen af sociale medier og smartphones, er blevet en udbredt praksis i samfundet.

Det kan være svært at modstå fristelsen til at scrolle gennem uendelige TikTok-videoer, Instagram-opslag eller X-indlæg, selv når man er på toilettet eller ligger i sengen. Men denne vane kan have alvorlige konsekvenser for vores mentale helbred, advarer forskere nu.

Doomscrolling beskriver den praksis, hvor man scroller gennem sociale medier i lange perioder og ofte møder indhold med dyster eller negativ karakter. Dette kan omfatte nyhedshistorier med stigende negativitet eller Wikipedia-sider om skræmmende konspirationer.

En undersøgelse foretaget af Reza Shabahang fra Flinders University i Australien har afsløret, at denne adfærd kan føre til øget mistænksomhed over for andre og forstærke eksistentiel frygt. Undersøgelsen, som omfattede 800 universitetsstuderende fra USA og Iran, viste, at dem, der brugte meget tid på doomscrolling, oplevede højere niveauer af eksistentiel angst.

Shabahang udtalte: "Doomscrolling kan have alvorlige konsekvenser for vores mentale sundhed og trivsel, hvilket efterlader os med følelser af stress, angst, fortvivlelse og spørgsmål om livets mening. At se negativt indhold på sociale medier kan blive en kilde til indirekte traumer, hvor man oplever en negativ psykologisk effekt uden selv at have oplevet traumet."

Undersøgelsen fandt, at når folk blev eksponeret for materiale relateret til traumatiske begivenheder, udviklede de symptomer, der ligner PTSD. De studerende blev spurgt om deres følelser vedrørende deres eksistens, menneskeheden og verdens retfærdighed samt deres doomscrolling-vaner. Resultaterne viste, at personer, der doomscrolling, oplevede højere eksistentiel angst og en øget mistillid til andre.

Afslutningsvis anbefaler Shabahang, at folk er opmærksomme på deres tid brugt på sociale medier og effekten på deres følelser og tanker. "Vi foreslår, at folk holder øje med, hvor meget tid de bruger på sociale medier, især når det drejer sig om negativt indhold. Ved at blive mere bevidste om vores onlinevaner og tage små skridt til at ændre dem, kan vi forbedre vores generelle mentale velvære."

Bruger du for meget skærmtid?

ANNONCE
Del

Seneste nyt