En ekspert har afsløret tre populære drikke, som kan øge risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom. Selvom symptomer som glemsomhed, hallucinationer og angst er vigtige tegn på sygdommen, er forebyggelse og sunde livsstilsvalg afgørende.
Læs også: Tesla Model 3 dumper til syn – hver fjerde går ikke igennem
Gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi har i en video på TikTok udpeget tre drikkevarer, der har en negativ indvirkning på hjernens sundhed – og hvordan de kan bidrage til Alzheimers risiko.
1. Light sodavand
Mens mange tror, at light sodavand er et sundere alternativ til sukkerholdige versioner, er sandheden, ifølge Dr. Sethi, en helt anden.
“Mange sundhedsbevidste mennesker drikker light sodavand, men det er virkelig ikke godt for hjernen,” siger Sethi.
Light sodavand indeholder ofte aspartam, en kunstig sødemiddel, som kan skade tarmbakterierne. Og her kommer forbindelsen mellem tarm og hjerne ind i billedet. Forskning offentliggjort i The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease har vist, at personer, der indtager en til syv sukkerholdige drikke om ugen, har en 1,91 gange højere risiko for at udvikle Alzheimers end dem, der undgår dem.
2. Alkoholholdige drikke
At for meget alkohol ikke er sundt, kommer næppe som en overraskelse.
“Alkohol påvirker tarmbakterierne og leverens sundhed negativt og forringer søvnen, som er afgørende for hjernens sundhed,” forklarer Sethi.
Forskning har vist, at selv små mængder alkohol kan øge risikoen for mere end 60 sygdomme, inklusive leverproblemer, diabetes og demens. Søvnforstyrrelser, der ofte følger med alkoholindtagelse, er også skadelige for hjernens regenereringsproces og hukommelse.
3. Sportsdrikke
Selvom sportsdrikke markedsføres som et supplement til en aktiv livsstil, kan deres høje sukkerindhold have alvorlige konsekvenser.
“Disse drikke indeholder generelt meget sukker, og manglen på fiber betyder, at sukkeret hurtigt optages i kroppen. Det får blodsukkeret og insulinniveauet til at stige, hvilket bidrager til insulinresistens og øger risikoen for Alzheimers,” siger Sethi.
Forskere har tidligere fundet, at for meget sukker kan føre til en ophobning af glukose i hjernen – noget, der er direkte forbundet med udviklingen af Alzheimers.
Læs også: